reklama

V SaS nepoznajú vlastný ekonomický program

Prosím vás, vysvetlí mi niekto, ako môže podpredsedníčka strany SaS, tretia najvyššie postavená osoba v tejto strane, nerozumieť vlastnému programu, na ktorý má byť expert?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (88)

Hovorím o Jane Kiššovej, ktorá za túto stranu sedí v parlamente, je členkou ústavnoprávneho výboru a je to Sulíkova pravá ruka. Jana Kiššová je taká dôležitá osoba, že ju Sulík na kandidátke postavil na tretie miesto, hneď za Galka. Spolu so Sulíkom chodia po Slovensku a ľuďom na meetingoch vysvetľujú ekonomický program.

V čom je teda problém?

Jana Kiššová nedávno natočila video, v ktorom ľuďom vysvetľuje, ako funguje saskárska reforma odovodov – odvodový bonus. Na tom by nebolo nič zlé, keby tomu sama rozumela a nevysvetľovala to zle. Ešte väčšia tragédia je, že ju na to nikto v strane neupozornil, a video zdieľala nielen poslankyňa, ale aj strana SaS na svojej fan stránke.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mne je jasné, že nie každý v strane môže byť expertom na všetko, ale odvodový bonus je vlajková loď SaS a Jana Kiššová je nielen tretia najvyššie postavená osoba v tejto strane, ale podľa ženského magazínu, ktorý strana nedávno vydala, je aj expertom na podnikateľské prostredie, pretože citujem: „Jana má podnikateľské prostredie odžité. Na vlastnej koži celé roky vnímala, čomu musia podnikatelia čeliť.“

Už v minulom článku som písal, že odvodový bonus je reforma pre horných 8 % zamestnancov, že tí, čo teraz zarábajú 4000 eur, si na čistej mzde prilepšia o vyše 1100 eur, zatiaľ čo tí, čo dnes majú minimálnu mzdu 405 euro, dostanú navyše 22 eur. Nehovoriac o tom, aký nízky dôchodok hrozí po reforme takémuto človeku. No Jana Kiššová nám na videu predvádza výpočet, v ktorom ukazuje, že človek s minimálnou mzdou si prilepší o neuveriteľných 160 eur!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V predposlednom článku som spomínal, že odvodovému bonusu v strane SaS nikto okrem Mihála a Sulíka nerozumie. A bum – tu to máme – predvolebné video trojky na kandidátke, ktoré potvrdzuje moje slová.

Ale to nevadí. Každý, aj odborník v strane odborníkov, nemusí predsa rozumieť tomu, na čo má byť odborníkom a čo sa nám snaží sám vysvetliť. No nie? No nie. Od strany odborníkov predsa očakávame, že budú rozumieť aspoň tomu, čo si sami napíšu do programu.

Pozrite sa, straníci, ak vy neviete expertke na podnikateľské prostredie vysvetliť, ako sa počíta odvodový bonus, vysvetlím jej to ja. Vysvetlím jej to ja preto, lebo ju mám rád, lebo ho viem počítať, a lebo nechcem, aby sa do volieb ešte strápnila na nejakom meetingu. Koniec koncov, vypočítať odvodový bonus nie je vôbec ťažké. Ide o jednoduchý vzorec, do ktorého dokáže dosadiť čísla každý stredoškolák.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K výpočtu sa dostanem hneď, predtým však poviem, že Jana na videu nielenže zle počíta, ale zle vysvetľuje aj ostatné súvislosti. Napríklad tvrdí, že odvodový bonus do systému zavádza ďaleko viac spravodlivosti. O tom som síce písal v minulom článku, ale tu to zhrniem jednou vetou: čo je spravodlivejšie na tom, že všetci ľudia s príjmom od 405 do 1465 eur zaplatia odvody vo výške 23,96 % a ľudia s vyššími príjmami zaplatia menej? Napríklad ľudia s príjmom 3000 eur zaplatia už len 11,7 % a ľudia s príjmom 5000 eur zaplatia 7,28 %. Podrobnú tabuľku nájdete v spomínanom článku.

Druhá vec, čomu odborníčka zo SaS nerozumie, je životné minimum. To si slečna mýli so sociálnou dávkou od štátu. Pre tých, ktorí by chceli urobiť rovnakú chybu, poviem, že životné minimum síce na Slovensku určuje minimálnu hranicu príjmov, pod ktorou nastáva stav hmotnej núdze, ale to neznamená, že keď je váš príjem nula, tak štát vám dá sociálnu dávku vo výške životného minima.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz je u nás životné minimum vo výške 198,09 euro, ale keď zostanete bez príjmu, štát vám túto sumu nedá. Štát vám dá akurát tak dávku v hmotnej núdzi vo výške 61,60 eur a keď budete poslúchať (splníte kritériá), tak vám možno ešte tak doplatí príspevok na bývanie v hodnote 55,80 eura. To sa ani zďaleka nechytá na 198,09 eura, s ktorými operuje pani Kiššová vo videu.

