reklama

Vy ste náš nový pán kaplán?

Oslavy 125. výročia posviacky kostola Blumentál v Bratislave (28. októbra 1888) vo mne vyvolali spomienky (príznak, že starnem?) na čas okolo osláv stého výročia, keď som v Blumentáli fungoval ako bohoslovec.V spomienkach sa mi oprášila aj jedna milá príhoda, ktorá sa stala asi o pol roka neskôr.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Bolo po sviečkovej manfestácii, v spoločnosti bolo cítiť isté závany čerstvého vzduchu...
Z Blumentálu odchádzal po 5 rokoch kaplánovania Paľo Flajžík, ktorého kázne boli niekedy až dosť provokačné a protištátne. Nie, nestratil štátny súhlas, ako to často v takých prípadoch bývalo, ale išiel už na faru. Do Lozorna.
Bol to čas lúčenia, mnohým bolo ľúto za jeho kázňami. Na druhej strane ľudia aj špekulovali, aký bude nový, mladý kaplán, ktorý tu má nastúpiť po ňom...

Uvoľňujúce sa spoločenské ovzdušie umožnilo zaradiť v tom čase do filmovej výroby aj film Reverend o významnej osobnosti slovenských dejín Jozefovi Murgašovi. Pár rokov prv by to bolo nemysliteľné - film o kňazovi!
Murgaša hral zaslúžilý umelec Milan Kňažko (pár mesiacov neskôr titul "zaslúžilý umelec" komunistom na protest vrátil).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A ako to súvisí s Blumentálom?
Neogotický štýl kostola filmárom vyhovoval pre nakrúcanie obdobia Murgašovho života v Amerike.
Nakrúcalo sa v interiéri, pred kostolom, i na chodníku pred sakristiou. Práve tohto nakrúcania som bol nechceným svedkom, pretože keď som potreboval ísť do sakristie, musel som na ulici za bránkou vyčkať na prestávku medzi "ostrými".
Nakrúcali práve scénu, ako Murgaš vychádza zo sakristie. Kňažko v kňazskej reverende, na očiach okuliare, akým sa 50 rokov po Murgašovej smrti začalo hovoriť "lenonky", vlasy ulízané na pútec. Všetka filmová technika bola umiestnená popri chodníku k sakristii, vo vnútri oplotenia kostola, takže okoloidúci chodci na Radlinského ulici si často ani nevšimli, že sa tam niečo deje.
Po nakrútení scény bola prestávka, zrejme technici potrebovali niečo preštelovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zaslúžilý umelec, zamaskovaný na nespoznanie, sa išiel za ten čas poprechádzať po chodníku na Radlinského.

Oproti išla skupinka ženičiek, ktoré práve vyšli z kostola. Keď zbadali herca, hneď zamierili k nemu - pre Kňažka asi nič mimoriadne, veď bol populárnym hercom. Ako sa však musel prekvapiť, keď zrazu ženičky spustili:
"Pochválený buď Ježiš Kristus! Vy ste náš nový pán kaplán? Tak vás tu srdečne vítame!
A aké je to dobré, že chodíte aj pekne po ulici v kňazskej reverende. To si tu v Bratislave doteraz naši páni kapláni netrúfali..."

Marian Vojtko

Marian Vojtko

Bloger 
  • Počet článkov:  289
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Keď bolo PMD 85 hitom, uchvátili ma počítače. Na istý čas sa mi stali profesiou... Napokon ma však uchvátil Niekto iný. Zoznam autorových rubrík:  Zo životaSvet v ktorom žijemedumkyKocúrkovo SRslovenčinaCirkev v súčasnostifinancovanie cirkviModlitbyŽivot KristaDejiny CirkviKristus a myZaujimavosti o svätých a cirkvMyjavaSpomienkyXXXLNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu