2023: tieto trendy vo fitness určite očakávajte

Trendy životného štýlu sa stále menia.  A nejde len o módu, kozmetiku alebo napríklad design.  Reč je aj o fyzických...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

... aktivitách a fitness a stravovaní. Každú chvíľu je v kurze niečo iné.  Čo nové prinesie rok 2023?

 

 

1.    Osobný tréner je výborná investícia

 

 ‍

 

Na zuby máme zubára, na auto mechanika, na súd si vezmeme advokáta - prečo by sme mali mať na tréning trénera?  Dobrý tréner šetrí peniaze, čas, sklamanie, zranenie.  Pokiaľ sami nevládnete zodpovedajúcim vzdelaním, nechajte si poradiť.  Aspoň zo začiatku.  Než pochopíte, že je to fajn už navždy.  S trénerom markantne zvýšite šance na dosiahnutie svojich cieľov (tréner vám pomôže tieto ciele sformulovať).  Poistíte si, že si na ceste k cieľom neublížite fyzicky ani psychicky.  A tiež neuviaznete v pasci jojo efektov a “od pondelka”  večných začiatkov.  Ako spoznať skvelého trénera? Vyskúšajte referencie od ľudí, ktorým dôverujete, čítajte dostupné recenzie, dajte si skúšobné hodiny.  Výborný tip je výber na základe pozorovania trénerov a ich práce priamo vo fitku, kam dochádzate.  Aspoň máte na bežiacom páse čo robiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Skvelý tréner s vami bude hovoriť nielen o cvičení, ale predovšetkým o vašej životospráve.  Životospráva je základ.  Spánková hygiena, správne nastavenie biologického rytmu, výživa.  Tú je zásadné podchytiť hneď od začiatku.  Potom má zmysel plánovať tréningové dávky alebo začať zmysluplne uvažovať o suplementácii.

 

 ‍

2.    Prehĺbi sa trend obmedzovania ultraspracovaných potravín?

 

Ultra spracované potraviny (UZP) sú priemyselne spracované potraviny určené prevažne na priamu konzumáciu alebo na ich konzumáciu stačí len rýchla kulinárna úprava.

 

Typicky sú zdrojom veľkého množstva energie, ktorú dodávajú nutrične podradné suroviny – jednoduché cukry, rafinované škroby, menej kvalitné tuky a oleje, aditíva a aromatické látky.  Podľa mnohých štúdií majú ultra spracované potraviny (UZP) negatívny vplyv na naše zdravie, rastúcu telesnú hmotnosť a narúšajú aj zdravé zloženie črevnej mikrobioty.

SkryťVypnúť reklamu

 

Medzi ultra spracované potraviny patria napríklad:

 

·       sýtené sladené nápoje, balené sladkosti a slanosti (cukríky, oblátky, sušienky, chipsy, krekry, tyčinky atď. vrátane módnych proteínových, fitness, müsli tyčiniek)

·       instantné pokrmy (omáčky, polievky, dezerty, rôzne práškové diéty – napr. obľúbené moderné proteínové potraviny)

·       mrazené hotové jedlá – pizza, koláče, vyprážané rybie prsty, rezne, nugetky

·       údeniny vrátane chudej šunky, samozrejme párky, paštéty a pod.

·       vákuované hotové jedlá

 

Je dôležité zaraďovať do jedálnička primárne potraviny nespracované a minimálne spracované. Najzdravšie skrátka je, bolo a bude domáce varenie a pravidelné nakupovanie čerstvých potravín. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s touto situáciou všetci pobijeme.

SkryťVypnúť reklamu

 

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Na jednu stranu nechceme jesť trvanlivé, zafarbené a na prípravu extra rýchle a pohodlné potraviny, na stranu druhú však abnormálne riešime nedostatok času.  Nájdeme si ho na pravidelné nakupovanie a prípravu zdravšieho jedla v roku 2023?

 

 ‍

 

 3. Kompenzácia, kompenzácia, kompenzácia

 

A tým nemyslím finančnú kompenzáciu ušlého zisku.  Myslím nápravu škôd, ktoré na nás napáchala (rozumej, ktoré sme si na sebe napáchali sami) karanténa.  A že je čo naprávať.  Pošramotená psychika.  Nedostatok sociálnych kontaktov.  Následky sedavého štýlu života.  Príbytok na váhe. Úbytok svalovej hmoty.  Zhoršenie kondície.  Zhoršenie celkovej kvality života.  V tejto oblasti je trendom nasledujúcej sezóny poznanie, že všetko so všetkým súvisí.  A služby sa tomu poznaniu budú prispôsobovať.  Že imunita súvisí s duševnou pohodou, že duševná pohoda súvisí s fyzickou kondíciou, že fyzická kondícia súvisí so spôsobom stravovania, že spôsob stravovania súvisí s imunitou.  A tak stále dookola!  Každý predsa vie, kde ho tlačí topánka.

SkryťVypnúť reklamu

 

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

 

Je vhodné začať s nižšou intenzitou.  Občas si myslíme, že keď horko ťažko nájdeme hodinu na nejakú aktivitu, musíme to využiť v plnej intenzite.  Ani náhodou, to je zle.  Nesmiete sa hneď zničiť. Je dobré zostať v aeróbnej fáze a naštartovať očistné procesy v tele.  Musíte byť k nemu trpezliví a ohľaduplní.  Ono je unavené a možno aj poškodené.  Stačí teda spočiatku nižšia intenzita.  Rýchla chôdza, pomalý beh, ľahký bike, korčule.  Musíte počkať, až vaše telo bude samo chcieť pridať, a až potom sa posunúť ďalej.

V tomto systéme je dobré pomenovať si svojich strážcov a podporcov.  Môže to byť váš tím, váš sparring partner, váš tréner alebo napríklad náramky z rodiny šikovných monitorovacích zariadení. Rok 2023 nám určite ponúkne ich ďalšie generácie.

 

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  583
  •  | 
  • Páči sa:  1 579x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu