Panenské zemiakové placky
Keď pripravujem klasické zemiakové placky, dávam dopostrúhaných zemiakov vajce a hladkú múku, aby všetko držalo spolu privysmážaní. Panenské placky sú ibapostrúhané zemiaky, rozotrený cesnak, soľ , čierne mleté korenie a majoránka.Celý zázrak spočíva v tom, že využijem zemiakovýškrob ako najlepšie lepidlo. Zemiaky postrúham, dám do sitka a miešanímcesto precedím. Vodu zachytávam, prelejem do skleneného pohára a kým čakám,aby sa mi na dne usadil tekutý zemiakový škrob, ktorý má nepriesvitnú, bielufarbu a číra voda sa usadzuje hore, zamiešam si do zemiakov rozotrený cesnak,soľ, korenie a majoránku.
Keď škrob sadne, priesvitnú tekutinu vyberiem lyžicou aleboak sa mi podarí, vylejem a spodok nalejem do nádoby, kam som dal postrúhanézemiaky, pomiešam a na rozohriatý tuk vždy do naberačky naberiem postrúhanézemiakové cesto, vidličkou pekne roztlačím po povrchu a smažím na polomiernom ohni. Zoberiem si plochú podberačku a po zhruba 4 minútachskontrolujem zdvihnutím placky jej spodok. Ak je už pekne dočervena, obrátimplacku a z druhej strany ju tiež dopečiem.
Pri pečení placiek dbám o to, aby som mal vždydostatok tuku na rozpálenej panvici, lebo placky pijú tuk presne tak, ako ľudiapo plackách. Keď máte radšej hrubšie placky, netlačíte veľmi vidličkou priformovaní. Na vysmážanie používam zásatne vyškavrenú bravčovú masť, ktorú presviedčam, že s tých troch cholesterolov ona obsahuje iba ten zdravý. A vlastne ani nemusím. V poslednom čase sa preferuje návrat k vysmážaniu na bravčovej masti. Pochopili, že Magdaléna Rettigová a naše staré mamy nespadli z hrušky, keď na masti jedlá pripravovali. A basta!
Fígeľné placky
Pri plackách sa osvedčil ešte jeden fígeľ. Ak chcete abyboli výnimočne vláčne, zoberiete si mlynček na mäso, tam zemiaky pomeliete.Práve tento spôsob spracovania zemiakov si vyžaduje ešte jeden kumšt -pomlieť karfiol alebo postrúhať nahrubom strúhadle ošúpanú tekvicu - vždy asi tretinu z množstva zemiakov. Opäťprecedíte zemiaky, počkáte na škrob a do zemiakov potom vmiešate buď karfiolalebo tekvicu. Potom budú vláčne a priam sa rozplývať na jazyku.
Kapustové placky eňo ňuňo
Namiesto zemiakov používam veľmi radi aj kyslú kapustu.Tentoraz však nerobím panenskú kapustu, ale úplne normálny recept na zemiakovéplacky - teda aj s vajíčkom, cesnakom, hladkou múkou a majoránkou. Dobreprecedím 1/2 kg kyslej kapusty a vsitku ju vytlačím šťavu. Zamiešam 2 vajcia a 40 g (5 lyžíc) hladkej múky,pridám roztlačený cesnak, soľ, korenie, majoránku. Dobre rozmiešam a nalyžicu naberiem vrchovato naloženú hmotu, ktorú kladiem na rozpálený tuk avyformujem do podoby placky. Lepšie sú totiž menšie. Niektorí mojispolugurmánski pútnici do zmesi nakrájajú na veľmi drobno 100 g klobásky alebo oravskejslaniny. Ako chcete, vaša slobodná vôľa je pochopená nevyhnutnosť či s klobásov alebo bez nej...