reklama

Prečo sa Ježišovi učeníci nepostili?

Jánovi učeníci a farizeji sa postili. Prišli k nemu a pýtali sa: „Prečo sa Jánovi učeníci a učeníci farizejov postia, a tvoji učeníci sa nepostia?“ Ježiš im povedal: „Vari sa môžu svadobní hostia postiť, kým je ženích s nimi? Dokiaľ majú medzi sebou ženícha, nemôžu sa postiť. No prídu dni, keď im ženícha vezmú; potom, v ten deň, sa budú postiť.“ (Mk 2,18-20)Pôst, ako kajúci úkon, bol bežnou súčasťou náboženského života v Izraelskom národe. Často bol sprevádzaný rôznymi vonkajšími prejavmi.Ježiš svojich učeníkov však k takýmto prejavom nevyzýval, práve naopak:„A keď sa postíte, nebuďte zamračení ako pokrytci. Znetvorujú si tvár, aby ľudia videli, že sa postia. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu. Keď sa ty postíš, pomaž si hlavu a umy si tvár, aby nie ľudia zbadali, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.“ (Mt 6,16-18)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu

Pre nezainteresovaných pozorovateľov sa mohlo zdať, že sa vôbec nepostia. Ježiš tento ich dojem svojou odpoveďou ani nepotvrdzuje, ani nevyvracia. Miesto toho poukazuje na podstatu pôstu, ako prejav zármutku z odlúčenia od Boha.
Učeníci však zažívali mesiášske časy, čiže čas duchovnej radosti, nie smútku. „No prídu dni...“ - to je predpoveď chvíľ, keď zažijú veľkú neistotu, opustenosť Bohom, keď budú hľadieť na Ježišovo zmučené telo...

Možno však naozaj tvrdiť, že sa Ježišovi učeníci nepostili?
Nebol to pôst cielený, naplánovaný, ale prirodzená súčasť úzkej cesty (porov. Mt 7,13-14), ktorou kráčali za Kristom:
Učeníci prišli na druhý breh. Zabudli si vziať chlieb a Ježiš im povedal: „Dajte si pozor a chráňte sa kvasu farizejov a saducejov!“ Oni však rozmýšľali a hovorili si: „Nevzali sme si chlieb!“ (Mt 16,5-7)
V tom čase išiel Ježiš v sobotu cez obilné pole. Jeho učeníci boli hladní a začali trhať klasy a jesť. Keď to videli farizeji, povedali mu: „Pozri, tvoji učeníci robia, čo neslobodno robiť v sobotu.“(Mt 12,1-2)

Zaujímavý paradox: Farizeji raz zazlievajú Ježišovým učeníkom, že sa nepostia, a druhý raz, keď ich vidia vyhladnutých, že sa snažia nasýtiť aspoň zrnom vymrveným prstami z kláskov, tak im vyčítajú, že robia prácu, aká by sa vo sviatočný deň robiť nemala.
Je to azda len ich neznalosť okolností a nepochopenie, čo učeníci zažívali? Asi nie.
Je v tom ten istý zámer, na ktorý narazil u farizejov aj sám Ježiš:
„Prišiel Ján, nejedol a nepil, a hovoria: »Je posadnutý zlým duchom.« Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoria: »Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov!« No múdrosť ospravedlňujú jej skutky.“ (Mt 11,18-19)
Existujú ľudia, ktorým jednoducho nikto nevyhovie...

Vráťme sa však k pôstu. Význam má aj ten pôst, pre ktorý sa človek rozhodne svojou vôľou v duchu kajúcnosti. Okrem toho, že je to úkon nábožnosti, zmysel takéhoto pôstu je aj v cvičení si vôle. Takto sa pôst stáva prípravou na skúšky, ktoré na človeka doliehajú. A práve cvičenie a upevňovanie svojej vôle pomáha človeku, aby v nich obstál.

Skutky kajúcnosti sú teda dôležité. Ešte dôležitejšie však je, obstáť v tých skúškach, ktoré prináša život.
Beda však, ak by prejavy kajúcnosti nesmerovali človeka k Bohu, ale (ako u farizejov) boli by budovaním si vlastnej prestíže!
Alessandro Pronzato v knižke Nepohodlné evanjeliá spomína, ako sa na jednom pútnickom mieste zúčastnil krížovej cesty. Všetko bolo starostlivo pripravené, výsada niesť kríž v čele sprievodu pripadla jednému významnému a zámožnému pútnikovi.
Tesne pred začiatkom pobožnosti však vypukol zmätok. Usporiadatelia pobehovali a čosi hľadali: stratil sa kríž, ktorý sa mal niesť v sprievode.
Pronzato poznamenal: Zavolajte nejakého chudobného. Bohatí musia kríž hľadať, chudobní ho nosia stále so sebou.
Jeho poznámka vyvolala u niektorých nepochopenie, u iných pohoršené krútenie hlavou.

Kráčajme po ceste kríža s otvoreným srdcom!

Marian Vojtko

Marian Vojtko

Bloger 
  • Počet článkov:  289
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Keď bolo PMD 85 hitom, uchvátili ma počítače. Na istý čas sa mi stali profesiou... Napokon ma však uchvátil Niekto iný. Zoznam autorových rubrík:  Zo životaSvet v ktorom žijemedumkyKocúrkovo SRslovenčinaCirkev v súčasnostifinancovanie cirkviModlitbyŽivot KristaDejiny CirkviKristus a myZaujimavosti o svätých a cirkvMyjavaSpomienkyXXXLNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu