reklama

Hit sezony: poznavaci zajazd do Krakova

Kralovske mesto Krakov je v poslednych rokoch jednym z najmodnejsich turistickych destinacii v Europe. Stalo sa to gdaka tomu, ze europski, americki a japonski turisti uz  si pozreli celu Zapadnu Europu, ako aj popularnu v 90-tych rokoch Prahu a Budapest. A takym sposobom prisla moda na Krakov, ktory v 2010 roku navstivilo 8,1 milionov turistov. O takych cislach Bratislava alebo ukrajinsky Lviv mozu iba snivat, avsak verim, ze v buducnosti aj tieto mesta stanu turistickym hitom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Co je v tom vsetkom zaujimave tak to, ze o Krakove viac vedia Japonci, Americania, Briti a Irovia, ako Slovaci, ktori Krakov maju len kusok od svojich hranic. S Bratislavy do Krakova sa ide autom 4,5-5 hodin, s Oravy a Popradu 2,5 hodiny. Preto stoji za to, aby ist sa do tohto kralovskeho mesta pozriet, aj v tom pripade, ked idete do Polska iba na nakupy. Vsak nakupy v Jablonke alebo Novom Targu su o takych 30% drazsie ako vo vzdialenom na 80 km Krakove, kde su obrovske nakupne strediska ako Bonarka, Zakopianka, Czyżyny alebo Olsza, ktore celkom slusne mozeme porovnat s rakuskym Parndorfom.

Ale Krakov to predovsetkym obrovske cislo vyznamnych architekturnych pamatok. O tom vsetkom si mozete precitat v clanku mojho kolegy: Historia a architektura Krakova, ktory vie o tom napisat ovela lepsie, ako ja. Ja k tomu pridam vsak este to, ze na prehliadku po Krakove musite si rezervovat take 3 dni. Prvy den je najlepsie stravit na Starom meste a hrade Wawel a navstivit aspon 3 muzea (na viac nestaci ciasu). Odporucam hlavne Muzeum Czartoryskych (je tam medzi inym „Dama z hranostajom“ Leonarda da Vinci), skvele podzemne muzeum pod Hlavnym namestim a muzea na Wawelu (kralovsky hrad, miesto korunacii polskych kralov). Na druhy den pozrite si zidovsku stvrt Kazimierz a susedne Stare Podgórze s Kopcom Krakusa (o krakovskych Zidiach citajte v tom clanku mojho kolegy). Ked uz budete v tejto stvrti, nevahajte navstivit muzeum Fabryka Schindlera, ktore najdete na Lipovej ulici nedaleko rieky Wisla. A treti den mozete stravit v zapadnej, zelenej casti mesta, kde sa oplati pojst na Zakrzówek, Kopiec Kościuszki a Błonia. O tom vsetkom este budem pisat v okremom clanku.

Krakov mozete si prehliadat aj na bicykli. Na rozdiel od Bratislavy, je tu dost dobra sietka cyklistickych chodnikov. Dobru a lacnu pozicovnu bicyklov najdete na Józefa ulici na krakovskom Kazimierzu (pri krizovatke s Krakovskou ulicou). Na cely den to stoji iba 30 zlotych, cize 7,5 eur.

Krakov – to aj nocny zivot. Ako povedali moji slovenski kamarati, o 1 hodine noci v centre Krakova je viac ludi, ako v Bratislave cez den. U nas o 20-21 hodine iba vychodime na mesto, pokial ked v Bratislave vtedy nocny zivot uz konci. Zate zaciname pracu o 9, takze mozeme si toto dovolit.

K tomu spomienme si aj miesta spojene s Janom Pawlom II (Łagiewniki, Zakrzówek, Dębniki), velky aquapark na Olszy, socialisticku stvrt Nowa Huta, Muzeum Letectva, zoopark, sustavu rakuskych bunkrov... a mnoho ineho. V Krakove je co robit a kazdy najde nieco pre seba.

Fotografie Krakova pozrite si tuto.

Jakub Loginow

Jakub Loginow

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Poliak s Krakova. Od februara 2010 do maja 2011 som pracoval v Bratislave ako marketingovy zastupca isteho hotelu a ako zahranicny korespondent ukrajinskej a polskej tlaci. Viac sa dozviete s mojej webovej stranky http://www.porteuropa.eu/sk/ Zoznam autorových rubrík:  UkrajinaPolskoSlovenskoRakuskoBlog po polskuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu