Kapustové lokše

Lokše boli v našej rodine vždy obľúbeným jedlom. Či už zemiakové, kapustové alebo lokše na sóde. So zemiakovými však bolo viac roboty, tie na sóde boli pre našu chuť trochu fádne, a tak najväčšej obľube sa vždy tešili lokše s kyslou kapustou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Voľakedy sa lokše či zemiakové placky robili rýchlo. Na veľkú plochu primerane rozohriatej platne kuchynskej pece u nás zvanej šparhet sa ich naraz vošlo viac kusov. Babkine alebo mamine ruky doslova lietali keď vaľkali cesto. Dnes ich pripravujem na sporákových platniach alebo na panvici.

Čo k tomu potrebujeme?

Kyslú kapustu, polohrubú múku, vajce a soľ. Ja pridávam aj čierne korenie a mletú rascu, pretože zbožňujem pikantné jedlá a kapusta bez rascovej príchute je pre mňa o ničom.

Nepíšem gramáž, lebo pri príprave takých a podobných jedál nikdy nič nevážim. Základ je múka (u mňa cca ½ kg). K mierke múky pridávam asi polovicu mierky vodou premytej kyslej kapusty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Podľa chuti osolím, okorením a nezabúdam na rascu. Zo všetkých komponentov vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé a ťažko sa vaľká, je potrebné priliať trochu vody alebo kapustovej jušky – podľa toho, či chcete mať lokše kyslejšie alebo nie.

Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Cesto nechám chvíľu odležať. Potom z neho na doske vypracujem šúľok, ktorý rozkrájam na malé kúsky. Z nich vyvaľkám neveľké asi 2-3 mm hrubé lokše, také, aby sa vmestili na platňu sporáka či do panvice.

Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)
Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Na sporáku pečiem na sucho, na panvici na troche oleja. Samozrejme, pri každej lokši sa natrasie pod ňu trochu múky, preto je potrebné platňu sporáka, resp. panvicu podľa potreby čistiť aj počas pečenia. Lokše nakoniec potriem spraženým maslom. A hoci sú to lokše s kyslou kapustou, ja ich veľmi rada zapíjam acidofilným mliekom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
(zdroj: Agáta Krupová)

Tie vľavo sú pripravované na oleji na panvici, vpravo na sporákovej platni potreté spraženým maslom

Dobrú chuť!

Ďalšie moje články s receptami a tematikou stravovania:

Recepty starej mamy

Recepty starých materí

Couscous, teda kuskus

O jednej starej kuchárskej knihe

Palacinky a iné (ne)dobroty

Redakčný šalát

O neláske-láske k mlieku a všeličom inom

Chlieb náš každodenný

Voňavé slovenské rohlíky

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

136 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,068 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 14x
  • Prečítané: 545x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 103x
  • Prečítané: 1 935x
  • 3
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 333x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 955x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 163x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 104x
  • Prečítané: 2 053x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Riaditeľ Lúčnice: Tradičná ľudová kultúra patrí všetkým ľuďom

Michal Dudoň

Riaditeľ Lúčnice: Tradičná ľudová kultúra patrí všetkým ľuďom

Miesto Lúčnice je v spoločnosti silné, myslí si.

  • 4. apr
Najväčšia pliaga slovenských farmárov? Korupcia

Xénia Makarová

Najväčšia pliaga slovenských farmárov? Korupcia

Nemáte pocit, že ľudia s prepojením na Dobytkára sa vrátili a rozdeľujú agrodotácie?

  • 4. apr
Už sa na nič nehrajú. Fico s Bombicom na Slavíne sú priznaním (komentár)
Expert je skeptický, ale Pogačar sa kociek nebojí. Prekazí van der Poelovi útok na rekord?
reklama
SkryťZatvoriť reklamu