Ona v ňom totiž dnešné životné minimum 198,09 eur zaokrúhlila na 200 eur a tvrdí, že to je dnešná sociálna dávka. No nie je! To je životné minimum. Životné minimum je referenčná suma, ktorú v zákone máme na to, aby sa od nej odvíjali veci ako napríklad rodičovský príspevok, prídavok na dieťa, alebo sociálne štipendium pre študentov.

Dobre, ale to by sme odborníčke na podnikateľské prostredie ešte vedeli prepáčiť. Každý môže urobiť takúto chybu, keďže z povahy názvu „životné minimum“ človek intuitívne predpokladá, že to je suma, pod ktorou vás tento štát nenechá žiť.

Janka, odpúšťame ti túto mladícku chybu a ideme ďalej, k samotnému výpočtu. Tam je to oveľa horšie, pretože poslankyňa, ktorá túto tému vysvetľuje voličom, by mala zvládnuť aspoň základný výpočet.

Nebudem nás teda zdržiavať a najprv si ukážeme – na printscreene z videa – ako tento výpočet vysvetľuje Janka.

Tu je fotka z videa a hneď pod ňou popis, čo na nej pani Kiššová predviedla:

Obrázok blogu

V hornej časti papiera (nad tou veľkou čiarou) pani Kiššová nesprávne vysvetľuje dnešný stav. Hovorí, že dnes má človek nárok na sociálnu dávku v hodnote približne 200 eur, a keď začne pracovať za minimálnu mzdu 405 eur, resp. podľa nej 400 eur, tak o túto dávku príde.

Zopakujem, že Janka si mýli životné minimum, ktoré je naozaj v hodnote približne 200 eur, s dávkou v hmotnej núdzi, ktorej skutočná hodnota je 61,60 eur. Čiže človek po nástupe do zamestnania neprichádza o žiadnych 200 eur, ako tvrdí ona, ale o dávku v hmotnej núdzi 61,60 eur (v prípade, že k nej nemal ešte iné príspevky, napríklad ako príspevok na bývanie, vtedy by prišiel o 117,40 eur, čiže stále zďaleka nie 200).

Povedali sme si, že túto chybu expertke na podnikateľské prostredie odpustíme. Čo je ale neodpustiteľné, je, čo sa deje na spodnej časti papiera, kde poslankyňa počíta odvodový bonus.

Predvediem vám to hneď teraz.

Pani Kiššová hovorí, že po zavedení odvodového bonusu, túto sociálnu dávku v hodnote približne 200 eur nestratíte. Čiže, po prijatí do zamestnania za mzdu 400 eur, vám naďalej ostáva i štátna dávka, po správnosti životné minimum, v hodnote 200 eur; akurát sa táto dávka zníži o desať percent vášho príjmu.

Takže nakoniec by to podľa jej slov vyzeralo takto:
Štát vám prizná 200 eur mínus 10 % z vášho príjmu 400 eur, čo sa rovná: 200 eur – 40 eur = 160 eur.
Zároveň ale dostanete mzdu vo výške 400 eur mínus dane a mínus odvody = čistá mzda.

Podľa nej teda po zavedení odvodového bonusu budete mať na konte čistú mzdu plus 160 euro navyše ako štátnu dávku. Aby som citoval presne, čo hovorí Janka na videu: „Minimálne o tých 160 euro je to teda viac.“

No katastrofa. Takto to vôbec nie je, Janka!

Pred výpočtom v prvom rade treba hrubú mzdu vo výške 400 eur pretransformovať na superhrubú mzdu. Pani Kiššová ale v statuse k videu hovorí, že výpočet zjednodušila, tak preto prižmúrime jedno oko, a povieme si, že v záujme zjednodušenia túto transformáciu vynechala vedome a nie omylom. Je to síce chyba, ale kvôli zamýšľanému zjednodušeniu jej ju odpustíme.

Odpustiteľné ale nie je, že nezdanila a nezodvodnila aj štátnu dávku (odvodový bonus), lebo ten sa zodvodňuje a zdaňuje tiež! Keby teda abstrahujeme od superhrubej mzdy, tak jej výpočet mal v skutočnosti vyzerať takto:

Štát vám prizná 200 eur mínus 10 % z vášho príjmu 400 eur, čo sa rovná: 200 eur – 40 eur = 160 eur. 
Zároveň dostanete mzdu vo výške 400 eur. Tu ale pozor, Janka! Z tejto sumy nesmieš odrátať dane a odvody, ako to robíš na videu. Najprv musíš štátnu dávku (odvodový bonus) prirátať k hrubej mzde a až potom vypočítať odvody a daň.

