FOODMAP diéta: brucho sa vám prestane nafukovať

To, čo jeme, priamo ovplyvňuje naše tráviace ústrojenstvo. Bohužiaľ, medzi zle stráviteľné jedlá patria aj niektoré ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

... z najzdravších potravín vôbec.

Je pochopiteľné, že to, čo jeme, priamo ovplyvňuje naše tráviace ústrojenstvo. Niektorí z nás majú trávenie citlivejšie, než iní. Často sa preto objavujú problémy a choroby, ako nadúvanie, bolesti brucha, hnačka, zápcha, ale aj celiakia, syndróm dráždivého čreva, apod. Ukázalo sa, že FODMAPs s tým majú veľa spoločného.  Čo sú zač?  Ako vám môžu uškodiť?


Low FODMAP diéta: čo sú to FODMAPs?


FODMAP je pojem, ktorý bol nedávno definovaný vedcami na Monash univerzite.  Je to skupina sacharidov, ktorá sa nachádza napríklad vo fazuliach či pšenici.  Slovo je skratkou pre "fermentable oligo-, di-, mono-saccharides a polyols", teda fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Sú to sacharidy, ktoré sa v čreve veľmi zle vstrebávajú a často tak spôsobujú tráviace ťažkosti. Namiesto toho, aby sa vstrebali do krvného obehu, putujú črevom ďalej, až tam, kde sídlia baktérie, čím dochádza k ich kvaseniu. A tu potom u citlivejších jedincov (najmä tých, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva) dochádza k problémom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Kde sa FODMAPs nachádzajú?


Bohužiaľ, medzi zle stráviteľné jedlá patria aj niektoré z najzdravších potravín vôbec.

Oligosacharidy: pšenica a raž (teda lepok), strukoviny, cesnak, cibuľa, atď.
Disacharidy: mlieko, jogurt, čerstvé syry, atď. (teda laktóza)
Monosacharidy: fruktóza v mnohom ovocí (figy, mango, atď), med, agáve
Polyoly: niektoré ovocie a zelenina, napr. černice, liči, a cukrové alkoholy

Tieto sacharidy sa ťažko vstrebávajú v tenkom čreve a do hrubého čreva prichádzajú v nezmenenom stave.  Tu sú štiepené baktériami produkujúcimi veľa črevných plynov (oxid uhličitý, vodík, metán).  Citlivým jedincom tu začínajú problémy ako je nadúvanie, kŕče, bolesti, hnačka, zápcha.

SkryťVypnúť reklamu


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Výhody low FODMAP diéty


Ako už názov napovedá, táto diéta je založená na obmedzení potravín, ktoré obsahujú fermentovateľné sacharidy.  Je vhodná pre tých, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva, celiakiou, zápalovým ochorením hrubého čreva, Crohnovou chorobou a pod. Odporúča sa ale iba ľuďom, ktorým boli tieto a podobné zápalové problémy diagnostikované. Zdravému človeku môže low FODMAP diéta naopak uškodiť, pretože tieto sacharidy sú zároveň prebiotikami, teda potravou pre prospešné črevné baktérie.  Čo táto diéta prinesie?


  • zníženie plynatosti

  • menej nadúvania

  • zmiernenie hnačiek

  • zmiernenie zápchy

  • menej bolestí brucha

  • vylepšenie psychiky

  • vyššiu kvalitu života


Low FODMAP diéta: čo jesť?


Low FODMAP diéta zakazuje veľa potravín, ktoré inak dávajú jedlám chuť - napríklad cibuľu a cesnak.  Aj tak sa ale dajú pripraviť chutné jedlá!  Z akých surovín? Táto diéta najčastejšie využíva:

SkryťVypnúť reklamu

zeleninu: mrkva, papriky, uhorky, paradajky, šalát, zelené fazuľky, výhonky, cukety, baklažány, jarnú cibuľku, zemiaky, olivy
ovocie: pomaranče, citróny, hrozno, žltý melón, banány, čučoriedky, jahody, grepy, kiwi
mliečne výrobky bez laktózy, tvrdé zrejúce syry, vegánske mlieka
orechy: mandle, vlašské orechy, makadamové orechy, arašidy, tekvicové a píniové semienka
vajcia
mäso a ryby
tofu, tempeh
bezlepkové obilniny: ryža, ovos, quinoa, kukurica

Okrem toho si treba dávať pozor na množstvo. Zatiaľ čo malé množstvo mandlí je v poriadku, s väčším množstvom už môže byť problém a pod.


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

FODMAP diéta má 3 fázy:


eliminačná – striktná fáza, kedy sa eliminujú všetky FODMAP potraviny. Dovolené sú len tie, ktoré majú nízky obsah FODMAP sacharidov (LOW-FODMAP potraviny). Odporúča sa ju držať 6 týždňov.  Cieľom je upokojiť trávenie.

SkryťVypnúť reklamu

zaraďovacia – fáza, kedy sa postupne krok po kroku zaraďujú aj FODMAP potraviny a testuje sa, ktoré potraviny jedinec strávi av akom množstve a ktorým by sa mal úplne vyhýbať.

zostavovacia –  v tejto fáze sa vytvorí osobný jedálniček podľa toho, na aké potraviny jedinec reaguje dobre.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  577
  •  | 
  • Páči sa:  1 502x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu