
Suroviny
1 kg kyslej kapusty
1/2 kg bravčového pliecka
1-2 čerstvé údené klobásy
hrsť sušených sliviek
hrsť sušených húb
1 veľká cibuľa
2-3 strúčky cesnaku
kyslá smotana
olej, cukor, soľ, čierne korenie, bobkový list
Postup
(Iste zbytočný pre ostrieľaných kuchárov, ja ho však pre poriadok prikladám.)
Na oleji spením na drobno pokrájanú cibuľu, pridám pokrájanú kapustu (ja kapustu vždy ešte pokrájam, aby ľuďom pri jedení netrčali kapustové rezance z pusy :) zmes podlejem vodou, alebo kapustnicou (podľa kyslosti kapusty), pridám bravčové mäso, klobásu (tú nekrájam dopredu, aby sa mi príliš nevyvarila a nestratila chuť), vhodím za hrsť sušených sliviek, hrsť sušených húb a roztlačený cesnak. Prichutím podľa potreby cukrom a soľou, pridáme dva bobkové listy a poprášim trochu čiernym korením (Voľakedy som dávaka celé čierne korenie, ale zakaždým sa niekomu ušlo do taniera a ten nieto ho zakaždým prekusol :) tak teraz používam mleté.
Kapustnicu varím na pomalom ohni, až kým nie je mäso mäkké. V prípade, že je mäso výnimočne vzdorovité, obrňte sa trpezlivosťou :) V prípade, že si chcete o plovicu skrátiť varenie, použite kuracie mäso, energie sú dnes drahé :)
Na Štedrý večer pokrájam mäso a klobásu na malé kúsky a kapustnicu už len zohrievam. (Kvôli vám som jednu porciu naaranžovala už dnes :)
Hotovú horúcu kapustnicu ozdobím lyžicou kyslej smotany :)
Dobrú chuť :)