reklama

Prečo ľudia priberajú? Zlozvyky!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dôvodov, prečo ľudia priberajú je naozaj veľa. Ja som však vybral tie, ktoré ľudia dokážu samy ovplyvniť a sú to vo veľkej časti iba zlozvyky tejto doby.

Prvý a jasným dôvodom je zlá strava. Ľudia jedia 2 – 3x denne a telo si začne ukladať energiu prijatú z jedla do podoby tukov ako zásobu, aby z nej mohlo čerpať vtedy, keď nemá dostatok živín, čo je v prípade stravovania sa 2 až 3x za deň na dennom poriadku. Ľudia, ktorí jedia menej krát denne majú často tendenciu jesť veľké množstvá. Pri veľkých množstvách sa naťahuje žalúdok a brucho potom vypadá väčšie, než v skutočnosti je. Pri natiahnutom bruchu brušné svaly nie sú také viditeľné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri takomto obmedzenom jediní sa spomaľuje metabolizmus a nie je schopný tak účinne tráviť ani zdravé potraviny.

Nejde však iba o počet jedál denne. Jedlá musia obsahovať presný počet sacharidov, bielkovín a tukov na tvoju váhu. Preto je stravovací plán veľmi dôležitý a odvíja sa od toho, čo chceš dosiahnuť.

Druhým dôvodom je málo cvičenia a pohybu, ktorý je pre fitness telo kľúčový. Často som čítal články, kde rozoberali, čo je podstatnejšie- cvičenie, alebo strava. Podľa mňa sú to spojené nádoby, ktoré sa nedajú oddeliť. Ak budeš dodržiavať stavu tak sa výsledky dostavia a taktiež ak začneš cvičiť. Tieto výsledky však budú iba 30%. Prečo to teda nespojiť a mať výsledky 100% za ten istý čas?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie je však cvičenie ako cvičenie. Ľudia často prídu do posilňovne bez znalosti cvičebných techník a postupov a môžu si spôsobiť zranenia. Ak majú ešte týždeň po cvičení bolesti, motivácia často opadne a s cvičením je koniec. Cvičenie so zlou technikou a bez znalostí je veľmi nebezpečné a môže spôsobiť zdravotné problémy, začínaj teda opatrne, rob to správne a výsledky budú už po dvoch týždňoch.

Preto je veľmi dôležité vedieť, ako cvičenie funguje, ako začať, aké druhy cvikov používať a ako postupovať, aby tvoje telo stále napredovalo, neprispôsobilo sa záťaži a hlavne neutrpelo zranenia.

Tretím dôvodom je prijímanie veľkého množstva sladených vôd, ktoré v sebe majú obrovské množstvo rýchlych cukrov – s vysokým glykemických indexom. Vysoký glykemický index majú potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru. Tento cukor telo nevie odbúrať a začne ho ukladať vo forme tukov najčastejšie v oblasti brucha, bokov a stehien.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do tejto kategórie patria aj sladkosti a jedlá, ktorých sa neviete dojesť – chrumky, chipsy, tyčinky a podobné . Však ich všetci poznáme http://www.zmenatela.sk/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif

Štvrtým dôvodom je pitie alkoholu – v alkohole sú samé prázdne kalórie. Viem čo ťa napadlo. Keď tam sú prázdne kalórie, tak sa z toho predsa nemôže priberať. Pojem Prázdne kalórie však znamená, že alkohol obsahuje kalórie, tie však nemajú žiadne iné výživné látky – bielkoviny, sacharidy, tuky a minerály.

Gram alkoholu obsahuje až 7 kalórii, čo je takmer 2x toľko ako bielkoviny a sacharidy (obe majú cca 4 gramy). Keď teda chceš redukovať tuk, musíš prijímať určitý počet kalórii a v jeden piatkový večer tento počet určite prekročíš – tie kalórie sú okrem toho prázdne a telo ich teda nevie efektívne využiť a preto ich uloží do podoby tukov a zvyšok vylúči. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alkohol je taktiež droga, ktorá spomaľuje metabolizmus, čo nieje dobré pre odbúravanie tukov, ako som vysvetľovať vyššie v článku.

Posledný dôvodom, ktorý spomeniem sú neodborné rady a tipy. Tento dôvod si asi nečakal, ale pre mňa je naozaj dôležitý. Veľmi často vidím ľudí, ktorý držia „špeciálne diéty”, kde nič nejedia, alebo jedia iba jablká, poprípade niečo podobné. S takouto diétou samozrejme schudneš – telo nebude mať dostatok živín a tak siahne do zásob.

Tu však nastáva problém. Telo siahne po tom, čo mu chutí – a to sú svaly. Svaly majú množstvo sacharidov,bielkovín, zdravých tukov, minerálov a živýn. Ak schudneš 5 kíl, väčšina z toho budú svaly a tuk ti na tele ostane, pretože neprijímaš dostatok bielkovín a sacharidov, aby si svaly udržal.

Tieto diéty potom spôsobujú jojo efekt. Hneď ako začneš prijímať normálnu stravu, telo priberie.

Toto sú pre mňa základné zlozvyky, ktoré ľudia robia a môžu ich jednoducho odstrániť. Je ich samozrejme ďaleko viac, ak však odstrániš tieto, určite uvidíš výsledky.

Držím Vám palce pri zmene tela.

Ivan

Ivan Markusek

Ivan Markusek

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Volám sa Ivan Markusek. Zaoberám sa fitness a som tvorcom systému na zmenu tela. Snažím sa pomôcť ľuďom zmeniť ich život. Zmeniť to, ako vyzerajú a ako sa cítia pomocou správneho tréningu, stravy a motivácie.ivanmarkusek@ivanmarkusek.skwww.zmenatela.skhttps://www.facebook.com/zmenatela Zoznam autorových rubrík:  Zdravý životný štýlNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu