Nadmerný príjem zeleniny môže byť rizikový

Zelenina neodmysliteľne patrí k zdravému životnému štýlu. Obsahuje veľa vlákniny, vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré nám dopomáhajú upevňovať zdravie a udržať nás aktívnymi. Pokiaľ sa snažíte obmedziť kaloricky príjem ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

... , zelenina je ideálnou voľbou pre vás. Nič sa však nemá preháňať a ani nadmerný príjem zeleniny nie je najvhodnejší a spájajú sa s ním určite zdravotné riziká. 

Vláknina je prírodná látka nachádzajúca sa v ovocí, zelenine a obilí. Tvorí podstatnú časť zeleniny vo väčšine prípadov, takže keď hovoríme o nadmernom prijme zelenine, tak myslíme tým riziká spojené s nadmerným príjmom vlákniny.

Vláknina je významná zložka potravy, ktorá je sama ťažko stráviteľná. Existujú dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, napučiavať a v tráviacom trakte fermentuje, preto môže byť zdrojom energie. Reguluje trávenie tukov a sacharidov, viaže na seba vodu a tým zväčšuje svoj objem. To vedie k pocitu nasýtenia. Z väčšej časti je živinou pre mikrobiálnu flóru v tráviacom trakte, pôsobí teda ako tzv. Prebiotikum. Nerozpustná vláknina v tráviacom trakte nefermentuje, nie je zdrojom energie. Zväčšuje objem obsahu v črevách a skracuje dobu, ktorú tam zostáva potrava. Najmä priaznivo sa uplatní v hrubom čreve, kde sa vďaka zväčšenému objemu stolice riedia odpadové látky, ktoré vznikli pri trávení. Tie potom ľahšie opúšťajú tráviaci trakt, ktorý je tak kratšiu dobu vystavený styku s potenciálne nebezpečnými látkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
príliš veľa zeleniny
príliš veľa zeleniny (zdroj: http://inspiredfitstrong.com/bg-pics/wp-content/uploads/2015/02/Woman-looking-at-green-vegetables-in-refrigerator.jpg)

Príjem vlákniny pre teda pre nás nevyhnutný, spája v sebe mnoho pozitív. Pokiaľ to však preženieme s množstvom zeleniny a ovocia, môžu nastať určité zdravotné problémy:

Kŕče

Kŕče v črevách nastávajú, pokiaľ telo nedokáže stráviť nadmerný príjem zeleniny a snaží sa rozpustiť nestráviteľnú zložku potravy. Ak je teda príliš veľa vlákniny skonzumovanej naraz, tak sa trávenie môže na istý čas výrazne spomaliť alebo dokonca zastaviť. To môže viesť k črevným kŕčom a nepohodliu.

Hnačka

Ak náhle zvýšite svoj príjem vlákniny v dobrom zmysle zdravého stravovania, tak potom vaše telo nebude mať dostatok času na prispôsobenie sa tomu príjmu. Vláknina má aj tu schopnosť, že zvyšuje rýchlosť presunu natrávenej potravy v črevách. Konzumáciou veľkého množstva zeleniny môžete zvýšiť túto rýchlosť natoľko, že si tým vyvoláte hnačku a s tým spojené ďalšie zdravotné rizika.

SkryťVypnúť reklamu
Príliš veľa zeleniny
Príliš veľa zeleniny (zdroj: https://grist.files.wordpress.com/2010/09/vegetables-colorful-puppy-flickr-snugglepup.jpg)

Maloabsorbcia

Vláknina v zelenine má tendenciu sa spájať s inýmy potravinami, môže tak viazať na seba živiny a odstraňovať tieto minerály a vitamíny z tela, keďže telo má jedinú možnosť vlákniny sa zbaviť pri trávení. Tým, dochádza k maloabsorbcii vápnika, horčíka, železa a zinku.

Zápcha

Ak budete príjmať príliš veľa zeleniny bez dostatočného príjmu vody, môžete si tým vyvolať zápchu. Voda je totiž potrebná pre pohyb natrávenej potravy v črevách, hlavne ak jej obsah je tvorený vo zvýšenej miere vlákninou. Ak teda nemáte dostatok tekutín v tele, môžu vaše črevá nesprávne pracovať a zvýši sa tým riziko vzniku zápchy.

SkryťVypnúť reklamu

Plynatosť

Ak prijmete vlákninu do seba v krátkom časovom úseku, môže dôsjť k nadúvaniu, zvýšenej tvorbe črevného plynu. Plyn sa prirodzene vytvára v črevách, vo zvýšenej miere ak konzumujete veľa vlákniny. Môžete tomu ale predísť pomalším a postupnejším príjmom zeleniny v dlhšom časovom úseku, vtedy tento plynový efekt nebude taký rozsiahly.

Črevná blokácia

Zablokovanie čriev je jedno z najhorších nežiadúcich účinkov vyvolaných zvýšeným príjmom vlákniny. Dochádza k tomu hlavne vtedy, ak jedinec zje príliš veľa vlákniny naraz a nedoplní to dostatočným množstvom vody. Vláknina tak môže spôsobiť upchatie v črevách, zabráni posunu akejkoľvek ďalšej trávenej potrave. Črevné blokády sú vážnym zdravotným stavom, vyžadujú chirugicky zákrok.

SkryťVypnúť reklamu

Z uvedených rizík zvážte prosím nadmerný príjem zeleniny. Ak jej chcete konzumovať zvýšené množstvo, dajte si pozor na to, aby ste príjem vlákniny zvyšovali postupne a hlavne pili dostatočné množstvo vody.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  577
  •  | 
  • Páči sa:  1 503x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu