Jedným z najčastejších mýtov pri chudnutí je obmedzovanie príloh – v snahe vyhnúť sa sacharidom. To je nezmysel. Aj pri chudnutí majú kvalitné, teda komplexné sacharidy, tvoriť minimálne 30% denného príjmu. Spolu s celozrnnými obilninami sú práve zemiaky ich výborným zdrojom.
Aký je rozdiel medzi obyčajnými zemiakmi a sladkými zemiakmi
Nutričné zloženie klasických zemiakov a sladkých zemiakov je veľmi podobné. Prečo teda siahnuť práve po sladkých zemiakov?
Vynikajú výbornou, jemne sladkastou chuťou, pre ktorú sa skvele hodia do šalátov aj k červenému mäsu.
Ponúkajú veľký počet skvelých receptov od pyré až po polievky.
Oproti klasickým zemiakom majú menej sacharidov a kalórií.
Majú viac vlákniny.
Majú tiež nižší glykemický index – zasýtia tak na dlhšiu dobu bez výkyvov hladiny krvných cukrov.
ilustračná fotka (zdroj: picturama.com)
Prečo teda patria sladké zemiaky do fitness potravín?
Sú zdrojom kvalitných komplexných sacharidov. Ich sladkastú chuť má vedľa zložitej sacharózy na svedomí aj fruktóza a glukóza – priamo využiteľné sacharidy, ktoré si nemusí ľudské telo ďalej štiepiť. Vďaka tomuto zloženiu uvoľňujú sladké zemiaky sacharidy pozvoľna, čo z nich robí ideálnu fitness potravinu, hlavne pre tých, ktorí chcú chudnúť, ale nestrácať svalovú hmotu.
V priemerne veľkom sladkom zemiaku v šupke sa nachádza takmer 4 g vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny podporujú chudnutie znižovaním apetítu a pokušeniam sa prejedať. Vláknina navyše zlepšuje aj zažívanie. Snáď neprekvapí, že majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú nárazovo hladinu cukru v krvi – naopak ju stabilizujú a pomáhajú udržať na zdravých hodnotách. Takto zabraňujú tvorbe brušného tuku a sú prevenciou problémov s inzulínovou rezistenciou - stav vedúci k obezite. Ich chuť je prirodzene sladká, takže možno maškrtiť zdravo a bez výčitiek.
Čo sa týka minerálnych látok a vitamínov, zloženie je dosť podobné ako u klasických zemiakov. Čo však stojí za to vyzdvihnúť, je určite obsah provitamínu A, ktorý je až niekoľkonásobne vyšší ako u klasických zemiakov.
Ďalej sladké zemiaky obsahujú viac:
Vitamínu C
Vitamínu A
Vitamínu E
Vitamínu K
Vápnika
Horčíka
Draslíka
Sodíka
Čerstvé hľuzy sladkých zemiakov v sebe majú:
70% vody
26% sacharidov
3% vlákniny
9% pektínov
ilustračná fotka (zdroj: picturama.com)
Energetická hodnota činí 320 kJ na 100 g dužiny z hľúz.
Ako riešiť vyššiu cenu sladkých zemiakov? Vypestujte si vlastné!
Jedinou nevýhodou môže byť vyššia cena. Ale čo sa týka potravín, mali by sme sa v prvom rade zamerať na kvalitu toho, čo kupujeme. Do zdravia sa rozhodne oplatí investovať. Alebo si vypestovať pár vlastných hľúz.
Pestovanie sladkých zemiakov
Hľuze povojník batatový sa dobre darí aj v našich podmienkach. Vyžívajú sa v slniečku a najlepšie hlinito-piesočnatej pôde. Sladké zemiaky najľahšie vypestujete priamo zo zakúpených hľúz. Môžete a nemusíte ich vopred nechať naklíčiť v pohári s vodou (hľuzu potápame cca z 1/3). Sadíme pomerne hlboko do zeme, a to až po posledných mrazoch – zhruba v máji.

Aké zvoliť recepty na úpravu sladkých zemiakov?
Sladké zemiaky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečno spôsobov. Môžete ich len tak povariť a ponechať na kocky, rozmixovať na pyré, alebo zapiecť so zeleninou či syrom.
Čo sa farby šupky týka, existuje viac variantov: žltá, oranžová, červená, fialová i šedobiela.
Červené sladké zemiaky oceníte pri varení i pečení. Šupku po pečení nemusíte šúpať. Príprava je podobná ako u klasických zemiakov.
Žlté sladké zemiaky sa hodia na prípravu hranolčekov, chipsov alebo placiek.
Najobľúbenejšie recepty z sladkých zemiakov
Batátové pyré
Sladké zemiaky pokrájané na kocky uvarte v osolenej vode domäkka. Zlejte a pridajte lyžicu masla, korenie a rozmixujte dohladka. Pyré skvele chutí aj s troškou parmezánu.
Batátová polievka
Klasickú batátovú polievku zjemníte kokosovým mliekom a doplňte jemnými batátovými chipsami.
Pečené sladké zemiaky (batátové hranolky)
Pokrájajte sladké zemiaky na prúžky, pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte trochou soli a korenia, podľa chuti i sladkou paprikou. Pečte na 180 stupňov približne 30-40 minút.