reklama

Nový nástroj na chudnutie: dá sa schudnúť pomocou jedlej sódy?

Chudnutie pomocou jedlej sódy: pravda alebo nie. Odpoveď na túto problematiku zodpoviem v nasledujúcom článku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jedlá sóda sa stáva stále obľúbenejším nástrojom na chudnutie.  Na tento účel mnohí ľudia si robia kupeľ so sódou alebo používajú túto látku interne. Dnes sa podrobnejšie pozrieme na otázku - je možné schudnúť pomocou jedlej sódy? 


Chudnutie pomocou jedlej sódy: pravda alebo nie


Ak chcete odpovedať na túto otázku, musíte najskôr zistiť, či by užívanie jedlej sódy požívaním nebolo škodlivé. Niektorí lekári sú si istí, že orálne užívaná sóda môže narušiť acidobázickú rovnováhu, dráždiť sliznicu a dokonca viesť k vzniku vredov.
Vedci sa zároveň zhodujú, že jedlá sóda je silné antiseptikum a má silné protizápalové vlastnosti.  Táto látka pomáha znižovať kyslosť žalúdka a čo je pre nás najdôležitejšie, aktívne sa podieľa na spracovaní tukov obsiahnutých v potravinách.  Práve toto posledné tvrdenie spôsobilo, že sa jedlá sóda stala predmetom pozornosti odborníkov na výživu a ľudí, ktorí chcú schudnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Môžeme povedať, že jedlú sódu môžete použiť na chudnutie, ale v rozumnom množstve.  Mnoho ľudí sa snaží rýchlo dosiahnuť svoje ciele a často používajú veľké dávky rôznych látok.  Aby sa sóda stala účinným nástrojom na chudnutie, musí byť použitá správne.  Navyše to vôbec neznamená viac, skôr naopak.
Nemyslite na jedlú sódu ako na „kúzelnú pilulku“, ktorá vám môže poskytnúť rýchle výsledky.  Proces správneho chudnutia je veľmi dlhý a musíte sa na to pripraviť.  Predávkovanie akoukoľvek látkou, dokonca aj obyčajnou vodou, je spojené s najvážnejšími dôsledkami.


Sódu na pečenie začnite s minimálnym množstvom

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Ak to chcete urobiť, zrieďte sódu, ktorá sa zmestí na špičku čajovej lyžičky, do pohára teplej vody alebo mlieka.  O spôsoboch, ako používať jedlú sódu ako nástroj boja s tukovými rezervami, si však povieme podrobnejšie o niečo neskôr.
Niekedy sa na internete objavia informácie, že používanie sódy môže dokonca zvýšiť účinnosť tréningového procesu.  Takýmto výrokom by ste nemali veriť, pretože nie sú ničím podložené.  Mali by ste tiež pamätať na to, že maximálny účinok možno dosiahnuť iba kombináciou používania jedlej sódy s tréningom a vhodným výživovým programom.  Iba v tomto prípade môže sóda normalizovať acidobázickú rovnováhu.  Mierne zníži chuť do jedla a tiež spomalí vstrebávanie tukov v potravinách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Ako používať sódu na chudnutie?


Pokiaľ neznížite energetickú hodnotu svojho jedálnička na požadovanú úroveň, potom sa vám nepodarí schudnúť.  V takejto situácii bude akýkoľvek liek bezmocný, nehovoriac o sóde.  Malo by sa tiež pamätať na to, že je veľmi nebezpečné konzumovať veľké množstvo jedlej sódy.
Odporúčané množstvo jedlej sódy je naximálne pol čajovej lyžičky, ktorú treba zriediť pohárom teplej, ale nie horúcej, prevarenej vody.  Užite túto dávku asi pol hodiny pred jedlom.  Existuje recept, podľa ktorého musí byť polievková lyžica látky rozpustená v 300 mililitroch vody.  Toto je lveľmi vysoké dávkovanie a nemalo by sa používať.  Prinajmenšom to nerobte od začiatku užívania.
Ak počas užívania jedlej sódy zaznamenáte nejaké vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť, závraty, letargia atď., mali by ste jedlú sódu okamžite prestať užívať.  Existuje mnoho pozitívnych recenzií na používanie sódy, ale nemožno im vždy dôverovať.  Pred začatím užívania je najlepšie poradiť sa s lekárom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Pokiaľ nájdete recept na použitie sódy s kyselinou citrónovou, potom je táto zmes neutrálna, pretože obsahuje antagonistické látky
Alkálie a kyselina navzájom rušia svoje vlastnosti.  Jedinou výhodou používania tohto nápoja je schopnosť znížiť obsah kalórií vo výživovom programe.  Je to dané iba tým, že si pred jedlom naplníte žalúdok vodným roztokom.
Pokiaľ hovoríme o citrónovej šťave, potom môžete čerstvo vylisovanú šťavu z jedného alebo dvoch citrónov vypiť asi 30 minút pred jedlom.
Potom však, aby ste zabránili zničeniu zubnej skloviny, mali by ste vypláchnuť ústnu dutinu roztokom sódy. Pokiaľ máte vysokú mieru kyslosti žalúdka, potom je tento prostriedok pre vás kontraindikovaný.  Mnoho odborníkov súhlasí s tým, že je lepšie sa kúpať so sódou.  Je absolútne bezpečný pre telo a podporuje aktiváciu procesov lipolýzy.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Ak to chcete vykonať, musíte rozpustiť pol kila morskej soli a 0,5 balenia sódy v 200litrovom kúpeli vody.  Teplota vody by sa mala pohybovať okolo 39 stupňov.  Pre maximálnu relaxáciu a uvoľnenie stresu môžete do kúpeľa pridať aromatické oleje z citrusov, rozmarínu, borievky alebo bergamotu.

Takýto kúpeľ by sa však nemal užívať počas tehotenstva a dojčenia, rovnako ako v kritických dňoch.  Pozor by si mali dať aj ľudia, ktorí majú problémy s prácou cievneho systému a srdca.  Pokiaľ sa rozhodnete použiť tento spôsob chudnutia, neponárajte hornú časť trupu do vody.
Doba trvania tejto vodnej procedúry je približne 25 minút.  V tomto prípade je nutné zaistiť, aby teplota vody bola v rozmedzí od 37 do 39 stupňov.  Po kúpeli telo neoplachujte, iba ho osušte uterákom.  Potom sa musíte zbaliť a štyridsať minút si ľahnúť.  Jeden chod sódových kúpeľov sa skladá z desiatich procedúr.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  532
  •  | 
  • Páči sa:  912x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu