Ale ako to s nimi v skutočnosti je? Môžeme si ich dopriať bez obáv, alebo je na mieste obava z priberania?
Plátky ryže, dnes už v rôznych tvaroch sa vyznačujú svojou trvanlivosťou, sú ľahko prenosné, dajú sa kombinovať s rôznymi doplňujúcimi chuťami, či už na sladko alebo len tak zľahka šunka-syr. Mnohí tréneri ich často zaraďujú do svojich jedálničkov, takže logicky z toho vyplíva, že je to potravina ideálna na chudnutie. Aj keď, nechutí až tak dobre každému, dá s z nich rýchlo presýtiť.
Ryžové chlebíčky patria do skupiny pufovaných produktov – medzi nimi nájdete aj pšeničné chlebíčky, kukuričné s doplnkami ako sója, amarant, pohánka. Taktiež nájdete aj rôzne verzie, ktoré sú poliate nejakou sladkou polevou – jogurtová, banánová,, kakaová.

Pufovanie
Ide o technológiu, kedy sa ryžové, kukuričné Lebo pšeničné zrná vďaka vysokej teplote a tlaku nafúknu zvnútra. Dochádza tak k lepšej stráviteľnosti, čo neznie ako zlá vlastnosť. Ale spolu s tým sa zvýši aj glykemický index danej suroviny. A to môže byť za istých okolností problém.
Zjesť potraviny so zvýšeným glykemickým indexom znamená, že sa vám rapídne zvýši hladina glukózy v krvi, ale ktorá veľmi skoro klesá následkom vyplavenia inzulínu – ten má za úlohu hladinu glykogénu znižovať. V praxi to znamená, že po chvíli budete zase skoro hladní. Takže tieto chlebíčky nemajú samy o sebe schopnosť nasýtenia.
Glykemický index skoro ako cukor
Pokiaľ teda držíte diétu a konzumujete tieto chlebíčky samy o sebe, tak to nie je ideálna voľba – vaša diéta tak bude o to náročnejšia, že budete viac hladní. Podobne vlastne fungujú aj sladkosti, až na to, že tieto chlebíčky neobsahujú v sebe tuky ako ďalší zdroj energie.
Ďalším dôvodom, prečo nezasýtia toľko ako pečivo je ten, že obsahujú malé množstvo vlákniny – tá pomáha spomaľovať trávenie a lepšie zasýti.
Ryžové chlebíčky najpriek všetkému môžeme konzumovať v diéte – ale s určitými pravidlami sú vhodnou a kontrolovateľnou potravinou. To ale neplatí o chlebíčkoch s polevou. Polomáčané ryžové chlebíčky mnoho ľudí vníma ako zdravú alternatívu sladkostí. Ale opak je pravdou. Keď pozrieme na energetické hodnoty, tak je to porovnateľné s čokoládou. Aj v malom balení je toľko energie z cukrov, komplexných sacharidov a lacných tukov, že lepším zdrojom bude naozaj horká čokoláda v menšom množstve. Takže do diéty chlebíčky s polevou určite neodporúčam!

Ako teda? Jesť ryžové chlebíčky?
Áno, odporúčam ich jesť za určitých okolností. Samozrejme myslím tie bez polevy. Zaraďte si ich v jedálničku do obdobia desiaty alebo olovrantu. Ale – nejedzte ich samotné, keďže samy o sebe nemajú nasycovací efekt a dokážete ich tak zjesť nadmerné množstvo a nezasýtia vás. Napriek tomu energia obsiahnutá v nich je nadmerná.
Vždy konzumujte chlebíčky s bielkovinovou potravinou – pomáha to vyvolať pocit nasýtenia sa. Môžete použiť cottage cheese, tvaroh, vhodný syr, šunku s vysokým obsahom mäsa, jogurt, kefír..
Výborne sú chlebíčky aj pred pohybovou aktivitou, keďže nezaťažujú toľko trávenie ako iné potraviny.
Vyberajte si hlavne také chlebíčky, ktoré majú vyšší podiel vlákniny a keď nájdete aj také, ktoré majú vyšší obsah bielkovín, tak to je len vás bonus. Snažte sa strániť chlebíčkov s vysokým obsahom soli.
Pokiaľ ste celiatik, tak vyberajte si ryžové a kukuričné chlebíčky, pšeničné nie sú pre vás vhodné.
Približný obsah makronutrendov v ryžových chlebíčkoch:
100g
Sacharidy: 82,5g
Bielkoviny: 8 g
Tuky: 1,2 g
Vláknina: 2,8g
Energia: 1592 kJ
Približné zloženie pšeničných chlebíčkov
100g
Sacharidy: 70,2 g
Bielkoviny:11,5 g
Tuky: 0,9g
Vláknina: 13,3 g
Energia: 1430 kJ