Voľakedy sa lokše či zemiakové placky robili rýchlo. Na veľkú plochu primerane rozohriatej platne kuchynskej pece u nás zvanej šparhet sa ich naraz vošlo viac kusov. Babkine alebo mamine ruky doslova lietali keď vaľkali cesto. Dnes ich pripravujem na sporákových platniach alebo na panvici.
Čo k tomu potrebujeme?
Kyslú kapustu, polohrubú múku, vajce a soľ. Ja pridávam aj čierne korenie a mletú rascu, pretože zbožňujem pikantné jedlá a kapusta bez rascovej príchute je pre mňa o ničom.
Nepíšem gramáž, lebo pri príprave takých a podobných jedál nikdy nič nevážim. Základ je múka (u mňa cca ½ kg). K mierke múky pridávam asi polovicu mierky vodou premytej kyslej kapusty.

Podľa chuti osolím, okorením a nezabúdam na rascu. Zo všetkých komponentov vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé a ťažko sa vaľká, je potrebné priliať trochu vody alebo kapustovej jušky – podľa toho, či chcete mať lokše kyslejšie alebo nie.

Cesto nechám chvíľu odležať. Potom z neho na doske vypracujem šúľok, ktorý rozkrájam na malé kúsky. Z nich vyvaľkám neveľké asi 2-3 mm hrubé lokše, také, aby sa vmestili na platňu sporáka či do panvice.


Na sporáku pečiem na sucho, na panvici na troche oleja. Samozrejme, pri každej lokši sa natrasie pod ňu trochu múky, preto je potrebné platňu sporáka, resp. panvicu podľa potreby čistiť aj počas pečenia. Lokše nakoniec potriem spraženým maslom. A hoci sú to lokše s kyslou kapustou, ja ich veľmi rada zapíjam acidofilným mliekom.

Tie vľavo sú pripravované na oleji na panvici, vpravo na sporákovej platni potreté spraženým maslom
Dobrú chuť!
Ďalšie moje články s receptami a tematikou stravovania:
O jednej starej kuchárskej knihe