reklama

Prečo František?

To je gól! Takéto meno asi nikto nepredpokladal.Pápeža Františka sme ešte v histórii nemali. Čo k tomu Svätého Otca viedlo?Odkedy si pápeži volia meno, ešte sa nestalo, aby si niektorý pápež vybral meno, aké predtým nebolo.Juraj Bergoglio - pápež František hneď v úvode pontifikátu ukázal odvahu ísť do novôt, ako to počas svojej služby robili aj jeho predchodcovia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Prečo František - môžeme sa zatiaľ len dohadovať, kým to on sám nevysvetlí.

Keď som sa dozvedel, že je jezuita, tak mi napadlo - možno chce takto vyjadriť univerzalitu, keď si vybral meno zakladateľa inej veľkej rehoľnej rodiny. A ako bolo badať i v jeho prvom príhovore, zmysel pre humor mu nechýba. Možno pozná aj tie vtipy, ktoré začínajú: "Stretol sa františkán a jezuita..."

Albino Luciani si zvolil meno Ján Pavol, ako prvý použil dvojité meno. Chcel tak vyjadriť rozhodnutie pokračovať v reformách, ktoré započali Ján XXIII. a Pavol VI.
Karol Wojtyła v tom istom duchu si zvolil rovnaké meno, keďže pontifikát jeho predchodcu bol veľmi krátky.
Jozef Ratzinger siahol po tradičnom pápežskom mene, ale v odkaze na sv. Benedikta, patróna Európy.

A čo Juraj Bergoglio? Je meno František úplne novou línou, alebo nájdeme aj v ňom istú náväznosť na predchodcov?

Sv. František sa rozhodol ísť proti prúdu doby, v ktorej žil. Chcel ponúknuť ľuďom na začiatku 13. storočia skutočne žité Evanjelium.
Svojím spôsobom sú jeho ideály rovnaké, aké mal 6 storočí pred ním sv. Benedikt, zakladateľ prvej rehoľnej rodiny v Európe.
Je možné, že pri výbere mena aj táto súvislosť medzi sv. Benediktom z Nursie a sv. Františkom z Assisi zavážila, aby vyjadrila istú náväznosť na pontifikát jeho predchodcu.

To je však len úvaha.
Čo je skutočnosť sa azda čoskoro dozvieme z úst toho najkompetentnejšieho.

Živ, Bože, Otca Svätého, námestníka Kristovho!

Marian Vojtko

Marian Vojtko

Bloger 
  • Počet článkov:  289
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Keď bolo PMD 85 hitom, uchvátili ma počítače. Na istý čas sa mi stali profesiou... Napokon ma však uchvátil Niekto iný. Zoznam autorových rubrík:  Zo životaSvet v ktorom žijemedumkyKocúrkovo SRslovenčinaCirkev v súčasnostifinancovanie cirkviModlitbyŽivot KristaDejiny CirkviKristus a myZaujimavosti o svätých a cirkvMyjavaSpomienkyXXXLNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu