reklama

Jesenná Veľká Homoľa

Po dlhom čase som sa konečne donútil napísať nejaký článok na svoj blog. Ako inak, z archívu mojich fotopotuliek, konkrétne z oblasti Malých Karpát. Niekedy som smutný, že okolie Bratislavy neponúka vo svojej blízkosti divú prírodu, vysoké kopce a ďaleké výhľady, ale kto hľadá, nájde. Malé Karpaty sú nevysoké, avšak tajuplné pohorie, ktoré ukrýva veľa pekných kútov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Viackrát sa mi stalo, že pri písaní článku ubehlo od môjho výletu už viac času a fotky zo zimy som zverejnil v lete. To však môže byť aj vítaná zmena a pre vlastnú kritiku sa odporúča nechať fotky "marinovať" na hardisku dlhšie, aby mal človek väčší odstup a bol k nim objektívnejší.

Tieto fotografie sú z jesenného výletu na Veľkú Homoľu z roku 2008. Vybrali sme sa tam z Jankou, v Bratislave vládlo hmlisté počasie, doviezli sme sa autobusom do Modry. Odtiaľ sme po modrej značke stúpali na vrchol Veľkej Homole.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
VH1
VH1 

Jesenné počasie je asi najideálnejšie na fotenie. Príroda hmýri farbami, vzduch je čistejší, nebýva sparno ako v lete a obloha na fotkách nebýva "prepálená".

VH2
VH2 
VH3
VH3 

V lese nás zastihla takáto hmla, čo v Malých Karpatoch vytvára vynikajúcu tajomnú atmosféru. Kto chodieva častejšie do Malých Karpát pozná, že tento jav sa tam vyskytuje často. 

VH5
VH5 

Hmlistá atmosféra nás sprevádzala až na vrchol, ukázalo sa, že išlo o neúplnú inverziu. Na vrchole Veľkej Homole (709,2 m) postavili v roku 2001 drevenú 20 metrov vysokú rozhľadňu ako "symbol dobrej spolupráce mesta Modry a mesta Pezinka v 3. tisícročí". Z rozhľadne sa nám ponúka kruhový výhľad na Podunajskú nížinu na východe a chrbát Malých Karpát na západe. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
VH13
VH13 

Smerom na západ vidno chrbát Malých Karpát, konkrétne na tejto fotke vidieť vrch Vysoká (754 m.), ktorý patrí k najkrajších kopcom Malých Karpát. Je zaujímavé, že od Lozorna a zo strany Záhorskej nížiny má krásny pyramídový tvar, no z Veľkej Homole vyniká jej pretiahnutý tvar. 

VH6
VH6 

Po krátkom občerstvení na vrchole sme sa zberali domov. Na zostupe sa nám vyjasnilo a v lese sa viac ukázali jeseňou zafarbené listy.

VH8
VH8 
VH11
VH11 
VH10
VH10 

Aj keď nebývam niekde v strede Slovenska, odkiaľ je na skok do národných parkov, na vysoké kopce, aj Malé Karpaty majú čo ponúknuť. A častokrát ľudia, čo majú pod nosom všetku tu krásu, si nenájdu čas aby si ju mohli pozrieť. Z poslednej fotky pozdravujeme ja a Janka... :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
VH9
VH9 
Martin Karlík

Martin Karlík

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hoden." Milan Rastislav Štefánik Zoznam autorových rubrík:  PoéziaFotografieLa dolce VitaRozprávky a príbehySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu