reklama

Príbehy z krajiny Kuklapukla ( 8 )

Milí mladí čitatelia, vitajte znovu v krajine Kuklapukla. V nej sa odohráva nový príbeh o živočíchoch z mraveniska a blízkeho okolia. Záujemcovia o ďalšie krátke prozaické útvary môžu sledovať rubriky Permoníkovo a Zverológia, verše nájdete v rubrikách Blogôňkovo a Jajka-nie. Príjemnú zábavu, priatelia!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Motýlie dobrodružstvá 

Rozlúčka s krajinou Kuklapukla

 

 

  Jar sa akosi rýchlo skončila a leto v krajine Kuklapukla prepuklo už začiatkom júna. Vzhľadom na vysoké teploty sa aspoň na leto všetko podobalo. Do letného slnovratu a začiatku astronomického leta síce chýbalo ešte viacero dní, no nič nenasvedčovalo tomu, že sa vráti chladné obdobie. Z mäkučkých hniezd sýkoriek Cácorky a Frndžalky už dávnejšie začali vykúkať otvorené zobáčiky hladných vtáčích mláďat. Sýkorky -mamičky boli preto stále zaneprázdnené hľadaním potravy. Podobné starosti mal aj ježko Bežko, v brlôžku ktorého sa s mamkou ježkovou tiesnili štyri malé pichľavé guľôčky. Najviac ruchu bolo v mravenisku, kde po vyliahnutí novej generácie kráľovien, samčekov a robotníčok sa všetko pripravovalo na svadobný let.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Celá krajina prekypovala čulým životom nielen počas dňa, ale aj počas noci. Niektoré zvieratká síce spali, mnohé však práve večerný a nočný čas využívali na svoj pohyb alebo na zháňanie potravy. Z konára starého duba celé okolie svojim veľkými očami sledovala stará sova Nocárka. A práve s blížiacim sa termínom slnovratu a svätojánskej noci začali sa v lese diať zaujímavé veci. Nočné motýle sa len tak mihotali vo svetle mesačného svitu a medzi stromami a kríkmi poletovali malé lampášiky. Ďalšie svetielka žiarili na kríkoch a v tráve pod nimi. Boli to samičky svietivky svätojánskej, nazývané aj svätojánske mušky. Keďže samičky svietiviek nemajú krídla, obracali sa prevažne bruškom hore, aby svietili ešte jasnejšie. Samčeky, aby viac vynikli, v kuse sa naháňali a ukazovali pod krídelkami svoje svetielkujúce ústrojenstvo. Látka „oxyluciferín“, ktorú majú nielen samčeky ale aj samičky, svetielkovala dlho do noci na radosť všetkých obyvateľov lesa. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 V tomto období aj z motýlích zámotkov vylietavali viaceré druhy pestrých motýľov. Náš priateľ Didaktyl z druhu bábočiek brestových bol motýľom najstarším. Už cítil prichádzajúci vrchol svojho života, no veril, že sa ešte dočká nového potomstva. Kým sa však nové larvy vyliahnu a zakuklia, rozhodol sa pozrieť si celú krajinu. Vyletel najprv vysoko nad stromy a rozhliadal sa, aby si vybral správny smer svojho vyhliadkového letu. Vzápätí sa takmer zrazil s krásnym neznámym motýľom, ktorého krídla žiarili pestrými farbami.

- „Kto si ?“ – opýtal sa Didaktyl, - „doteraz som Ťa tu nevidel“.

- „Nemohol si“, -odpovedá motýľ z rodu bábočiek admirálskych. „Som Batrflaj, motýľ sťahovavý. Včera som priletel z južných oblastí“, - chváli sa návštevník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- „Ty brďo !“–prekvapil sa Didaktyl. „Nezaletel si príliš na sever ? Bábočky admirálske sem zvyčajne nelietajú“.

- „Zaletel, nezaletel, už som tu !“ – pochválil sa motýľ Batrflaj. „A celkom sa mi tu páči, asi počas tohto leta tu zostanem“.

- „Ja sa práve chystám na okružný let“,- vysvetľoval Didaktyl. „Nepridáš sa ? Mohli by sme si spolu pozrieť našu krajinu“.

- „Práve som sa z okružného letu vrátil a som unavený. Bol som aj severným smerom až pod skalnatými horami, úplne na konci lesa “- informoval Batrflaj. 

- „Páni, Ty si naozaj cestovateľ. Už by som sa musel hanbiť, keby som sa tam tiež nepozrel. Dúfam, že sa ešte uvidíme, teraz však už musím letieť“- oznámil Didaktyl a vypravil sa smerom na sever.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Keďže Didaktyl pochádzal z vlaňajšej generácie, bol z hľadiska motýlieho veku hodne starým motýľom. Aj preto musel na svojej výprave častejšie oddychovať. Sadol najprv k mravenisku, potom okolo potoka zabočil ponad les smerom k čistinke, na ktorej sa preháňali šantivé veveričky. Keď konečne doletel za les, uvidel rozľahlé horské lúky, plné rozkvitnutých klinčekov, zvončekov a ďalších pestrých kvetov. Tou krásou bol tak nadšený, že viackrát posedel na pekných kvetinách, kým sa dostal až na okraj strmých a skalnatých kopcov. Pochopil, že je už na hraniciach svojej krajiny. Nový terén pôsobil na neho cudzo a divoko. Keď sadol za prvými skalami na veľký horský poniklec, rozhodol sa, že už ďalej nepoletí. Bol však už podvečer, preto sa rozhodol na skalnej vyvýšenine medzi kvetmi prenocovať. Už-už sa chcel usadiť, keď v tom ho vyrušilo hlasné pískanie. V skalnom otvore sa náhle objavila okatá, zubatá, fúzatá hlava a nakoniec celé chlpaté stvorenie, ktoré trochu pripomínalo vydru.

- „Kto si a čo tu robíš v našich končinách ? – zahuhňalo zviera zvedavo.

- „Vari nevidíš? Som motýľ z krajiny Kuklapukla a prezerám si tento zaujímavý kraj. Ale kto si Ty?“ –protiotázkou odpovedal Didaktyl.

- „Som Piskor, svišť horský a bývam tu hneď vedľa v nore s celou rodinou“- vysvetľuje chlpáč a pokračuje: „Zdržíš sa dlhšie? Mohlo by to byť pre Teba nebezpečné!“ 

„Neviem o žiadnom nebezpečenstve, ktoré by mi mohlo vážne hroziť, okrem svojej staroby“ – zavtipkoval Didaktyl.

„Noci sú v krajine Horanora chladné, môžeš zmrznúť“ -poznamená Piskor.

„Len žiadne obavy. Prežil som už ozajstnú zimu, zvládnem aj letnú noc vo Vašej Horanore!“

„Ako myslíš. No pamätaj si, letné noci sú v našich horách zradné!“ –odvetil Piskor a zmizol vo svojom brlohu.

 Konečne sa mohol Didaktyl pohodlne usadiť a z výšin pozorovať v diaľke súmrak nad svojou rodnou krajinou Kuklapukla. Rozhodnutý hneď ráno vyraziť na spiatočný let spokojne zaspal a v spoločnosti početných voňavých horských kvetov sníval svoj motýlí sen.

 

Milí mladí čitatelia, tu sa rozlúčime s našimi priateľmi z krajiny Kuklapukla. A vy počas leta nezabudnite podobné krajinky akými sú Kuklapukla a Horanora vyhľadať. Veď možno celkom blízko vo svojom okolí, hneď neďaleko Vášho mesta alebo dediny, za prvým potokom alebo v susednom lese sa takáto krajinka nachádza. Stačí sa len pozorne dívať okolo seba a byť všímavý k rastlinám, živočíchom a ku všetkému, čo sa v okolitej prírode deje...

 

Jaroslav Liptay

Jaroslav Liptay

Bloger 
  • Počet článkov:  339
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nenarodil som sa, nedokázal som to. Porodila ma moja vlastná matka (iná toho nebola schopná...) Odvtedy si zvykám žiť ... (snáď sa mi to včas podarí...?!) Zoznam autorových rubrík:  Povietkovaniebá-snenieMyšlienkySpoločnosťBlogogáňBlogôňkovoKuklapuklaLesáreňPermoníkovoJajka-niePra-mienkyDeblogácieNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu