reklama

S pribúdajúcim vekom pribúdajú aj kilá. Prečo je to tak?

S pribúdajúcim vekom môže začať dochádzať k tomu, že naše telo začne priberať až pol kila za rok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prečo je s pribúdajúcim vekom také ťažké schudnúť?

S pribúdajúcim vekom môže začať dochádzať k tomu, že naše telo začne priberať až pol kila za rok.  Zdá sa to ako zanedbateľných pár stoviek gramov, ale keď sa na ručičku pozriete po desiatich či dvadsiatich rokoch, môže sa vaša postava zmeniť z ladných kriviek až takmer k obezite.  Samozrejme, nie každý bude mať s pribúdajúcim vekom problém s váhou, pretože telesná hmotnosť a ukladanie tukov sú v nemalej miere ovplyvnené genetikou, fyzickou aktivitou a prijímanými potravinami.  Aj tak je ale s rastúcim vekom z roka na rok ťažšie si svoju váhu udržať na rovnakej úrovni.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A prečo k priberaniu na váhe vôbec dochádza?  


Čo sa mení, že naša doterajšia fyzická aktivita a voľba jedálnička prestáva na udržanie rovnakej telesnej hmotnosti stačiť?  Je to kvôli tomu, že naše svaly, hormóny, metabolizmus a mnoho ďalších funkcií nášho organizmu sa s vekom menia, kvôli čomu začne často ručička na váhe stúpať.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Nižšie množstvo svalovej hmoty

K strate svalovej hmoty začína dochádzať už po 30. roku veku, a to v priemere o 3 až 8 percent za desať rokov.  Môže to byť vplyvom sedavého zamestnania a nižšej dobe strávenej športom či inou fyzickou aktivitou, ale k ochabovaniu svalstva môže dochádzať aj kvôli zdravotným komplikáciám, ako je artritída, zranenie či zotavovanie po operáciách.  Jednotlivo tieto faktory nemajú na stratu svalovej hmoty významný vplyv, avšak pri kombinácii niekoľkých stavov už sú zmeny viditeľné.  Aby ste si udržali rovnakú postavu, možno budete musieť zahrnúť do vášho harmonogramu viac fyzickej aktivity alebo skonzumovať o niečo menej kalórií ako ste boli zvyknutí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Hormonálne zmeny spojené s vekom


K hormonálnym zmenám spojeným s vekom dochádza u mužov aj žien a môže to byť dôvod, prečo časom začnú priberať na váhe.  U žien je to jednoznačne menopauza, ktorá sa u žien objavuje medzi 45. a 55. rokom veku a pri ktorej telo zaznamenáva výrazný pokles estrogénu – hormónu, ktorého znížené množstvo vedie časom k ukladaniu tukových zásob do oblasti brucha.  Výkyvy nálady pri menopauze môžu tiež viesť k ťažšiemu dodržiavaniu zdravej životosprávy a nižšiemu času strávenému fyzickou aktivitou.  Aj kvôli tomu ženy pri menopauze väčšinou priberú okolo 2 až 3 kilogramov.  U mužov má obdobnú funkciu pokles testosterónu, ktorého produkcia postupne klesá od 40. roku veku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Znížený metabolizmus


A potom už sa to nabaľuje. Nižšie množstvo svalovej hmoty vedie nutne k zníženiu metabolizmu a naberaniu na váhe. Začarovaný kruh ešte pomáha roztáčať fakt, že čím viac tukov a menej svalov máte, tým sa ďalej znižuje schopnosť tela spaľovať kalórie a váha ďalej narastá.


Nedostatok času na cvičenie


Medzi tridsiatym a päťdesiatym rokom veku bývame kariérne najúspešnejší, čo nám prináša množstvo benefitov.  Avšak práca je často na prvom mieste a starostlivosť o telo, pravidelný šport a premýšľanie nad jedálničkom môže byť na vedľajšej koľaji, čo môže znamenať začiatok celého problému s priberaním váhy.  Začíname sa menej pohybovať, viac sedíme a svoje jedlo do seba hodíme čo najrýchlejšie, aby sme stihli meeting o pol druhej.  To sa dá urobiť raz, avšak nie pravidelne niekoľko po sebe nasledujúcich rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Zmeny životného štýlu


Niekedy ale tiež prinesie veľkú zmenu rodičovstvo a život s ním spojený.  Predtým ste hodinu po práci strávili v posilňovni alebo ste došli na bicykli z práce domov, dnes sedíte s batoľaťom v náručí a snažíte sa urobiť čokoľvek pre to, aby prestalo plakať.  V ďalších rokoch venujete všetok svoj voľný čas učeniu s dieťaťom, schôdzkam a ďalším aktivitám, ktoré sú so školskými rokmi vášho dieťaťa spojené.  A na seba nemáte čas.  Vaše plány ohľadom cvičenia a dodržiavania zdravej životosprávy naraz nie sú to, na čo myslíte, čo môže skĺznuť k tomu, že sa ručička na váhe posunie o pár čísel ďalej.


Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  530
  •  | 
  • Páči sa:  894x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu