reklama

Prečo je na ukrajinskej vlajke žltá dolu?

Už škôlkari vedia, že slniečko sa kreslí žlté v hornej časti obrázka.

Prečo je na ukrajinskej vlajke žltá dolu?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V prípade ukrajinskej vlajky žltá farba nie je symbolom slnka, i keď modrá farba na vlajke znázorňuje oblohu. Preto je modrý pruh v hornej časti vlajky.

Žltý pás v dolnej časti symbolizuje rozsiahle obilné polia, ktoré boli v minulosti najväčším bohatstvom tohto územia. Ukrajina sa nazývala aj "obilnicou Európy".

Historickou iróniou je, že obyvatelia tejto obilnice Európy vo veľkom umierali v rokoch 1932-33 na hladomor. Ako sa to mohlo stať?

Po skončení Prvej svetovej vojny sa Poľsko (v dejinách viac ráz roztrhané Pruskom, Ruskom a Rakúskom) snažilo upevniť si svoje postavenie na novej mape Európy. Využilo k tomu politickú nestabilitu, spôsobenú občianskou vojnou v Rusku, a zabralo okrem iného aj časť územia na západe Ukrajiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ruskí červenoarmejci, ktorí v občianskej vojne získali prevahu, prijechali Ukrajine na bratskú pomoc a zaútočili na Poľsko. Avšak Poliaci im vyprášili kosáky a kladivá na ich červených trenkách, a tak sa na 20 rokov museli z Poľska stiahnuť.

Obrázok blogu

Ale ruská bratská pomoc Ukrajine tým neskončila. To, čo z Ukrajiny nezabrali Poliaci, s láskou pojali do Zväzu sovietskych socialistických republík, aby táto obilnica živila vojnou a boľševikmi vyhladovené Rusko.

Ukrajincom sa veru takáto bratská pomoc nie veľmi páčila. To však sovieti nemienili akceptovať. A tak z tejto bohatej obilnice vzali všetko, čo tamojší seľnici dopestovali. Zobrali to nie až tak preto, aby nakŕmili hladné ruské krky, ale aby to predali na Západ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tak, kým ruskí vojaci odvážali z Ukrajiny vrecia plné obilia, ukrajinské obyvateľstvo umieralo hladom.

Obrázok blogu

Až keď si Tretia ríša a Sovietsky zväz rozdelili na jeseň 1939 Poľsko, súdruhovia pripojili k "svojej" Ukrajinskej sovietskej socialistickej republike aj poľskú časť Ukrajiny. No, tamojším obyvateľom to nijako neprospelo...

Možno sa potom čudovať, že keď Nemci zaútočili na Sovietsky zväz, tak ich Ukrajinci vítali ako osloboditeľov?

Pojmy, ako okupant, osloboditeľ, bratská pomoc... sú holt veľmi relatívne, nie zriedka aj prevrátené.

Marian Vojtko

Marian Vojtko

Bloger 
  • Počet článkov:  289
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Keď bolo PMD 85 hitom, uchvátili ma počítače. Na istý čas sa mi stali profesiou... Napokon ma však uchvátil Niekto iný. Zoznam autorových rubrík:  Zo životaSvet v ktorom žijemedumkyKocúrkovo SRslovenčinaCirkev v súčasnostifinancovanie cirkviModlitbyŽivot KristaDejiny CirkviKristus a myZaujimavosti o svätých a cirkvMyjavaSpomienkyXXXLNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu