reklama

Mýto na slovenský spôsob

Výsledok prvého verejného obstarávania na elektronický mýtny systém NDS potvrdila.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Víťaz je bez hlbšieho zdôvodnenia a vysvetlenia firma CzechToll. NDS vyhlásila víťaza pravého z troch verejných obstarávaní na nový mýtny systém. Potvrdili víťazstvo CzechTollu lebo vraj ponúkol najlepší pomer ceny a kvality. Rozhodnúť sa malo aj na základe doručených dokumentov o ekonomickej, technickej či odbornej spôsobilosti a referencií.

CELÉ VEREJNÉ OBSTARÁVANIE SA NATIAHLO

Dôvodom boli ešte v procese príprav príliš široko nadstavené licenčné podmienky, ktoré napokon NDS pri víťazovi odignorovala.

Po ďalšie, podnet porazených podaný po prvom oznámení víťaza, ktorý bol v riadnom termíne podaný na ÚVO.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ÚVO v auguste 2022 vyhodnotenie obstarávania zrušil kvôli tomu, že 68 % nového mýtneho systému nemal dodať priamo CzechToll, ale jeho subdodávateľ TollNet. Zároveň bola cena ponuky príliš nízka. 

ZDROJOVÉ KÓDY A LICENČNÁ MOTANICA

Nebudem používať vysoko odbornú terminológiu, ale pokúsim sa vysvetliť problém a to, ako z neho NDS a CzechToll /Skytoll vykľučkovali.

Na začiatku si NDS vymedzila podmienku odovzdania zdrojových kódov k produktom použitým pri elektronickom mýtnom systéme – licenčné podmienky boli tak prísne nadstavené, že pre mnohé svetové firmy bolo neakceptovateľné odovzdať svoje know-how, ktoré roky vyvíjali - Licenčné podmienky NDS sú nadstavene tak, že EUPL sa vzťahuje na všetko, aj na pre-existenčné časti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by som to mal preložiť do ľudskej reči – predstavte si, že máte nejaký svoj vlastný produkt a z neho by vychádzal nový produkt pre klienta (teda mýto pre Slovenskú Republiku). Vy by ste samozrejme bez problémov odovzdali klientovi všetko, čo by potreboval na fungovanie svojho produktu a po dobu niekoľkých rokov by ste mu poskytovali asistenciu a zaučili jeho zamestnancov narábať s týmto produktom, ale on by aj tak od vás chcel kód aj od vášho pôvodného produktu. Navyše s tým, že vy by ste nemali istotu, či by sa s týmto kódom nepokúsili uchádzať v iných medzinárodných súťažiach o elektronické mýtne systémy a teda by Vám do budúcna boli konkurenciou. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Znázornime si to:  (je to naozaj len zjednodušený model celej situácie)

schéma_kódy_mýto
schéma_kódy_mýto  (zdroj: Martin Pekár)

To znie, ako neodolateľný “deal“. Samozrejme voči tomuto sa rozhodli záujemci namietať, ale :

Rada UVO potvrdila povodne rozhodnutie UVO, to znamená, že zamietla v celom rozsahu námietku záujemcu/uchádzača. Rozhodnutie ma však dva zaujímavé body (bod 112 a bod 113), kde rada UVO na jednej strane hovorí, že neidentifikovala porušenie základných princípov verejného obstarávania , ale zároveň jedným dychom dodáva, že NDS by mala zvážiť, ci naozaj tak široko nastavené licenčné podmienky nebudú limitovať hospodársku súťaž, resp. ci nezvýšia cenu a teda hospodárnosť obstarávania. Rada UVO sa mala presne týmito otázkami zaoberať, avšak, nepochopiteľne, preniesla túto povinnosť opätovne na kontrolovaného (NDS).

 A ten ich ponechal, ako boli a UVO vlastne odignoroval.

 

AKO VYHRAL CZECHTOLL

Toto všetko by neplatilo, ak by zdrojové kódy patrili tretej strane a tu nastupuje firma TollNet a „kuleha“, ktorou sa im podarilo vymanévrovať z licenčných podmienok, ktoré vlastne vyradili ostatných uchádzačov.

Keďže firma CzechToll nie je vlastníkom zdrojových kódov, ale postavila svoj produkt na základe produktu Billien, tak nemusí svoj zdrojový kód poskytnúť. Veď TollNet ich ani neposkytoval ako ukazuje citácia z ich vtedajších obchodných podmienok k produktu Billien.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
citácia z webu firmy Billien v čase verejného obstarávania
citácia z webu firmy Billien v čase verejného obstarávania  

A tak sa zrazu subdodávateľ stal treťou stranou vo verejnej súťaži a tretia strana svoje know- how (pre-existujúci zdrojový kód) odovzdať nemusí. Poviete si, logické. Bolo by to, ak by všetci v súťaži boli v rovnakej pozícii a NDS by tvrdošijne na tejto podmienke netrvala, čim nahrávala tomu uchádzačovi, ktorý to tak už mal.

Lenže firmy, ktoré si zakladajú na svojej integrite a dobrej povesti neurobia manéver, ktorý by bol účelný a tendenčný. Mohli si založiť firmy na zelenej lúke a tie by súťažili na Slovensku v tendri o elektronické mýtne služby, ale to by už navždy vo svete biznisu pošramotilo ich povesť. A tak sa mnohé pre svoj morálny kódex diskvalifikovali. Kto zostal, je firma na východoeurópsky spôsob... Firma CzechToll/SkyToll.

Áno, treba priznať aj to, že CzechToll prišiel z najnižšou ponukou – vlastne až podozrivo nízkou. No zároveň si treba pripomenúť, že na Slovensku je bežná prax, ak i keď vyhrá najnižšia ponuka -  cena sa takmer vždy navyšuje formou dodatkov. Čo sa napokon pri elektronickom mýte a SkyTolle úspešne dialo celé roky.

Od spustenia komplexnej služby elektronického výberu mýta do prevádzky v roku 2010 sa na mýte podľa údajov SkyTollu vybralo 2,49 miliardy eur. Podľa odhadov analytikov štát za prevádzku mýtneho systému doteraz  zaplatil SkyTollu za celé obdobie výrazne viac, ako jednu miliardu eur. V roku 2021 spoločnosť Skytoll na výbere zarobila 70 miliónov Eur.

SKYTOLL/CZECHTOLL = ITIS HOLDING

V tejto časti sa zamyslím nad statusom tretej strany a prepojeniami medzi firmami CzechToll/SkyToll/Billien/TollNet/ITIS Holding. Koniec koncov, všetky firmy sa spoločne prezentujú na stránke ITIS HOLDING

Pre nás sú podstatné nasledujúce informácie. Firma TollNet sa však stala súčasťou konzorcia až po vyhlásení výsledku.

Do konzorcia ITIS Holding patria firmy:

SkyToll je doterajší dodávateľ mýtnych služieb

ChczechToll je nový víťaz na dovrávanie mýtnych služieb

TollNet je firma, ktorá zabezpečuje výber elektronického mýta v rámci EETS (European electronic toll system) – teda služby, ktorú sa ministerstvo a NDS pretlačili ako dočasné riešenie, kým sa nezabezpečí nový národný poskytovateľ. NDS podpísala dodatok na túto službu so SkyTollom v apríli 2022 v hodnote viac ako 11 miliónov EUR.

Billien  je produkt, na ktorom je postavený systém elektronického výberu mýta CzechTollu (teda tá akože tretia strana)

Paysystem je firma, ktorá ponúka riešenia bezhotovostných platieb mýta pre dopravcov na území Českej Republiky a Slovenskej Republiky prostredníctvom vlastnej mýtnej karty.

Aby sme si to opäť rozobrali na drobnejšie. Každá so spomínaných firiem poskytuje alebo zabezpečuje služby spojené s výberom mýta, čím sa pred časom zaoberal aj protimonopolný úrad, ktorý  začal svoje konanie 10.6. 2022 a uznesenie nadobudlo právoplatnosť 20.8.2022. Teda až po vyhlásení výsledkov verejného obstarávania v máji 2022.

Z rozhodnutia sa dozvedáme nasledovné:

Úrad dospel k záveru, že predmetná koncentrácia nespôsobuje negatívne účinky ani z pohľadu týchto vertikálnych prepojení. Zobral pritom do úvahy najmä prítomnosť relevantných konkurentov, pokiaľ ide o dodávky informačných systémov, tiež zmeny, pokiaľ ide o dodávky OBU jednotiek a SIM kariet v súvislosti so zavádzaním EETS systému.

Po vyhodnotení získaných podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade s § 11 ods. 1 zákona o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.

Celé znenie si môžete prečítať tu: 

KONCENTRÁCIE: PMÚ SR schválil koncentráciu podnikateľov PPF a.s., Ing. Matej Okáli, CzechToll s.r.o., SkyToll, a.s, TollNet a.s., PaySystem, s.r.o., a ITIS Holding a.s. | Protimonopolný úrad SR (gov.sk)

Dnes už je zrejmé, že firma ITIS HOLDING sa stáva oficiálnym hráčom na poli komplexných elektronických mýtnych služieb. To Slovenské vyhráva na plnej čiare...

Martin Pekár

Martin Pekár

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  379x

Som členom strany Progresívne Slovensko. Už roky pracujem na manažérskom poste v oblasti dopravy a doprava na Slovensku ma zaujíma, ale aj trápi. Preto v strane vediem pracovnú skupinu DOPRAVA a svojimi článkami by som sa chcel vyjadrovať k rôznym problémom a celkovému stavu dopravy v našej krajine. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu