reklama

Malá bioelektráreň - rozpočet a efektivita

Ekologicky, alebo ekonomicky. Tak znie hlavná otázka pri rozhodovaní o tom, či využívať, alebo nie, alternatíve zdroje energie v domácnosti. Cieľom daného článku je poukázať na možnosti využívania alternatívnych zdrojov energie v podmienkach domácností s možnosťami získavania biologického materiálu. Ekologické - musí byť aj ekonomické!  V opačnom prípade niekde musí byť chyba, alebo daná technológia nie je správna

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Tento článok je odpoveďou pre všetkých, ktorí sa zaoberajú myšlienkou vytvoriť malú biologickú elektráreň a stoja pred otázkou - Je to reálne?

   V predchádzajúcej časti sme presne opísali základné časti technológie na výrobu bioplynu v podmienkach malej bioelektrárne. V súlade s uvedenou schémou základnými časťami danej technológie sú : vyhnívacia nádrž, zberná nádrž, vnútorná nádrž, kalové potrubie, armatúra, riadiaci systém, kogeneračná jednotka. Zároveň boli uvedené základné parametre vyhnívania biologického materiálu, výdatnosť jedného kilogramu suchej hmoty pri výrobe bioplynu, účinnosti výroby elektrickej a tepelnej energie, veľkosť jednotlivých nádrží, doba vyhnívania a zdržania biomateriálu v nádrži, výkon elektrického asynchrónneho motora a pohonného spaľovacieho motora. Zároveň sme vyslovili myšlienku, že dané zariadenie sa dá využiť nielen na kúrenie v rodinných domoch, ale aj na malé podnikanie. Práve v tom je jeho prínos hlavne pre oblasti, ktoré sú viac vzdialené od miest, kde je nedostatok pracovných príležitostí pre všetkých ľudí. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozpočet na technologickú časť projektu 

 Je zameraný na výstavbu samotného zariadenia. V našom článku Vám predkladáme dva predbežné rozpočty na biologickú elektráreň. 

  Prvý rozpočet je určený pre malých podnikateľov a jeho približná hodnota je 150000. Jedná sa o zariadenie, ktorého veľkosť nádrží je 32m3 a majiteľ dokáže využívať plný priemerný výkon v priebehu 280 dní v roku. Potom pri zaplnení nádrže na 0.6 celkového objemu je možné využívať priemerný elektrický výkon 4.7kW a tepelný 8.3 kW. Pri inštalácií zariadení s dvojnásobným výkonom, získavame zariadenie schopné pokryť potreby elektrickej a tepelnej energie v pracovnej dobe pri plnom výkone a mimo tejto doby dokáže vykurovať nielen dom, ale i dielňu, či skleník na potrebnej úrovni. Cena zariadenia sa odvíja od ceny, za ktoré sme schopní zaobstarať potrebné nádrže. V prípade, že získame nádrže za podstatne vyššiu cenu, potom sa dané zariadenie predraží, avšak jeho rentabilita nemusí byť ohrozená. Predĺži sa iba návratnosť daného projektu 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

  Druhý rozpočet sa týka výstavby elektrárne pre rodinné domy. V tomto prípade predpokladáme, že stačí menšia nádrž s objemom 20m3 a tým úmerne menšie i obe ostatné nádrže. Pri zachovaní parametrov vyhnívania na výrobu elektrickej energie stačí asynchrónny motor s výkonom 2.2 kW. Nakoľko pri zmenšenom objeme sa využívajú rozvodné armatúry s menším priemerom, celková predpokladaná cena elektrárne je okolo 120000 Sk. Pri plnom využívaní zariadenia v priebehu 180 dní je návratnosť danej investície 4-5 rokov.  

Dodávka na kľúč. 

 Podotýkam, že v súčasnosti nie je dodávateľ na dané zariadenia ako celku. Ak by sa daný výrobca a dodávateľ aj našiel, to minimálna cena zariadenia pre domácnosť ale aj pre podnikateľov by vzrástla. Je iba otázkou prístupu ku vzniku takéhoto programu, či by cena vzrástla natoľko, že by bolo iba ťažko hovoriť o rentabilite.  

Jaroslav Kultan

Jaroslav Kultan

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pedagóg Ekonomickej univerzity v Bratislave, spolupracovník STU v Bratislave. Špecializuje sa na ekonomické, ekologické a energetické zariadenia , hlavneobnoviteľné zdroje energie, návrh a realizácia malých energetických zdrojov. V oblasti vzdelávania na zavádzanie IT do vyučovania, metodické, didaktické, psychologické aspekty daného procesu. V svojej práci využíva dobré kontakty nielen v EU ale aj v Ruskej federácii, Kazachstane, Ukrajine. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáEkologické zdroje energieSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu