Varenie doma je pre diétne stravovanie určite lepšia voľba. Vrcholoví experti v chudnutí sú preto obvykle tiež vlastníkmi nepreberného množstva krabičiek a boxov na jedlo, v ktorých si zodpovedne nosia všetky svoje obedy aj desiate. Pripravovať si však každý večer jedlo na celý deň, nie je pre každého hračka. Jednak to chce dosť času a nie každého to baví.
Ak viete, že toto nezvládnete, neznamená to, že nemáte šancu schudnúť. Pokojne môžete obedovať v reštauráciách. Len si dávajte pozor, čo si objednávate. V prvom rade sa vyhnite týmto jedlám...
Kebab, pizza a ďalšie jedlá zo stánkov
V prípade rýchlych občerstvení máte viac ako 90-percentnú pravdepodobnosť, že narazíte na niečo, čo sa do zdravého životného štýlu vôbec nehodí. Či už to je kebab, langoš, pizza, klobása, párok v rožku, hamburger alebo zemiakové placky, hovorím nie. Niektoré tieto jedlá sa dajú síce pripraviť zdravšie, v stánkoch ale žiadne lepšiu verziu určite nenájdete.

Lepšia voľba: Ako jediná prijateľná pochúťka zo stánkov sa dá označiť grilovaná kukurica. Tá však nie je ako obed dostačujúca, navyše môže byť presolená. Je to teda len núdzové riešenie, lepšie však j jedlám zo stánkov sa vyhnúť.
Cestoviny so smotanovými omáčkami
Dosť vedľa môžete šliapnuť aj v tzv. talianskych reštauráciách. Okrem mega pizze tu dostanete tiež nepreberné množstvo cestovín s tučnými omáčkami. Mnoho podnikov pripravuje cestoviny tak, aby zákazníkovi chutili, teda mäsom šetrí a radšej použijú omnoho tučnejšie syrové omáčky a soli, v čom je hlavná nevýhoda smotanových omáčok z reštaurácií.

Lepšia voľba: Odporúčam voliť cestoviny s paradajkovou omáčkou namiesto syrových. Jej kalorická hodnota býva výrazne nižšia.
Čokoľvek vyprážané
Či už ide o rezeň alebo vyprážaný syr s hranolkami, všetky tieto jedlá obsahujú prepálený tuk, ktorý zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu. Vyprážaním sa tiež extrémne zvyšuje dál, pretože v týchto jedlách tuk zostáva, a aj keď sa zdajú nemastné, chrumkavá strúhanka obsahuje tuku príliš.

Lepšia voľba: Namiesto rezňa si dajte kurací prírodný plátok, miesto vyprážaného syra napríklad grilovaný kozí syr.
Rezance a jedlá z lacných ázijských reštaurácií
Aj keď sa zdá byť obyčajná, čína alebo rezance dobrá voľba, zdanie môže klamať. V takýchto jedlách je hojne použitá sójová omáčka a rôzne dochucovadlá vrátane glutamátu, ktorý vylepšuje chuť. Navyše, tieto pokrmy bývajú pripravované na zbytočne veľkom množstve oleja.

Lepšia voľba: V rade ázijských reštaurácií zoženiete dnes stále populárnejšie sushi. To rozhodne patrí k zdravým jedlám. Vďaka rybám obsahuje potrebné omega-3 mastné kyseliny, potom morskú riasu s množstvom minerálov a ľahko stráviteľné sacharidy v lepkavej ryže. Je však potrebné vedieť, že sushi je hlavný chod a nemali by ste ho zjesť veľa. Porcia zložená zo šiestich až deviatich kúskov zodpovedá hlavnému jedlu.
Menu z amerických fast food reťazcov
Je to rýchle, pohodlné a chutné. Preto sa tiež menu z "fastfoodov" stále teší globálnemu úspechu. Asi vás však neprekvapí, že väčšine takýchto jedál by ste sa pri chudnutí mali vyhnúť. Obsahujú zbytočne veľa nasýtených tukov a soli, ktorá zadržiava vodu v tele a v nadbytočnom množstve zvyšuje cholesterol.

Lepšia voľba: Ak sem už v časovej tiesni zájdete, odporúčam si dať jedlo obsahujúce väčšie množstvo zeleniny ako sú šaláty bez dressingu. Alebo napríklad tortillu s čo najmenším obsahom dressingu a pokiaľ možno bez vyprážaného mäsa.