Umelé sladidlá - netreba to s nimi preháňať!

Ak máte radi sladké, ale bielemu cukru sa vyhýbate, tak si určite prečítajte tento článok, ktorý venujem práve umelým sladidlám. Chudnutie je obdobie, keď svoj energetický príjem máte znížiť na minimum, aby ste spaľovali...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

... čo najviac podkožného tuku. Určite vám to príde ako výhodná možnosť počas chudnutia, vymeniť biely cukor za umelé sladidlo a vyhnúť sa tak nadbytočným kilogramom a pokazeným zubom, ale...

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Umelé sladidlo je 200-násobne sladšie, než klasický biely cukor. Umelé sladidlo neobsahuje skoro žiadnu energetickú hodnotu, ale obsahuje celý rad chemických látok. Biely cukor má energetickú hodnotu, ktorá zaťažuje tráviaci trakt, glykemický index avšak neobsahuje žiadne chemické, "umelé" látky. Umelé sladidlo sa nachádza nielen v tabletovej alebo práškovej forme, ale nájsť ho môžete aj v rôznych jedlách, nápojoch alebo vitamínových doplnkoch, s ktorými sa denne stretávate. Poväčšine je v potravinách, ktoré disponujú názvom ako "light", "bez cukru" a podobne. Keď nie ste zástancom pozorného čítania zloženia potravín, môžu vám veľmi ľahko uniknúť tieto podstatné informácie a vy sa tak môžete vystaviť možným rizikám, ktoré plynú z nadmerného užívania umelých sladidiel. Pri chudnutí, ale aj počas udržiavania vašej hmotnosti by ste mali vedieť, čo konzumujete

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kde sa nachádzajú umelé sladidlá?

Sacharín

Nachádza sa v krémoch, dezertoch, v šlahačke v spreji, cukrovinkách, majonézach, zavaraninách, horčici, sterilizovanej zelenine, kečupe, vitamínových doplnkoch.

Cyklamátové sladidlá

Ochutené minerálky, šľahačky v spreji, šumové tablety, instantné nápoje, sirupy, limonády.

Aspartam

Instatné nápoje, džúsy, ochutené minerálne vody, ľadové čaje, žuvačky, niektoré jogurty, dezerty, pudingy, cereálie, zmrzliny, majonézy, horčice, kečupy, vitamínové doplnky, šumivé tablety, produkty na redukciu hmostnosti.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Všetky vyššie vypísané jedlá a nápoje obsahujú umelé sladidlo a ďalší rad chemických látok. Pozorne čítajte zloženie potravín, nápojov, ale aj vitamínových doplnkov, aby ste sa vyhli konzumácii chemických látok v umelých sladidlách.

SkryťVypnúť reklamu

Názvy umelých sladidiel, SLEDUJTE OBALY

* E 950 Acesulfám K
* E 951 Aspartám
* E 952 Cyklamát - kyselina cyklámovej
* E 953 Izomalt
* E 954 Sacharín
* E 955 sukralóza
* E 956 Alito
* E 957 taumatín
* E 958 Glyzírhizín
* E 959 neohesperidín
* E 965 Maltitol sirup
* E 966 Laktitol
Všetky tieto umelé sladidlá sú schválené potravinárskou komisiou EÚ, aj napriek svojim "nežiaducim" účinkom. A nachádzajú sa v našich každodenných potravinách.

Nepríjemná pravda

Vďaka umelým sladidlám sa schudnúť nedá. Ak si namiesto cukru, sypete všade umelé sladidlo, privoláte si skôr "rakovinu" alebo iné zdravotné problémy, ale nie "chudú" postavu. Ľudia stále nechápu, že keď do seba "dávajú" samé chemické látky v potrave, liekoch a nápojoch, telo vám zdravo a trvalo chudnúť nebude. Je potrebné pochopiť, že telo bez cukru, či už umelého alebo bieleho vydrží. Sacharidy prijímame skoro v každom jedle, skôr než umelým prísadám začnite svoju stravu smerovať na: ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné výrobky, orechy, semienka, bylinné čaje ...

SkryťVypnúť reklamu

Klamlivý "výplod" internetu - z ovocia sa priberá, pretože má veľa cukru.Z ovocia sa nedá pribrať, ak ho nejete denne na desiatky kusov. V ovocí sa nachádza telu dobre rozpustitelný sacharid, ktorý je na prírodnej báze, metabolizmus ho hneď spáli na energiu, pokiaľ mu doprajete dobré rozostupy medzi jedlami. Jedzte ovocie po jednom kuse alebo po cca 100-120 g na desiatu a budete mať s chuťami na sladké "svätý" pokoj. Ovocia ani popoludní sa netreba báť.

“Mám veľkú chuť na sladké"

Sladký návyk je len rozmaznanosť, ktorú ste si sami vypestovali. Pocit a potreba sladkého, je len rapídne klesanie a nárast glykemického indexu. Čo v praxi znamená - vždy keď zjete niečo sladké, tak vám glykemický index rapídne stúpne a keď sa s ním telo "pobije", tak opäť rapídne klesne. Potom nastáva spomínaná chuť na sladké, pocit smädu alebo bolesti hlavy. Tento kolobeh narastania a klesania GI je bludný kruh z ktorého sa raz musíte dostať, kým si neprivoláte nejakú vážnu chorobu.

SkryťVypnúť reklamu

Výkyvy glykemického indexu spôsobujú:

  • Nervozitu

  • Podráždenosť

  • Výbušnosť

  • Bolesť hlavy

  • Smäd

  • Únavu

Začnite sledovať svoje telo a všímajte si tieto varovné signály, ktorými vám dáva najavo, že vám opäť klesá hladina cukru. Vtedy neváhajte a nečakajte! Napite sa čistej vody a zjedzte, najlepšie, nejaké ovocie, zeleninu, celozrnné pečivo, mliečny nápoj alebo jogurt. Bez umelých sladidiel.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  577
  •  | 
  • Páči sa:  1 502x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu