Niekedy, hlavne pri snahe udržať si peknú postavu, alebo sa k nej dopracovať, je nutné určité zložky potravy obmedziť, iné zase zvýšiť. Je preto vhodné vedieť si vybrať vhodné potraviny a vedieť narábať s hodnotami potravín. Rôzni výrobcovia sa chytili prípravy potravín a ich výrobe v zmysle uľahčenia výberu podľa istých špecifík. Mne sa dostali do rúk špeciálne cestoviny plné bielkovín. Pre mňa úplná novinka na našom trhu. Tak som sa rozhodol otestovať ich a vyskúšať na nich nejaký chutný fitness recept.
Proteínové cestoviny
V prvom rade si treba povedať, aký je rozdiel medzi štandardnými cestovinami a tými proteínovými. Prečo ich vlastne nahradiť?
- Pri štandardných cestovinách sa často používa iba jedna základná zložka cestovín – pšenica, raž a podobne spolu s ďalšími menšími ingredienciami ako sú vajcia, prípadne nejaké stabilizátory a ochucovadlá, farbivá.. Štandardné cestoviny majú v priemere 75g sacharidov, 18g bielkovín a 2 g tuku na 100g hmotnosti. Nie sú to zlé hodnoty, ale môže to byť aj lepšie, keď sa snažíme nájsť určité špecifické kritériá v daných potravinách.
- Proteínové cestoviny, ktoré som skúšal sú zložené z viacerých prísad, kde základom je semilinová múka a ďalšie druhý proteínových zložiek rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Priemerne obsahujú 56g sacharidov, 30g bielkovín a 1,2g tukov. To je už dostatočne veľký rozdiel!

Pokiaľ teda sa snažíme o určitú redukčnú diétu, snažíme sa znížiť priemernú spotrebu sacharidov a zvýšiť si podiel bielkovín v jedálničku, tak tieto cestoviny spĺňajú účel na maximum – zaženú hlad, zvýšia podiel rastlinných ale aj živočíšnych bielkovín v strave(vaječný proteín) a tým, spolu s aktívnym životným štýlom, dopomôžu spáliť váš nadbytočný tuk alebo udržia vašu postavu pekne vo forme.
Zloženie cestovín
Do rúk sa mi dostali 2 druhy cestovín a to Cestoviny s hrachovo-vaječným proteínom a Cestoviny so sójovo-vaječným proteínom. Oba druhy mali formu fusilli. Na stránke výrobcu som zatiaľ nenašiel iný tvar cestovín.
Poďme sa pozrieť konkrétne na jednotlivé zložky:
Semolinová múka
- je vyrobená namletím veľmi tvrdej odrody pšenice. Používa sa najmä na výrobu kvalitných cestovín, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu a nižší glykemický index. Vďaka väčšiemu množstvu lepku sa nerozvárajú, nie sú však vhodné pre celiatikov. Majú prirodzene žlté sfarbenie, pretože semolina obsahuje viac prírodného farbiva. Semolina je vhodná na prípravu bezvaječných palaciniek, zahusťovanie polievok a do pudingov. Semolinovú múku dostanete kúpiť nielen v predajniach zdravej výživy ale už aj v bežných obchodných reťazcoch a dokonca od slovenského výrobcu.
Hrachový proteín
- sa používa ako doplnkový zdroj bielkovín.. Je vhodný najmä pre osoby s intoleranciou laktózy, vajec alebo pre osoby s alergiou na sóju.
Pšeničný proteín
- tvorí veľmi zdravý a cenovo výhodný zdroj bielkovín. Pre svoj nízky obsah tuku je vhodný pre športovcov na bez tukovú tvorbu svalovej hmoty, ale aj pri rysovacích diétach ako bielkovinový doplnok.
Sušené vaječné bielka
- sa používajú ako doplnkový zdroj bielkovín. Neobsahujú sacharidy, tuky, laktózu a cholesterol. Sú pomalšie stráviteľnou bielkovinou.
Sójový proteín
- je veľkým prínosom pre osoby s neznášanlivosťou laktózy a vegetariánov. Môže priniesť vítanú zmenu v podobe rastlinného zdroja bielkovín. Sójový proteín izolát neobsahuje fytoestreogény kvôli vysokej úrovni filtrácie.
Test varením
Popravde, mal som zo začiatku obavy, ako budú cestoviny chutiť. Čakal som odlišnú chuť a možno aj konzistenciu ako pri obyčajných cestovinách. Taktiež som sa obával, že cestoviny sa budú musieť dlhšie variť alebo že tam budú iné obmedzenia. Ale mýlil som sa – dĺžka varenia je štandartná, 6 – 8 minút vo vriacej vode. Čiže žiadna zmena, čo je pozitívum.
Tak som vyskúšal na nich svoje recepty.
Cestoviny s brokolicovým jemným krémom so šmakounom
Budete potrebovať:
- balík proteínových cestovín
- Šmakoun 200g mexický
- 500g čerstvej brokolice
- nízkotučný roztierateľný tvaroh
- trocha olivového oleja
- koreniny na dochutenie

Postup:
Najpr očistíme brokolicu a dáme ju poriadne vyvariť do mäkka. Medzitým uvaríme cestoviny a nakrájame šmakouna na drobno. Potom ako je brokolica hotová, tak sa ju snažíme čo najviac zbaviť vody, vložíme ju do misky a s mixérom ju poriadne zmixujeme do kaše. Potom do nej pridáme dve lyžice nízkotučného tvarohu, korenia, morskú soľ a poriadne premiešame. Vznikne tak jemný krém.
Cestoviny premiešame s trochou olivového oleja. Šmakouna nakrájame na kocky a nasypeme ich na cestoviny, na to dáme časť krému pri servírovaní a je to. Bielkovina bomba je na svete.

Makové fusilli s čokoládovou polevou
Recept je veľmi jednoduchý, budete potrebovať:
- proteínové cestoviny
- Mak
- Kokosový olej
- Bezcukornatý sirup s čokoládou Mysyrup

Postup:
Cestoviny uvaríme, namiesto štandartného oleja použijeme aromatický kokosový, nasypeme do neho mak zmiešame to celé s čokoládovým sirupom. Nízkokalorická pochúťka je na svete.

Keď som obe jedlá ochutnal, tak som si vôbec neuvedomil, že jem proteínové cestoviny. Chuť bola ako klasické cestoviny, nezlepovali sa. A to pre mňa pozitívna správa.
Musím ešte pochváliť, že výrobca myslí na celiatikov a ponúka aj im bielkovinové cestoviny, ktoré majú rovnaké chuťové a kvalitatívne vlastnosti.