Čiže, hrubá mzda 400 eur + štátna dávka 160 eur = 560 eur. A až z tejto sumy vypočítaš dane a odvody! A keďže odvodový bonus ruší nezdaniteľné minimum, tak človek síce zaplatí nižšie odvody, ale zaplatí vysokú daň a tak mu pri dnešnej hrubej mzde 405 eur v čistom ostane iba o 22 eur navyše, nie o 160, ako to tvrdíš vo videu ty.

Ja, ako administrátor stránky pracujúca chudoba, si veľmi dobre uvedomujem, aké dôležité je každé zvýšenie čistej mzdy u nízkopríjmových skupín obyvateľstva. No bohužiaľ, nedajme sa odvodovým bonusom oklamať: ten zavádza strašne nízky odvod do 2. dôchodkového piliera, takže vám, zdá sa, hrozí ešte nižší dôchodok ako doteraz a zároveň ruší minimálnu mzdu.

V SaS totiž trpia fetišom ohľadom rušenia minimálnej mzdy. Človek ako Jana Kiššová alebo Richard Sulík zrušenie minimálnej mzdy z mne neznámych príčin obhajujú ako dobrý krok pre hospodárstvo, čo je, samozrejme, úplne pomýlené. Zároveň tento krok obhajujú ako krok k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Samozrejme, že pre podnikateľov to zlepšenie je: nebolo by super, keby ste ako podnikateľ mohli človeku, čo pre vás obetuje svojich 8 hodín denne, platiť mesačne povedzme 100 euro s výhovorkou, že tento človek pre vás aj tak nevie vyprodukovať väčšiu hodnotu?

Čiže pre podnikateľov super, pre zamestnancov až tak nie a pre hospodárstvo? Vôbec.

Sú to práve vysoké mzdy, ktoré uvádzajú do pohybu hospodársky rast. Ono to totiž funguje tak, že keď zamestnanci majú viac peňazí, podnikatelia majú viac zákazníkov, a potrebujú najímať viac zamestnancov. A špirála sa môže roztočiť. V SaS to vnímajú naopak: „Dovoľme podnikateľom platiť nižšie mzdy, dovoľme im platiť nižšie dane a nechajme im vo vrecku viac peňazí. Oni potom vytvoria nové pracovné miesta.“

Je to, samozrejme, ekonomická hlúposť. Podnikatelia netvoria pracovné miesta preto, lebo majú na konte viac peňazí. Vytvoriť ďalšie pracovné miesto je pre podnikateľa krajná možnosť a urobí to, až keď nemá na výber. Urobí to, keď je dopyt taký vysoký a nápor zákazníkov tak stúpa, že už mu nič iné nezostáva, iba prijať ďalšieho človeka. A aby sa toto dialo, potrebujeme mať na Slovensku vitálny a kúpyschopný dopyt - ľudí s peniazmi. Najlepšie podnikateľské prostredie nie je prostredie s nízkymi daňami, ale s vysokými, resp. férovými platmi. Kým nezačneme vyplácať riadne a férové mzdy, môžeme zabudnúť na akékoľvek zvyšovanie životnej úrovne.

Už teraz je naša produktivita práce na úrovni 81 % priemeru Európskej únie, no naše mzdy sú na úrovni 37 % tohto priemeru. U nás si podnikatelia na ziskoch berú 63 % HDP a zamestnancom nechávajú smiešnych 37 %. Vo všetkých vyspelých krajinách je to pol na pol, vo Švajčiarsku je to dokonca naopak. Tam zamestnanci dostávajú mzdy vo výške 60 % HDP a podniky si vo forme zisku nechávajú zvyšok (40 % HDP).

SaS vôbec nemá najlepší ekonomický program. SaS má pomýlený ekonomický program, ktorý bude prehlbovať príjmovú nerovnosť a zvyšovať chudobu pracujúcich. Mať najlepší ekonomický program podľa noriem najliberálnejších ekonomických škôl (INESS) neznamená to isté, ako mať najlepší program naozaj.

Na záver si vypočujme absurdnú odpoveď Jany Kiššovej na otázku, čo má strana SaS pripravené pre dôchodcov:

Jana hovorí: „Jednou je zníženie daní, čo bezpochyby zvýši hospodársky rast, ako sa to už udialo v minulosti. Ďalšie nami pripravené opatrenie je odvodová reforma, čiže odvodový bonus. Opatrenie významne pomôže riešiť nezamestnanosť, osobitne dlhodobú, pretože odstráni bariéry medzi nepracovaním a pracovaním. A spolu s pripravenou reformou Zákonníka práce, ktorá uľahčí zamestnávanie, sa zvýši zamestnanosť udržateľným spôsobom, zvýši sa počet prispievateľov do sociálnej poisťovne a zvýšia sa tak príjmy, z ktorých sa dôchodky vyplácajú.“

Prepáčte, toto je ale taký blud, ktorému môže naozaj uveriť iba človek, čo nevie ani len dosadiť do vzorca. Nerozumiem, ako dôchodcom pomôže zníženie daní. Hospodársky rast tu máme aj teraz, ale zamestnanci z neho neprofitujú a dôchodky sú naviazané na sumu, ktorú zo svojich výplat odvádzajú práve zamestnanci. Kým sa nezačnú prudko zvyšovať mzdy, dovtedy budú dôchodky nízke. Žiadny hospodársky rast na zvýšenie výplat nepotrebujeme. Ten tu už dávno máme. "Na základe rastu HDP a ziskovosti podnikov by kľudne mohla byť priemerná mzda o 30% vyššia." To nie sú moje slová, ale slová chairmana of the partner board spoločnosti KPMG.

O čom sa tu teda vôbec bavíme? Čísla o produktivite spomenuté vyššie, slovenské rozdelenie HDP medzi zisky a výplaty, to všetko hovorí samé za seba. Ale SaS uviazla kdesi v 20. storočí a stále čaká na hospodársky rast. Peniaze sú tu už teraz, len sa akosi stále nerozlievajú medzi zamestnancov, ktorý tento rast pomáhajú vytvárať. Na to SaS ale nemá žiadnu odpoveď.

Ďalej pani Kiššová dôchodcom hovorí, že im pomôže zavedenie odvodového bonusu, lebo ten významne porieši dlhodobú nezamestnanosť. No tu som sa normálne zasmial. Aby som vám to preložil do ľudskej reči: dlhodobo nezamestnaní ľudia sú ľudia, ktorí sú na úrade práce dlhšie ako 12 mesiacov, podľa SaSky častokrát ľudia iba so základným vzdelaním alebo nízkou kvalifikáciou. Im chce SaS zrušiť minimálnu mzdu a zamestnávať ich za 100, či 200 eur mesačne. Viete si predstaviť, aké malé odvody do systému odvedú títo ľudia a aký mizivý dopad to bude mať na dôchodky obyvateľstva? Taký mizivý, že keď to vyčíslim, počkajte,... tak dostanem veľkú nulu. A takto chce expertka Jana Kiššová riešiť zvýšenie dôchodkov. Neuveriteľné!

Naopak, SaS chce z dôchodkového systému peniaze odčerpať, lebo odvodový bonus zavádza strop pre platenie odvodov do absurdne nízkej výšky 1980 eur. Všetko nad túto sumu sa nezodvodňuje a do dôchodkového systému sa nedostane. 

K ich reforme zákonníka práce sa asi ešte vyjadrím v samostatnom článku. Podstatné však je, že nie zákonník práce zvyšuje zamestnanosť, ale ako som už povedal vyššie: zamestnanosť zvýši iba silný kúpyschopný dopyt – teda stav, kedy ľudia dostanú svoje férové mzdy a budú mať dosť peňazí na to, aby mohli nakupovať tovary a služby. Lebo, a teraz Janka, opakuj po mne: keď majú pracujúci viac peňazí, podnikatelia majú viac zákazníkov, a potrebujú viac zamestnancov.

P.S. Pre prípad, že by sa Janka Kiššová a strana SaS cítili tak trápne, že by sa rozhodli video z facebooku ostrániť, uploadol som ho na youtube.


Ak sa vám článok páčil, zahlasujte zaňho na vybrali.sme.


Staňte sa fanúšikom fan stránky, kde riešime problém pracujúcej chudoby na Slovensku:

Milan Kuruc

Milan Kuruc

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  58x

Pôsobí ako podpredseda Energeticko-Chemického odborového zväzu. Je zakladateľom občianskeho združenia Pracujúca chudoba, ktoré rozpútalo verejnú debatu o mzdách, presadilo povinné zverejňovanie miezd v inzerátoch, slobodu hovoriť o vlastnej mzde a zrušenie poplatkov v pracovnoprávnych sporoch. Zoznam autorových rubrík:  Ekonomika a MzdyZamestnanciOdvodový bonusSaSVoľby 2016Nezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu