(nielen) Valentínska kapustnica s brusnicami

Často sa mi stáva, že čosi intuitívne uvarím a nezapíšem si recept. Jednoducho nahádžem do hrnca čo dom dal a vzíde z toho riadna mňamka. Samozrejme, na postup sa zabudne a ja musím stále loviť v hlave nové nápady v kontexte zdravej a vyváženej stravy. A tak som sa rozhodla, že sa nielen prinútim každý mňamkový recept zapísať, ale ho aj uverejním, aby som inšpirovala svoje úzke i široké okolie. Žienky (i mužské pokolenie), verím, že vám pomôžem obohatiť obohrané menu a do vašich domácností prinesiem veľa lásky. Pretože, láska ide jednoznačne cez žalúdok : ) Dobrú chuť

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Potrebujeme:

  • kyslú kapustu (300 – 400 gramov)

  • kokosový olej (2 veľké lyžice)

  • papriku (2 stredne veľké, akéhokoľvek druhu)

  • cibuľu (2 stredne veľké, akéhokoľvek druhu)

  • cesnak (podľa chuti, ale stačia 3 strúčiky prelisovať)

  • koreniny: červená paprička, čierne korenie, kurkuma, bobkový list, drvený kmín, himalájska soľ

  • špaldová múka (cca 2 lyžice)

  • biely jogurt (150 – 200 gramov)

  • sušená sójová drť (1 balenie)

  • sušené brusnice (za dve - tri hrste)

Vo väčšom hrnci necháme rozohriať dve veľké lyžice kokosového oleja. Pridáme nakrájanú papričku a cibuľu. Keď cibuľa zosklovatie, pridáme červenú papričku asi 2 čajové lyžičky a špaldovú múku zhruba 2 - 3 lyžice. Pokojne podľa vlastného uváženia. Množstvo som uviedla iba orientačne. Sama varím intuitívne a chutne ; ) Pomiešame a necháme chvíľu na spojenie chutí. Potom pridáme kyslú kapustu. Osolíme podľa vlastných preferencií. Ja dávam zhruba 2 kávové lyžičky himalájskej soli. Opäť miešame, a keď je to dôkladne poprepájané, zalejeme vodou aspoň do výšky 1cm nad zmes. Počas varenia pokojne dolievať vodu. Pridávame koreniny a postupne premiešavame. Kurkumu asi 2 kávové lyžičky, čierne korenie 1 čajovú lyžičku, drvený kmín asi 1 čajovú lyžičku, zo 3 kusy bobkového listu. Premiešame, necháme opäť chvíľu povariť a priebežne ochutnáme. Ak potrebujeme výraznejšie chute, doladíme s koreninami vo väčšom množstve ako uvádzam. Keď sme spokojní s chuťou, nasypeme sušenú sójovú drť. Tým sa nám polievočka pekne zahustí. Ku koncu prelisujeme 3 (alebo viac) strúčiky cesnaku a prihodíme za 2 hrste brusníc. Opatrne vlejeme biely jogurt. Môžeme vypnúť sporák a dovariť pod pokrievkou pri udržanej teplote platničky. Celé varenie je vhodné dokončiť do pol hodinky. Najlepšie na miernom ohni. Dobrú chuť : )

Denisa Mateašiková

Denisa Mateašiková

Bloger 
  • Počet článkov:  71
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Charakteristika mojej človečej stránky je jednoduchá - som žena, píšúca, prežívajúca, snívajúca, snažiaca sa o pokojný a harmonický život svoj i ľudí okolo mňa. Obdivujem a rešpektujem prírodu a jej dary. Zaujímam sa o eko/bio produkty. Milujem cvičenie Jogy a snažím sa žiť podľa Ajurvédy. Milujem koláče od mojej starkej. Nie sú síce ajurvédske, ale sú od srdca : ) Zbožňujem zvieratká :D Vážim si inteligentných, nekonfliktných a neobmedzených ľudí, ktorí sú ochotní príjmať nové poznatky i náhľady na svet. Rada sa stretávam s umelecky zameranými ľuďmi, ktorí majú viacdimenziálne spôsoby vysporiadavania sa s realitou - každodennosťou...Okrem písania sa venujem: samoštúdiu zdravého životného štýlu v rôznych smeroch, make up artu, tvoreniu účesov aj poradenstva v oblasti vlasov, samo-štúdiu v oblasti vlasov, rôznej umeleckej činnosti ktorá je práve v dosahu ; ) skúsila som si aj fotomodeling atď. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaPrózaÚvahy a zamysleniaTelo, duša, duch...Varíme intuitívne a chutne

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu