Jedálniček pre zdravie a zdravé chudnutie

Každý hľadá ideálny jedálniček, každý odborník odporúča niečo iné, existuje veľa prístupov a riešení. Povedal by som, že každý jeden spôsob je správny a zároveň nesprávny. Stravovanie je totiž veľmi individuálna záležistosť...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

... Ale pokiaľ si človek nevie rady, každá rada je dobrá. V tomto mojom dnešnom článku vám ponúknem jedálniček pre zdravie.

 

Vďaka nemu dokážete podať väčší fyzický aj mentálny výkon, budete zdravší, podporíte pravidelnosť menštruačných procesov, alebo u mužov zase tvorbu testosterónu. A športovo založení jedinci zase pocítia zvýšený športový výkon. 

Jedálniček sa opiera o všeobecné a platné rady svetových dietologických odborníkov, ktorých záujem je nielen úprava jedálnička formou energetickej redukcie ale vo veľkom sa hľadí aj na zdravotnú stránku. Nie je to paleo, jednostranná diéta, tuková diéta, IF ani nič novodobé a špecifické. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podmienkou úspešného chudnutia je však vyšší energetický výdaj, nebude stačiť chodiť po schodoch, dobehnúť k autobusu, ale bude to chcieť niečo viac, pohyb v športovom duchu.

Brokolica
Brokolica (zdroj: http://images.fitnessmagazine.mdpcdn.com/sites/fitnessmagazine.com/files/styles/slide/public/slide/101173077_4.jpg?itok=YFx8gGOR)


Všeobecne možno povedať, že strava pohybovo zdatných ľudí vyznáva podobne pravidlá, s určitými rozdielmi prispôsobenými konkrétnemu športu a osobe, ktorá ho prevádzkuje.

Základom zdravého jedálnička sú sacharidy, ktoré by mali tvoriť základ výživovej pyramídy. V zásade sacharidy tvoria 55 až 65 percent celkového denného energetického príjmu, 20 až 30 percent energie je tvorené tukmi a 10 až 15 percent energie pochádza z bielkovín. Podľa druhu pohybovej aktivity sa tieto hodnoty menia, a do úvahy musíme brať aj príjem vitamínov a minerálov.

SkryťVypnúť reklamu

Prevediem nič nehovoriace čísla do konkrétnych potravinových skupín, zloženie stravy je nasledujúce:

  • chlieb, cereálie, ryža a cestoviny (6 až 11 porcií / deň)

  • zelenina (3 až 5 porcií / deň)

  • ovocie (2 až 4 porcie / deň)

  • mlieko, jogurty a syry (2 až 3 porcie / deň)

  • hydina, ryby, fazuľa, vajcia, červené mäso a orechy (2 až 3 porcie / deň)

  • tuky, oleje a sladkosti (príležitostne) 

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: http://www.readersdigest.ca/wp-content/uploads/2016/09/diabetic-diet-tips-mediterranean-diet.jpg)

Kedy si dať sacharidy, a kedy je čas na bielkoviny

Sacharidy by mali prevládať v prvej tretine až polovici dňa, popoludní siahnite po bielkovinách. Dodajte ich telu pri raňajkách, pred tréningom a predovšetkým po ňom, kedy dochádza k takzvanému anabolickému oknu. Tuk zo svojej stravy v žiadnom prípade nevyraďujte. Je pre naše telo dôležitý, a počas cvičenia z neho telo čerpá energiu, a to najmä pri aeróbnych aktivitách.

Čo a kedy jesť záleží na tom, prečo športujete. Ak chcete schudnúť, mali by ste jesť až 1,5 hodiny po skončení tréningu. Dobrou voľbou sú bielkoviny doplnené sacharidmi. Ak je cieľom vášho cvičenia nabratie svalovej hmoty, mali by ste do pol hodiny po cvičení doplniť sacharidy a do dvoch hodín si dať jedlo bohaté na bielkoviny aj na sacharidy.

SkryťVypnúť reklamu

Príklad správneho a pestrého jedálnička na tri dni

Ako vyzerá takáto výživa, ukazuje nasledujúci jedálniček vhodný pre každého, kto cvičí alebo sa venuje anaeróbnym športom alebo má všeobecne zvýšený energetický vydaj.

1. deň

Raňajky: 1 uvarené vajce, 1 kus ovocia, 1 plátok celozrnného chleba, 200 ml nízkotučného mlieka

Olovrant: ryžové chlebíčky 2ks, 1/2 l minerálky, ovocie – 1ks

Obed: 100 ml nízkotučného bieleho jogurtu alebo syra, 300 g ovocného šalátu, 2 celozrnné chlebíčky, 200 ml nízkotučného mlieka

Olovrant: ryžové chlebíčky 2ks, 1/2 l minerálky, ovocie

Večera: 125 g chudého mäsa, 200 g ryže, 400 g zeleniny varenej v pare, veľký zeleninový šalát s olivovým olejom, bylinkový čaj

SkryťVypnúť reklamu

2. deň

Raňajky: 300 g zmesi z obilninových vločiek, 150 ml nízkotučného mlieka, čerstvé ovocie, bylinkový čaj

Olovrant: 600 g zeleninového šalátu, 200 ml nízkotučného mlieka

Obed: Veľký zeleninový šalát s 80 g tuniaka so zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy a korenia, 1 plátok celozrnného chleba, 200 ml nízkotučného mlieka

Olovrant: 600 g zeleninového šalátu, 200 ml nízkotučného mlieka

Večera: 100 g vareného chudého mäsa, 200 ml mäsového vývaru, 200 g zeleniny varenej v pare, 1 zemiak

3. deň

Raňajky: 200 g bieleho nízkotučného jogurtu zmiešaného s čerstvým ovocím a orechmi

Olovrant: 30 g nízkotučného tvrdého syra, 2 kusy celozrnných chlebíčkov, 100 g ovocia

Obed: 200 ml paradajkovej stavy, 80 g chudého vareného mäsa, 1 plátok celozrnného chleba, zeleninový šalát

Olovrant: 30 g nízkotučného tvrdého syra, 2 ryžové chlebíčky, 100 g ovocia

Večera: 300 g varených cestovín, 80 g ryby varenej na pare, dusená zelenina (2 kusy paradajok, 1/2 cibule, 1 kus cukiny), čerstvý zeleninový šalát



Všetky suroviny sú navážené v hotovom stave.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  577
  •  | 
  • Páči sa:  1 503x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu