Laktóza alebo laicky mliečny cukor sa nachádza v mliečnych výrobkoch a samotnom mlieku. S trávením tohto zložitého cukru pomáha enzým nazývaný laktáza, ktorý sa nachádza v tenkom čreve.
Laktáza je zodpovedná za rozloženie laktózy na glukózu a galaktózu, ktoré sa potom už ľahko vstrebajú do tela. Pokiaľ však telo nedokáže tento enzým tvoriť, telo začne protestovať, pretože ju nemôže vstrebať. Príznaky sa môžu trvať od 30 minút do 2 dní po konzumácii mliečnych výrobkov.

Čo narúša vstrebávanie?
lieky (steroidy, neomycín, penicilín, tertacyklin, choloromycetin)
kyselina šťaveľová (rebarbora, špenát, mangold, červená repa, čokoláda) – spolu s vápnikom tvoria nerozpustné šťaveľany (oxaláty)
vysoký priíjem bielkovín (aj bielkovinových koncentrátov pre športovcov) – zvýšené vylučovanie vápnika obličkami
sedavý spôsob života, stres a silný alkoholizmus (spomaľujú vstrebávanie vápnika)
vstrebávanie vápnika sa zhoršuje s vekom
- ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)
6 symptómov intolerancie laktózy:
Kŕče v bruchu
Nevoľnosť, vracanie
Hnačky
Plynatosť
Akné
Bolesť hlavy, migrény
Prečo niektoré mliečne výrobky neobsahujú takmer žiadnu laktózu?
Také tie naozajstné jogurty (sedliacke, gréckej) a kefíry obsahujú veľké množstvo živých kultúr, ktoré sa mliečnym cukrom živia a spracujú ho takmer všetok skôr, než sa dostanú na lyžičku. To isté platí u syrov, ktoré laktózy obsahujú minimálne množstvo.
Ako na intoleranciu laktózy?
Probiotiká
Ide o živé organizmy, ktoré sú v črevách a pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci trakt. Sú k dispozícii vo forme kapsúl. Probiotiká sa používajú aj u žalúdočných a črevných ťažkostí, ako je hnačka a syndróm dráždivého čreva. Môžu tiež pomôcť vášmu telu k tráveniu laktózy. Probiotiká sú všeobecne považované za bezpečné a môže to stáť za pokus, ak ostatné metódy nepomáhajú.

Laktáza
Ako som spomenul, na rozklade laktózy sa podieľa enzým laktáza. Pokiaľ ho naše telo z nejakého dôvodu nevie a neche vyrábať, môžeme si pomôcť z vonku. Existujú kapsue, ktoré obsahujú čisto len štiepiaci enzým laktázu. Užívajú sa pred jedlom obsahujúce mlieko a čaká v čreve, až k nemu laktáza dôjde, aby sa s ňou pobilo.