reklama

Svetlé momenty tragédie

Tragédia luxusnej lode Costa Concordia, ktorá dostala od novinárov prezývku "taliansky Titanic", napĺňa už dva týždne spravodajstvo svetových i slovenských médií.Väčšina informácií sa však točí okolo množstva mŕtvych a nezvestných, riziku ekologickej katastrofy, príčin stroskotania, viny a zbabelosti kapitána, zodpovednosti majiteľa lode a finančných škôd.Už omnoho menej správ si všíma hrdinstva pri záchrane pasažierov - a to tak priamo na lodi, ako aj medzi  obyvateľmi ostrova. A práve takéto pozitívne informácie sú dôležité.Veď nemáme byť len "upírmi" čo sú kŕmení správami o krvi a mŕtvolách. Potrebujeme povzbudivé príklady, ktoré aj nás motivujú k prekonaniu vlastného pohodlia a sebectva, a k ochote pomôcť tým, čo sú v núdzi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Pohľad z Porta Giglio na stroskotanú loď Costa Concordia
Pohľad z Porta Giglio na stroskotanú loď Costa Concordia 

V piatok 13. januára okolo 22. hodiny obyvatelia Porta Giglio zbadali loď, ktorá akoby kotvila pri vstupe do prístavu. Všimol si to aj miestny farár Lorenzo Pasquotti, keď bol zamykať kostol. Keďže sa loď nehýbala, bola veľmi blízko brehu a naklonená, uvedomil si závažnosť situácie.

Obrázok blogu



Don Lorenzo bol jeden z prvých, ktorí pomáhali pri záchrane tých, čo sa dostali zo stroskotanej lode. Počet pasažierov bol však príliš veľký na možnosti ostrova.

Obrázok blogu

Farský kostol sv. Vavrinca je hneď naproti prístavu. Preto ho otvoril a stroskotanci zaplnili priestor v laviciach, schody pred oltárom, kaplnky i sakristiu. Najprv prichádzali ženy a deti, i starší ľudia. Farár vybral všetky deky, ktoré mal, a dal ich deťom. Neskôr prichádzali aj dospelí a napokon členovia posádky.
Miestni obyvatelia pomáhali, ako mohli. Prinášali deky, oblečenie, jedlo i teplé nápoje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Don Lorenzo o ochote svojich ovečiek hovorí s hrdosťou pastiera: "Ako farár môžem povedať, že obyvatelia ostrova si zaslúžia cenu za občianske zásluhy, na ktorú ich navrhol premiér Monti. Obyvatelia prejavili veľkú solidárnosť, pretože tu bol skutočne veľký nepomer medzi množstvom ľudí, ktorí prichádzali mokrí, premrznutí a dezorientovaní, a našimi možnosťami ich prichýliť."

V priebehu nasledujúceho dňa sa už situácia riešila a tak v nedeľu bol kostol voľný, riadne k dispozícii pre bohoslužby. Čerstvý zážitok

Obrázok blogu

z prežitej tragédie rezonoval však aj pri svätej omši. Miništranti priniesli pred oltár veci zo stroskotanej lode: záchrannú vestu, prilbu a lano, i kôš s chlebom a jedlo, čo poskytli obyvatelia zachráneným.
Tieto symboli zostanú v kostole, aby pripomínali nielen smutnú udalosť, ale aj veľkodušnosť a solidárnosť ľudí.
"Dúfajme, že náš ostrov zostane výletným miestom. Avšak odo dneška bude tiež ostrovom solidarity," povedal don Lorenzo pri nedeľnej kázni.


Zdroj: agenzia impress.it; Radio Vaticana.cz; Katolícke noviny

Marian Vojtko

Marian Vojtko

Bloger 
  • Počet článkov:  289
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Keď bolo PMD 85 hitom, uchvátili ma počítače. Na istý čas sa mi stali profesiou... Napokon ma však uchvátil Niekto iný. Zoznam autorových rubrík:  Zo životaSvet v ktorom žijemedumkyKocúrkovo SRslovenčinaCirkev v súčasnostifinancovanie cirkviModlitbyŽivot KristaDejiny CirkviKristus a myZaujimavosti o svätých a cirkvMyjavaSpomienkyXXXLNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu