reklama

O nájomnej vláde

Vždy som tvrdil že mi je jedno kto mi vládne, ak to robí dobre. Preto som nikdy nechápal averziu niektorých spoluobčanov k stranám hlásiacim sa napríklad k maďarskej (alebo inej) menšine. Veď je to predsa jedno - som v prvom rade Európan a ide mi o to aby boli peniaze, ktoré štát vyberie na daniach, použité čo najužitočnejšie. A keď to nedokážeme my, Slováci, tak to bude musieť spraviť niekto iný. Trebárs Maďari, Rumuni alebo Inuiti. Hlavne, aby to robili dobre.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

A takéto úvahy (poznáte lepší spôsob ako tráviť víkendy?) ma priviedli k jednej zaujímavej myšlienke, či skôr bláznivému nápadu. Predstavte si, že by sa dalo dokopy (napríklad) 10 odborníkov z rôznych oblastí - financií, obrany, kultúry, športu, energetiky, atď... Nemám na mysli politikov, ale skutočných odborníkov (haha, to sa mi podarilo, nesmierne som dnes vtipný), ľudí, ktorí už v týchto oblastiach dokázali veľa a to aj na svetovej úrovni. A títo by vytvorili tzv. nájomnú vládu™.

Táto vláda by neprislúchala žiadnej krajine na svete, nakoniec aj jej členovia by mohli byť z rôznych štátov. Naopak - túto vládu by si mohla ktorákoľvek krajina na niekoľko rokov alebo volebných období prenajať. Má to kopec výhod - títo ľudia by neboli nijako napojení na miestnych podnikateľov, čo je dôležité napríklad v prípade takých mikroštátov ako naše Slovensko. Keďže by boli platení podľa ich výsledkov (merateľných ukazovateľov kvality hospodárstva je dosť) ich záujmom by bolo hlavne to, aby tieto rástli v maximálnej možnej miere. Takýchto nájomných vlád™ by mohlo vzniknúť viac a vznikala by medzi nimi konkurencia, takže každá z nich by sa snažila aby svoju prácu robila čo najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úlohou občanov pri voľbách by bolo vlastne len vybrať si jednu z tých vlád, ktorá práve nemá žiadnu "zákazku". Samozrejme, vlády by medzi sebu bojovali svojimi výsledkami z minulých období ale zároveň by prebiehala aj iná, cenová vojna. Každá z nich by si totiž určila svoju plácu, pravdepodobne ako percento z nejakého toho ukazovateľa kvality hospodárenia, ako som už spomínal vyššie.

Je to len taký nápad, ktorý má mnoho medzier na ktoré určite prídete sami a mnohí z vás mi to aj nekompromisne vytmavia v diskusii pod článkom, ale aj tak si to rád predstavujem. Ako našu krajinu riadia skutoční odborníci. A nepotrebovali by na to ani parlament. Nie je to krásne?

Peter Petiar Lachký

Peter Petiar Lachký

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pesničkár. V diskusiách ma spoznáte pod prezývkou Petiar. Pozor, som očkovaný. Zoznam autorových rubrík:  I **** AppleAnglickoHudbaInternetPetiarPrózaSpoločnosťSúkromnéTV Folk.skTreking v OmáneTvoríme básničky podľa LachkéhNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu