Ako chudnúť a nebyť hladný

Ak chcete schudnúť, musíte spáliť viac energie ako jej skonzumujete. Jednoduchá matematika. To ale znamená zmieriť sa s jednou dôležitou vecou: ovládať svoj hlad a chuť na jedlo. Nemusíte sa sa ale obávať škŕkajúceho žalúdka...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nemusíte mať teda neustály pocit, že ste na diéte, stačí len, že budete jesť menej kalórií z kvalitných zdrojov.

Vyskúšajte si mojich 10 jednoduchých tipov, ako znížiť porcie, znížiť množstvo kalórií a stratiť tuk bez počítania minút do ďalšieho jedla.

1. Začnite s pohárom vody

Vypite jeden pohár vody predtým ako budete jesť. Plný žalúdok vody zabráni nadmernému príjmu potravy, budete sa menej prejedať. Navyše, niektoré príznaky dehydratácie sú v skutočnosti príčinou vášho hladu. Nedostatok vody môže tiež vyvolávať stiahnutie žalúdka a škŕkanie v bruchu. Vyskúšajte teda pohár vody pred jedlom a možno vás to zbaví hladu úplne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Používajte tesnejšie typy oblečení

Pokiaľ nám bruško tlačí do opasku alebo do nohavíc, môže nám to vyvolať neprijemné pocity a začneme sa tak kontrolovať pri jedení. Preto je vhodné nosiť oblečenie, ktoré si môžeme na sebe trochu stlačiť ako je opasok, bunda s gombíkmi, tesnejšie tričko ... Ich nosením si vyvoláme v sebe určitú výzvu, aby sme spomalili a posúdili, ako sa cítime pri jedle. Tesnejšie oblečenie taktiež tlačí na žalúdok a tým vyvoláva pocit plnosti a zaháňa hlad.

hlad
hlad (zdroj: http://media1.onsugar.com/files/2013/11/01/878/n/1922729/86b4568b028a81ef_hunger.preview_tall.jpg)

3. Nezabúdajte na zeleninu

Spojiť vaše bežné jedlo s príjmom zeleniny je jednoduchý spôsob, ako znížiť príjem kalórií, zatiaľ čo sa najete a budete sýti. Pridajte si špenát do cestovín, alebo šaláty, prípadne ak máte chuť na hranolky, tak žnite ich počet a zmiešajte ich so zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu

4. podstatná je aj farba taniera

Farba vášho taniera môže ovplyvniť to, koľko toho zjete. Pokiaľ vaše jedlo nemá taký výrazný kontrast s tanierom, alebo podložkou ktoré používate pri jedení, tak je omnoho vyššia pravdepodobnosť, že vaša porcia bude omnoho vyššia a skonzumujete tak viac jedla. Ak teda chcete zjesť menej a byť sýti, tak si vyberte také podložky, ktoré majú vysoký farebný kontrast k vášmu jedlu.

5. priestor pre pomalšie stravovanie

Tlmené svetlá a počúvanie relaxačnej hudby vám pomôžu skonzumovať vaše jedlo pomalšie. Takto predĺžený čas jedenia zvyšuje pôžitok z jedla a lepšie vás nasýti. Nezabudnite teda pomalšie žuť, užívať si každé sústo a zapíjať jedlo vodou pre predĺženie času stravovania.

SkryťVypnúť reklamu

6. K jedlu sa snažte dopracovať

Ideálnym spôsobom ako zjesť menej a popritom byť sýty je vyskúšať si tento tip: vyberajte si také jedlo, ku ktorému sa musíte dopracovať. Napríklad celé jadrá orechov, nie ich balenia, alebo pomaranče – tie treba tiež poriadne ošúpať.

hlad
hlad (zdroj: http://itoon.co/1024/cartoon-hungry-caucasian-man-chasing-a-hotdog-on-a-stick-attached-to-his-head-by-ron-leishman-1563.jpg)

7.Nejedzte priamo z obalu

Keď začnete jesť z obalu plného jedla, prestávate mať prehľad o tom koľko ste toho skonzumovali. Je teda vhodné mať určitý vizuálny podnet, aby ste spoznali mieru skonzumovaného jedla. Pokiaľ jedlo vidíte, je omnoho viac pravdepodobnejšie, že sa nasýtite aj menšou dávkou jedla a skonzumujete pritom menej kalórií.

SkryťVypnúť reklamu

8. Polievka ako ideálne predjedlo

Dobrým nápadom pre zníženie kalorického príjmu je občasné pridanie si nízkokalorickej polievky pred predjedlom. Takto nastavená konzumácia jedla začínajúca polievkou môže znížiť príjem kalórií až o 20%. Do plnšieho žalúdka sa potom zmestí menšia porcia. Vhodnou polievkou sú rôzne vývary, zeleninové polievky alebo rybacie polievky.

9. Drinky a nápoje vo vysokých pohároch

Je to úplne v poriadku dať si koktail s jedlom, ak to to jediné, čo vám chýba a nasýti vás. Pokiaľ zostanete pri limite jeden pohár, nebude to až taký problém. Dajte si ale tento drink do vysokého pohára – barmani totiž majú tendenciu dávať do vyšších pohárov menej koktailu a a navyše, keď to doplnia ľadom, tak vypijete omnoho menej obsahu. Ušetríte tým kalórie a zároveň sa tým viac zasýtite.

10. Počas jedla sa snažte len jesť

Vypnite televíziu, odložte svoj smartphone, odpútajte sa od počítača alebo nečítajte noviny počas konzumácie jedla. Keď ste rozptýlení takýmito vonkajšími faktormi, tak je tu vyššia tendencia, že zjete toho viac. Snažte sa pri jedle sústrediť na dané jedlo, budete skôr sýti a skonzumujete menej kalórií.

11. Používajte menšie taniere a misky

Servírujte si svoje jedlo do menších tanierov a misiek. Budete mať pocit, že ste zjedli viac, aj keď porcia jedla bude menšia. Vizuálny vnem plnej misky, alebo malého taniera s plne naloženým jedlom vyvolá pocit sýtosti skôr ako ich poloprázdne alternatívy s rovnakým množstvom jedla. Ušetríte tak kalorický príjem a zároveň budete dostatočne sýti.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  580
  •  | 
  • Páči sa:  1 552x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,082 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu