
Atkinsonova diéta:
Obmedzenie príjmu sacharidov vedie k zníženiu produkcie inzulínu, ktorý podporuje tvorbu tukového tkaniva – po jedle s vyšším obsahom sacharidov stúpa glykémia a dochádza k vyplaveniu inzulínu , ktorý ju zníži. Atkins odporúča jesť len tie potraviny, ktoré majú nulový alebo minimálny obsah sacharidov –mäso, ryby, vajcia, syry, tuky, orechy, zelenina. Zakázané sú potom sladkosti a všetko, čo obsahuje sacharidy: chlieb, cestoviny, ryža, všetky obilniny, zemiaky a ovocie / zo začiatku/. Výhodou tejto diéty je strata chuti do jedla, hmotnosť rýchle klesá, čo je zo začiatku spôsobené stratou vody. Táto diéta je považovaná podľa odborníkov za kancerogénnu, neposkytuje dostatok ochranných látok rastlinného pôvodu, po určitej dobe je chuťová fádna a môže spôsobiť žlčníkové komplikácie.
Zónová diéta:
Za zónu je považovaný stav ideálneho vyladenia organizmu, v ktorom je najvyššia telesná a duševná výkonnosť, nepociťujeme vtedy hlad, strácame len tuk a nie svalovú hmotu. Jedálničiek je zostavený tak, aby udržoval stálu hladinu krvného cukru. Toho podľa zónovej diéty sa dá docieliť zmenou pomerov základných živín: 30% bielkovín, 40% sacharidov, 30% tukov. Doporučuje sa jesť 5 jedál denne, jedno jedlo by nemalo obsahovať viac než 2000kJ. Medzi jedlami by nemali byť príliš dlhé pauzy, doporučuje sa mať posledné jedlo tesne pred spaním. Odporúča sa cvičenie, vynechať kofeín a tvrdý alkohol. Sacharidy rozdeľuje na dobré a zlé podľa ich glykemického indexu. Výhodou tejto diéty je strata pocitu hladu vďaka stálej glykémií, nevýhodou náročnosť na prípravu a realizáciu.
Delená strava:
Podľa teórie o delenej strave telo horšie spracováva bielkoviny a sacharidy, pokiaľ sú príjmané spoločne, dochádza k záťaži tráviaceho systému a k spomaleniu metabolizmu. Podľa tejto diéty by viac ako polovicu stravy mali tvoriť ovocie a zelenina, najlepšie v surovom stave. Doporučované sú plnohodnotné produkty, málo masa.
Diéta podľa krvných skupín:
Podľa tejto teórie je príčinou rôznej znášanlivosti potravín historicky vývoj skupín ľudí – zmeny prostredia a spôsob výživy v evolúcií. Tieto presuny viedli k zmenám v imunitnom systéme a k nežiaducej reakcií pri konzumácií potravín nevyhovujúcim danej skupine.
Krvnú skupinu 0 mali mať lovci, základ ich potravy vždy tvorilo mäso. Nevhodné pre nich sú sacharidy z obilia, mali by sa vyhýbať mliečnym produktom, môžu jesť ovocie a zeleninu s výnimkou kyslých druhov. Krvná skupina A je prestúpená v skupine poľnohospodárov, v ich strave dominovalo obilie a iná rastlinná strava. Nemali by jesť mliečne výrobky, ako zdroj potravín by malo slúžiť tofu a ďalšie sójové produkty. Krvnú skupinu B mali mať húževnatí a kočovní ľudia, v ich strave dominujú fermentované mliečne produkty, ako jogurt a kefír. Ich telo spracováva živiny efektívne, čo môže viesť k nadváhe. Nemali by jesť kuracie mäso a rajčiny. Nezdravé sú pre nich pšenica a žito.
Krvná skupina AB je vývojovo najmladšia, pre ich nositeľov je ideálna výživa kombinovaná z potravín vhodných pre osoby so skupinou A a B. Pšenica je pre nich neškodná, ale ten kto sa snaží schudnúť, mal by sa jej vzdať.
Vegetariánstvo:
Jedná sa o vylúčenie potravín živočíšneho pôvodu v rôznych stupňoch. Laktoovovegetariánsky smer nedovoľuje mäso. Mlieko, mliečne výrobky a vajcia sú prijateľné. Laktovegetariánsky smer zakazuje okrem mäsa aj vajce. Striktné vegetariánstvo – vegánstvo odmieta akékoľvek potraviny živočíšneho pôvodu. Pri nevyváženom vegetariánskom jedálničku môže ľahko dôjsť k deficitu proteínov, vápnika, železa a zinku.
Instantné diéty /nízkoenergetické bielkovinové diéty/:
Komerčná sféra ponúka veľké množstvo instantných diét, kokteilov, ktoré obsahujú bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Obsahujú minimálne množstvo tukov. Niektoré obsahujú tiež lipotropné látky ako karnitín, HCA. Tieto diéty sú nevýhodné chuťovou fádnosťou.