reklama

Nerobme neveriacim to, čo komunisti robili nám

Politickí kresťania sa tvária ako zástupcovia všetkých kresťanov. Tí sú však z nich väčšinou v rozpakoch, či dokonca s nimi nechcú mať nič spoločné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Povolebné Slovensko sa ešte ani nestihlo spamätať z pandemickej COVID krízy riešenej na Matovičov spôsob a už čelí ďalšiemu politickému šoku. Napriek tomu, že Kresťanskí demokrati už druhý zápas zohrievajú lavičku na striedačke, sme užasnutými svedkami triumfálneho pochodu politických kresťanov na inštitúcie.

Dostali sa do parlamentu a do vlády pod krídlami rôznych strán a s rôznymi programami ale začínajú sa spájať naprieč politickým spektrom aby presadili svoju agendu s razanciou, ktorá medzi liberálmi vzbudzuje hrôzu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto nové radikálne politické krídlo kresťanov sa formovalo už dlhšiu dobu. V posledných voľbách sa však, vďaka viacerým okolnostiam (tesný prepad PS, Matovičov-Kollárov výťah), dostalo k nebývalej moci.

Hovoria o sebe ako o kresťanských politikoch. Presnejšie ich však vystihuje pojem politickí kresťania.

Kresťanský politik, je človek, ktorý sa snaží robiť politiku kresťanským spôsobom. Teda vykonávať svoju funkciu na základe evanjeliových princípov lásky v službe spoločnému dobru. Znamená to rešpektovať všetkých ľudí a v otvorenom dialógu ponúkať riešenia problémov spoločnosti.

Politickí kresťania sú niečo iné. Ich hlavným cieľom je politicko-mocenskými spôsobmi presadzovať kresťanskú ideológiu. Tvária sa pri tom ako zástupcovia všetkých kresťanov. Tí sú však z nich väčšinou v rozpakoch, či dokonca s nimi nechcú mať nič spoločné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nazývajú sa konzervatívcami. Tvrdia, že sú za zachovanie tradičných hodnôt. V skutočnosti však uviazli vo feudálnej mentalite „Cuius regio, eius religio“ (tvoje vyznanie určuje ten, kto ti vládne). Toto so skutočnou vierou vo Vzkrieseného Krista nemá nič spoločné. Kresťanský život vychádza z hlbokého vnútorného presvedčenia, nie z toho, že mi tak prikáže môj lénny pán. A vlastne, neplatí to len pre kresťanstvo, ale aj pre každé iné náboženstvo, či iný svetonázor.

Ak chceme, aby Slovensko bolo kresťanské, musíme ho znova evanjelizovať. Znamená to ukázať ľuďom krásu evanjeliového života. Dať im inšpiráciu na vnútorné obrátenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Idol konzervatívcov, pápež Ján Pavol II hovoril o potrebe novej evanjelizácie a v súvislosti s tým o „ohľaduplnom zvestovaní“. Politickí kresťania sú však v úplnom protiklade k tomu. Ich kresťanstvo je arogantné, násilné a odpudzujúce.

Vyzývam týmto všetkých veriacich, dajme týmto ľuďom najavo, že nie sú našimi reprezentantmi. Že nesúhlasíme s tým, aby takto prekrúcali našu vieru a sabotovali novú evanjelizáciu. Povedzme im, že našou cestou je žiť podľa evanjelia v každodennom živote s rešpektom ku každému bez ohľadu na jeho presvedčenie.

Ježiš nám okrem vysokého ideálu, prikázania lásky, dal aj menej náročné pravidlo: „nerob druhému to, čo nechceš aby on robil tebe“. Snažme sa dodržať aspoň to. Nerobme neveriacim to, čo komunisti robili nám.

Miro Koseček

Miro Koseček

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  218x

Jeden z tých 926 nešťastníkov, ktorý v minulých voľbách chcel voliť PS-Spolu, ale v poslednej chvíli sa rozhodol hodiť to KDH, lebo chcel, aby sa aj oni dostali do parlamentu. Tento rok to napravím, volím PS! Tento blog nie je nijakým spôsobom sponzorovaný žiadnou politickou stranou. Zoznam autorových rubrík:  Spiritualita a duchovný životEkonomika, politikaSpoločnosťFotoRozvoj osobnostiBusiness intelligence, OLAP, DSúkromnéNezaradenéUmelá inteligencia

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu