reklama

starostovia - energia na vidieku

Dosť často počujeme v našich médiách o podpore malých podnikateľov a to hlavne v regiónoch oddialených od Bratislavy. Preto by som rád aj ja pridal nejaký svoj názor, ktorý samozrejme nemusí byť správny. Vonkoncom nehovorím že je geniálny. Ale posúďte sami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Predstavte si, že žijete v malej dedinke rozloženej pozdĺž väčšiehopotoka alebo malej riečky. Takých je v našej vlasti dosť. Otázka znie –a čo s tým? Napadá ma – čokeby si daná dedina zobrala do vlastných rúk svoju energetickú situáciu. Veď nakraji dediny sú dva a niekedy len jeden transformátor, jedna redukčnástanica plynu a jedno potrubie vody. A teraz to najhlavnejšie. Vieme, že energetici inak účtujú elektrinu/plyn/ veľkoodberateľom a inak maloodberateľom. Ak si povieme, že dedinaje veľkoodberateľ, potom aj ceny sú iné a samozrejme, že tieto je možnépotom účtovať aj koncovým odberateľom. Samozrejme, že je potrebné dodržaťurčité podmienky odberu, neprekročiť špičkový odber a pod. A práve obecby mohla byť tým odberateľom, ktorý má odberovú špičku posunutú vzhľadom napriemyselné špičky. A v súčasnosti už existuje veľa systémov, ktoréumožňujú túto špičku ustrážiť. A ak k tomu pripočítame, že dedina jepri brehu rieky, kde je možné postaviť svoju MVE, alebo na kopci veternúelektráreň, či zariadenie na vyhnívanie biologického /rastlinnéhoa živočíšneho/ odpadu tak potomodber zo siete je podstatne nižší ako je súčet odberov jednotlivých domácností.Avšak takýto odberateľ je schopný odobrať skoro všetku vyrobenú energiu a to za cenu vyššiu ako sú výkupnéceny z rozvodných závodov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Komu je to výhodné?

Predovšetkým obci, ktorá pri spravovaní energetického hospodárstvav dedine môže získať nemalé finančné prostriedky. Obec môže aktívnea efektívne likvidovať rastlinný a živočíšny odpad a nie jepotrebné strážiť čierne skládky, zakladať nové legálne skládky odpadu. Obecmôže vytvoriť napr. skleníkovéhospodárstvo a dať prácu svojim občanom. Je možné vytvoriť sušiarnesurovín, ktoré umožnia efektívne spracovať odpady dreva, je možné vyčistiť les,udržiavať trávniky, parky a to všetko pomocou energie, ktorú si vyrobítesami.

Je to utópia!

Je presne taká istá ako písal Verne o ceste pod morom, o lietaníaž na mesiac, o ceste okolo sveta za 80 dní a pod. Ak sa na vecpozrieme realisticky a trochu s optimizmom, tak nič nie je nemožné.Len si treba presne povedať čo sa dá v danej obci urobiť. Možno nazačiatku to nebude dedinská energetika – možno iba biostanica, vodná aleboveterná elektráreň – ale ak niekto dokáže mať zisk aj z distribúcie, prečoby to nemala byť vaša obec.

Jaroslav Kultan

Jaroslav Kultan

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pedagóg Ekonomickej univerzity v Bratislave, spolupracovník STU v Bratislave. Špecializuje sa na ekonomické, ekologické a energetické zariadenia , hlavneobnoviteľné zdroje energie, návrh a realizácia malých energetických zdrojov. V oblasti vzdelávania na zavádzanie IT do vyučovania, metodické, didaktické, psychologické aspekty daného procesu. V svojej práci využíva dobré kontakty nielen v EU ale aj v Ruskej federácii, Kazachstane, Ukrajine. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáEkologické zdroje energieSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu