reklama

Hríb planý (Boletus agrestis)

Zjednodušovanie si žurnalistickej práce, široké internetové zdroje - celkom zadarmo využívané... .týždeň bez bulváru, ale aj bez škrupulí. Aktuálne internetové vydanie, sekcia téma, článok s názvom Štvrtáci. Rozhovor s Romanom Megom, bývalým reprezentačným hokejovým brankárom, dnes trénerom detí. Použitá fotografia v perexe aj v článku je stiahnutá z môjho článku. Samozrejme, bez uvedenia zdroja.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (143)

Nemyslím si, že je veľmi náročné zobrať si so sebou obyčajný malý digitálny kompakt, a urobiť ilustračnú portrétovú fotografiu človeka, s ktorým robím rozhovor - ak už nemienim zaplatiť fotografovi. V redakcii na internetovej stránke uvádza .týždeň fotografov troch. Všetci boli zrejme pracovne vyťažení. Alebo rozhovor nebol zaznamenaný osobne.
Prípadne má určite samotný Roman Mega niekoľko fotografií, ktoré mohol redakcii poskytnúť k článku.
Alebo keď už použili (podľa mňa - nežurnalistky) značne neprofesionálny spôsob získania fotografie vyhľadaním na internete, mali uviesť zdroj.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


obrázok stránky 29.5.2008

Tým zdrojom, odkiaľ prebrali fotografiu, je môj takmer dva roky starý článok. Fotografiu som použila z kalendára Alba Volán Székesfehérvár, klubu, kde Roman Mega hral pred šiestimi, siedmimi rokmi. Naozaj aktuálna k jeho súčasnej práci trénera detí. Žiaľ kalendár, ktorý dostali rozhodcovia, čo pískali 24.2.2002 finálový zápas Interligy Ljubljana - Székesfehérvár, som už dávnejšie rozstrihala a už je recyklovaný možno aj niekoľko krát, preto som neuviedla meno fotografa, ktorý maďarskému klubu spravil fotografie pre kalendár. Napriek tomu, že som písala o čisto súkromnom stretnutí, uviedla som odkiaľ mám fotografiu, ktorú som z papierovej verzie prefotila digitálom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


obrázok stránky 29.5.2008

Profesní žurnalisti Štefan Hríb a Martin Mojžiš, podpísaní pod rozhovorom, v tlačenom periodiku určenom širokej verejnosti neuviedli zdroj, odkiaľ získali fotografiu. Výsledky vyhľadávania obrázkov cez google sú jasné, hneď prvý je odkaz na fotografiu z môjho článku. Navyše o pôvode fotografie svedčí aj exif s totožnými údajmi.

Profesionálna česť sa už zrejme nenosí ani u Štefana Hríba, ktorý vo svojej relácii Pod lampou vystupoval ako ochranca morálky.

*Boletus agrestis - hríb planý je fiktívny názov, ktorý som si vymyslela pre túto situáciu

Doplnené 31.5.2008: kontakt na maďarského fotografa sa mi dosiaľ nepodarilo zistiť. Keďže na stránke maďarského hokejového klubu majú niekoľko fotografií (všetky len z uplynulej sezóny, staršie som nenašla; nemajú ani tam uvedené meno fotografa), požiadala som ich o povolenie, či smiem použiť starú fotografiu z ich kalendára. Redaktor stránky ešte v ten istý deň (31.5.2008) odpísal, že fotografiu samozrejme použiť môžem. Toto povolenie som uviedla aj v pôvodnom článku Prīmīs labellīs (Len tak).
Doplnenie podľa reakcií v diskusii: názov som primárne nemyslela ako personifikáciu s osobou šéfredaktora .týždňa, ale ako homonymiu (rovnaké znenie ROZLIČNÝCH slov). Zdôrazňujem rozličných, teda nemala som na mysli stotožnenie šéfredaktora s fiktívnym planým hríbom. Pod názvom som myslela použitie zdroja bez uvedenia jeho pôvodu. Podcenila som schopnosť abstrakcie. Súčasne zdôrazňujem, že som nikde neobvinila šéfredaktora z nekalého konania, neviem, kto obrázok k textu pripojil. Laicky sa však domnievam, že šéfredaktor by o takýchto krokoch mal vedieť a konanie stopnúť pred tým, než článok vyjde. Štefana Hríba osobne nepoznám, jeho články nesledujem, a spájanie tohto problému s nejakým osobným vybavovaním si účtov je nezmyselné. 
Reakciu spomenutého periodika by som si aj ja rada prečítala. Manžel im poslal pred niekoľkými dňami e-mail, na ktorý dosiaľ neodpovedali. Formulácie v e-maili považujem za trochu emotívne, ale s obsahom súhlasím. 

Lucia Kramaričová

Lucia Kramaričová

Bloger 
  • Počet článkov:  165
  •  | 
  • Páči sa:  0x

www.milosch.sk/LuckaMilos Zoznam autorových rubrík:  FotografieAliquid de antiquitateŠportDe universitateCultus atque humanitasAnimaliaŽelezníkIndológiaSúkromnéSpoločnosť

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu