reklama

HOMM III alebo Heroes Of Might And Magic

Nepatrím medzi zanietených hráčov počítačových hier. Tento svet plynie akosi mimo mňa, sčasti aj preto, že toto je doména mojho priateľa. Niektoré hry sú na divácky pohľad celkom zaujímavé, napríklad Baldur´s Gate, či Port Royale alebo Broken Sword. Inými mi celkom statočne brnká na nervy - momentálne je to GTA (Grand Theft Auto) - San Andreas. Ja osobne som hrala Civilizáciu III - je to príjemná hra... Ale predsa. Nič sa nevyrovná HOMM III, je to Hra, priam dokonalá, stojaca vysoko na piedestáli. Firma 3DO sa pochlapila.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)
Obrázok blogu
(zdroj: http://www.gamekult.com/tout/jeux/images/ME0000114079)

Heroes Of Might And Magic III je pre mňa - hracieho laika a nevšímavca - hra viac než skvelá, ideálna, šitá na mieru. Scenár, grafika, hudba - všetko akurát. Je to kultová a legendárna hra. Začínala som ako divák a nesmelo som sa transformovala do pozície hráča. Hrala som aj anglickú verziu, aj českú, rôzne kampane, s rôznymi hrdinami a rôznymi hradmi. Začínala som s hrdinami-hraničiarmi, s hradom typu Bašta, a postupne som objavovala aj iné hrady - každý z nich ukrýva nejakú výhodu, alebo vylepšenie.
Pre ostatných laikov a nezasvätencov malý prehľad, o čo ide v tejto strategickej hre:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začína sa obvykle s jedným hrdinom, ku ktorému sa postupne pridávajú ďalší (maximálne ich môže byť osem). Hrdina, ktorý má špecifické vlastnosti, sídli v hrade - podľa typu hrdinu sa líši aj jeho domovský hrad:
Rytier a Kňaz sídlia v Hrade - najklasickejšom hrade, ktorý treba postupne vystavať a v ňom sa generujú každý týždeň nové jednotky. V tomto hrade sú pomerne normálne jednotky - všetky sú ľudské, okrem gryfov a anjelov, ktorí sú najsilnejšou jednotkou. V Hrade sa dá postaviť prístav, ak stojí na brehu mora a kúpiť loď. 

Hraničiar a Druid sídlia v Bašte, v ktorej sú tolkienovské jednotky, napríklad elfovia, trpaslíci, aj čosi ako enti. Najsilnejšou jednotkou sú zlatí draci. Pokladnica v Bašte zvyšuje príjem zlata každý týždeň. Temný Rytier a Nekromancer vlastnia hrad Nekropolis, tam vznikajú nemŕtve jednotky počnúc kostlivcami, cez prízraky a upírov až po draka-prízrak. Títo hrdinovia 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

môžu zoslať na jednotky protivníka kúzlo Smrtiaci mrak, ktoré zničí určitý počet bojovníkov z každej jednotky. Zosilovač nekromancie zvyšuje schopnosť nekromancie všetkých hrdinov, takisto sa tu dá postaviť prístav a kúpiť loď.

Tyran a Čarodejník obývajú Kobku. Ich jednotky nie sú veľmi vábne na pohľad, od troglodytov cez medúzy až po najmocnejšieho čierneho draka. Dobrou vecou v hrade je Vír manny, ktorý zvyšuje počet bodov na kúzlenie na dvojnásobok. Bojová akadémia zasa zvyšuje skúsenosti hrdinu, ktorý príde do hradu o 1000 bodov.

Barbar a Bojový mág bývajú v Tvrdzi. Ich jednotky tiež nie sú žiadni sympaťáci - okrem iných aj tolkienovskí ohyzdi, zlobri a najsilnejší behemoti. Sieň Valhally zvyšuje útočnú silu každého hrdinu, ktorý zavíta do hradu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alchymista a Kúzelník vlastnia Vežu, ktorá je situovaná obvykle v zasneženom prostredí. Jednotky tvoria gremlini, chrliče, mágovia, džinovia a okrem ďalších aj najmocnejší titáni. Knižnica postavená vo Veži zvyšuje počet kúziel, ktoré sa môže hrdina naučiť vo Veži kúziel, a Stena znalostí zvýši znalosti každého hrdinu, ktorý príde do hradu.

Pán šeliem a Čarodejnica obývajú Pevnosť, nápadne sa podobajúcu na stredoamerické pyramídy. Jednotky sú tiež prečudesné - gnoli, vážky, či baziliškovia. Najsilnejšie sú hydry. Aj tu je možné postaviť prístav a kúpiť loď. Klietka bojovníkov zvyšuje každému hrdinovi po návšteve hradu obrannú silu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Démon a Kacír bývajú v Pekle. Tomu zodpovedajú aj jednotky - diablici, kerberovia, rohatí démoni, satani. Najsilnejší sú diabli. Rád ohňa v Pekle zvyšuje silu kúziel každého hrdinu, ktorý navštívi hrad.

Menej sa vyskytujú hrdinovia typu Cestovateľ a Pán živlov, ktorí bývajú v Sútoku. Ich jednotky sú odvodené od elementov - vzdušné, ohňové, zemské a vodné živly, okrem nich aj psychické a magické živly. Najsilnejší je fénix. V Sútoku tiež možno kúpiť loď a Univerzita mágie ponúka hrdinom základy mágie - buď vodnej, vzdušnej, ohnivej či zemskej, podľa výberu. 

Okrem týchto jednotiek sa na mape vyskytujú ešte neutrálne jednotky, ako napríklad roľníci, hobiti, zlodeji, nomádi a rôzni draci.

Každý hrdina vlastní knihu kúziel a postupne sa učí nové kúzla, ktoré používa v boji proti iným hrdinom. Počas bitky môže zosielať ochranné kúzla na svoje jednotky, alebo im zvýšiť bojovnosť, alebo zosiela deštrukčné kúzla na protivníkove jednotky. Kúzla sa delia na vodné, vzdušné, ohnivé a zemské. Počet kúziel, ktoré môže zoslať, závisí od toho, koľko má magickej energie.
Okrem toho sa hrdina učí rôznym schopnostiam, ktoré podporujú jeho vlastnosti, pridávajú mu šťastie v bitkách, či pomocou nich získava iné výhody.

Hrdina putuje po mape a zbiera nerastné suroviny a zlato potrebné na výstavbu hradu a kupovanie jednotiek. Keď nájde truhlicu, môže sa rozhodnúť, či si vylepší alebo priberie druhotnú schopnosť, alebo si zoberie peniaze. Občas sú v truhliciach aj artefakty, ale častejšie sú voľne v teréne, niekedy o ne treba bojovať. Artefakty tiež rozvíjajú hrdinove schopnosti, pridávajú body na kúzlenie, urýchľujú získavanie skúseností, pridávajú nejaký typ nerastného bohatstva, alebo zaručujú imunitu voči určitým kúzlam. Niektoré majú zaujímavé názvy, napríklad Helma pekelnej búrkyAmulet hrobára, Štít škľabiacej sa mŕtvoly, Večne čadiaci prsteň síry alebo Duch skľúčenosti. V teréne sa nachádzajú ešte rôzne stavby, ktoré poskytujú hrdinom vylepšenia, napríklad náleziská nerastných surovín, stavby zvyšujúce hrdinovi obrannú silu, útočnú silu, znalosti či silu kúziel. Užitočné sú aj Kamene poznania, ktoré zvyšujú skúsenosti.
Hrdina spolu so svojimi pomocníkmi musí prejsť mapu, obsadiť všetky hrady, zničiť všetkých protivníkov, aby vyhral a postúpil do ďalšej úrovne. Niekedy na víťazstvo stačí nájsť určitý artefakt alebo nazbierať príslušný počet nejakých jednotiek. 

Obrázok blogu

Táto hra ma doslova dostala. Hrala som rôzne kampane niekoľkokrát, a ešte ich aj neraz hrať budem. Hoci máme aj HOMM IV, ešte som to nehrala. Nepozdáva sa mi tá grafika - 3D. Trojka v 2D grafike je mi oveľa sympatickejšia, taká rozprávkovejšia. Maličké koníky cválajúce po ceste-neceste, mytologické príšerky, to všetko vyzerá napriek nevyhnutným bojom akosi mierumilovne. V HOMM IV sú všetky postavy a príšery obrovské a šíria hrôzu... Pre spestrenie som hrala aj ďalšie datadisky, okrem Heroes Complete aj Heroes Chronicles. Na internete som videla pár obrázkov aj z HOMM V, ach jaj... zasa 3D...
Nuž teda, vitajte vo svete mytológie a mágie. 

Obrázok blogu

Obrázky sú zo stránky www.gamekult.com/tout/jeux/GP000231 

Lucia Kramaričová

Lucia Kramaričová

Bloger 
  • Počet článkov:  165
  •  | 
  • Páči sa:  0x

www.milosch.sk/LuckaMilos Zoznam autorových rubrík:  FotografieAliquid de antiquitateŠportDe universitateCultus atque humanitasAnimaliaŽelezníkIndológiaSúkromnéSpoločnosť

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu