reklama

Trubičky z domácky vyrobeného lístkového cesta plnené snehom

Voľakedy trubičky doma robila mama, ale z kupovaného cesta. Moja sestra Katka si lístkové cesto vyrába vždy sama.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Toto lístkové cesto je samozrejme výborné aj na prípravu iných koláčikov a slaného pečiva. Tu je recept.

Na výrobu konečného lístkového cesta potrebujeme najprv pripraviť dve rôzne cestá.

Prvé cesto

4 žĺtka

6 lyžíc octu

štipka soli, podľa toho, kto aké chce slané cesto

cca 1,5 dl vody (závisí od kvality múky)

400g hladkej múky špeciál

Druhé cesto

½ kg smetolu (jednoznačne tradičný smetol na váhu, lebo iné maslá na pečenie cesto vysušujú)

200g múky

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Suroviny spracujeme rukou na dve cestá.

Prvé cesto po vypracovaní nesmie byť ani veľmi tuhé, ani riedke, lebo ak je veľmi tuhé, aj konečné lístkové cesto bude veľmi tuhé, stratí svoju krehkosť. Keď je veľmi riedke, lepí sa na dosku, potom je potrebné pod cesto podsypávať veľa múky, aby sa dalo dobre vyvaľkať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhú masu, druhé cesto je najlepšie používať smetol na váhu. Ten si možno zabezpečiť u pekárov, v ich obchodíkoch, ktoré majú pri svojich pekárňach, alebo aj v iných obchodoch (taký smetol je balený v celofáne).

Keď sú cestá vypracované, teda pod rukou praskajú, položíme na múkou posypanú dosku najprv prvé cesto, naň navrstvíme druhé cesto. Spodné cesto rukou podberáme a dookola ním obalíme vrchné cesto do tvaru bochníka.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Potom „bochník“ nahrubo vyvaľkáme a prekladáme spôsobom, ako to vidíte na nasledujúcich obrázkoch. Takto pripravené cesto zabalíme do celofánu a dáme na 20 – 25 minút do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Po vybratí z chladničky cesto znova nahrubo vyvaľkáme a znova prekladáme, znova zabalíme do celofánu a znova dávame do chladničky na 20 – 25 minút. Týmto spôsobom cesto prekla- dáme trikrát, v prípade, že sa nám cesto zdá trochu riedke, tak aj štyri alebo päťkrát. Potom ho necháme v chladničke odležať, minimálne pol dňa, napríklad z večera do rána.

Obrázok blogu

Pred prípravou trubičiek si cesto rozdelíme na tri časti.

S jednou časťou pracujeme, dve dávame znova do chladničky. To znamená, že lístkové cesto nikdy nenechávame voľne ležať v teple, ale pokiaľ s ním nepracujeme, vždy ho držíme v chlade.

Ak s cestom neplánujeme hneď pracovať, ale až o niekoľko dní alebo týždňov, môžeme ho odložiť do mrazničky. Takého cesto nie je potrebné baliť do papiera, ale pri jeho rozmrazovaní platí zásada, že pred plánovaným použitím ho z mrazničky deň-dva predtým preložíme do chladničky, aby sa cesto rozmrazovalo pozvoľna a rovnomerne aj zvnútra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by sme narýchlo rozmrazovali pri izbovej teplote, cesto sa zarosí a zvlhne, môže dokonca vytiecť voda, potom sa pri vaľkaní lepí na dosku a pri následnom neúmernom podsypávaní múkou sa tratí lístkovanie cesta, teda jeho ľahkosť a krehkosť.

Tú časť, s ktorou ideme pracovať, najprv rukou „preklepeme“.

Cesto vyvaľkáme úplne na tenučko, ako vidno na fotkách. Lístkové cesto pri vaľkaní už teraz podsypávame múkou čo najmenej, iba nevyhnutne toľko, aby sa nelepilo na podklad.

Rozvaľkané cesto najprv pokrájame na pásy, tieto potom naprieč prekrojíme na polovicu. Každý z pásikov natočíme na formičku a potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Žĺtkom potierame len vršky trubičiek, nie boky, aby sa žĺtok nelepil na plech, lebo po upečení by sa prilepená trubička ťažko odoberala z plechu a došlo by k jej znehodnoteniu.

Plech nepotierame ničím, ani formičky.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Trubičky pečieme v rúre 20 – 25 minút pri teplote 180ᵒC. Po upečení ich dávame dole z formičiek ešte za tepla – formičku mierne naklepneme, tým povolí zovretie a trubičku môžeme z formy stiahnuť dole. Ukladáme ich na plech a hneď posypeme práškovým cukrom. Cukru netreba veľa. Ak ho dávame na teplé upečené cesto, neopadne, ale udrží sa tam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z jednej celej dávky cesta, ako je uvedený rozpis v úvode, možno napiecť cca 100 trubičiek. To, či ich bude viac alebo menej, závisí od šikovnosti pekárky, či dokáže pekne vyvaľkať okraje cesta. Ak áno, odpad je menší.

Plnka do trubičiek na celú dávku

Pol litra vaječných bielkov (vajíčka bývajú rôznej veľkosti, preto neudávame kusy)

1 kg kryštálového cukru

Bielky s cukrom šľaháme nad parou 10 – 12 minút,, pokiaľ sneh nezhustne. Začíname šľahať pri najnižšom stupni, postupne obrátky šľahača zvyšujeme na maximum. Po stiahnutí snehu z pary miešame ho ešte asi minútu-dve, aby sa miešaním schladil, aby na povrchu hneď neschol, nescukornatel.

Snehom naplníme pripravené vrecúško, potom trubičky plníme.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ďalšie články s receptami

Kapustové lokše

Recepty starej mamy

Recepty starých materí

O jednej starej kuchárskej knihe

Couscous, teda kuskus

Redakčný šalát

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu