Podľa poznatkov amerických vedcov končí obdobie dokonalého obnovovania väčšiny buniek v ľudskom tele okolo 35. roku veku, začína teda biologické starnutie. Radím teda užívať potraviny obsahujúce dostatok vitamínov, minerálov, omega mastných kyselín (v rybách, morských plodoch) a vyvíjať harmonickú fyzickú záťaž. Dopriať si môžete aj trochu kvalitného vína - denne sú zdravé dve až tri deci. Totiž v 40-tich rokoch môže mať žena v priemere o dvadsať percent svalovej hmoty menej ako v dvadsiatich.
V tomto veku tiež môžu nastávať rôzne hormonálne výkyvy, ktoré môžu spôsobiť zmeny v metabolizme a telesnej hmotnosti. Dochádza k zmene regulácie cukru v krvi, ženy sú viac ohrozené osteoporózou alebo osteoartritídou.
Zmeny v tele nezastavíte, čo ale môžete ovplyvniť, je vaša strava. Ženy môžu zmeniť svoj jedálniček tak, aby pomohli podporiť budovanie svalov, hormonálnu rovnováhu a tým aj dosiahnutie zdravej telesnej váhy. Aké diéty sú teda po 35. roku najlepšie?

Stredomorská diéta
Stredomorská strava je skvelá pre zdravie srdca, pôsobí preventívne proti rakovine a cukrovke. Neobmedzuje ani nevylučuje žiadne potravinové skupiny, namiesto toho podporuje všetko s mierou. Základom stredomorskej diéty sú zdravé tuky, morské plody a veľa zeleniny a ovocia. Nevyhýba sa ani vínu. Úbytok váhy prichádza pomalšie, neohrozuje ale vaše zdravie a tiež vám nehrozí obávaný jojo efekt.
Hlavné zásady
Miesto margarínu či masti používajte extra panenský olivový olej.
Základom stravy je čerstvá zelenina, jedzte ju ku každému jedlu.
Z mäsa majú jednoznačne prednosť ryby a mäso hydinové. Pre tepelnú úpravu opäť použite extra panenský olivový olej, koreňte čerstvými bylinkami.
Denne si môžete k jedlu naliať pohárik červeného vína.
Paleo diéta
Paleo diéta je založená na jedálničku lovcov-zberačov a odmieta všetky vymoženosti našej modernej doby, ako sú sladké tyčinky, polotovary, konzervanty alebo instantné polievky.
Je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré okrem podpory produkcie hormónov tiež zvyšujú pocit sýtosti. Je bohatá na rastlinné i živočíšne bielkoviny, ktoré podporujú rast svalovej hmoty. Redukuje tiež konzumáciu sacharidov, čo sa môže po päťdesiatke hodiť.

Čo jesť pri paleo diéte
Základom jedálnička je mäso, vajcia a ryby a prednosť majú tiež tuky. Mäso voľte radšej červené, ale kvalitné! Rozhodne by ste sa nemali obmedziť na údeniny. Tiež tuky majú v tejto diéte prednosť, avšak nie tie rastlinné. Môžete si teda dať maslo, masť, avokádo a orechy. Obilniny sú pri paleo diéte zakázané, rovnako ako strukoviny. Z ovocia voľte hlavne bobule - jahody, čučoriedky, maliny. Zeleninu si doprajte ku každému jedlu.
Diéta tiež nepodporuje konzumáciu nám úplne prirodzených surovín, ako sú napríklad mlieko a mliečne výrobky, obilniny, strukoviny alebo zemiaky, a tak sa môže zdať, že nám naozaj veľmi variantov nezostáva. Strata nadšenia a chuti k dodržiavaniu zdravého jedálnička býva jednou z hlavných príčin, prečo ľudia pri tomto type diéty väčšinou nevydržia.
Clean eating
Poznáte koncept čistého stravovania (clean eating)? Je založený na vylúčení všetkých priemyselne spracovaných potravín. S nimi totiž do seba dostávame chemikálie, nezdravé tuky, cukry a soľ, ale nie dostatok vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Z výživového hľadiska vlastne konzumujeme len prázdne kilojouly.
Naproti tomu, keď začnete jesť čisto, môžete čakať úbytok kilogramov (hoci budete pravdepodobne jesť viac ako predtým), čistejšiu pleť a lepšiu kvalitu vlasov. Budete sa cítiť silnejší, mať viac energie a lepšie spať. V poslednej dobe sa tento spôsob stravovania spája aj so zlepšením trávenia, znížením krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi aj s lepšou psychickou kondíciou.

Princípy čistého stravovania
Jedzte 5-6 menších porcií denne.
Jedzte každé 2-3 hodiny.
V každom jedle kombinujte bielkoviny a komplexné sacharidy.
Pite minimálne 2 l čistej vody denne.
Nikdy nevynechávajte jedlo, hlavne raňajky!
Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným, rafinovaným potravinám, najmä bielej múke a cukru.
Vyhýbajte sa všetkým nasýteným a transmastným tukom.
Vyhýbajte sa cukrom sladeným limonádam a alkoholu.
Konzumujte adekvátne množstvo zdravých tukov každý deň.
Vyhýbajte sa všetkým kalorickým potravinám, ktoré nemajú pre vaše telo žiadnu nutričnú hodnotu (obsahujú tzv. prázdne kalórie).
Dbajte na príjem čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamínov a enzýmov.
Držte sa vhodných veľkostí porcií.