
Keďže zasiate zrno dávalo iba troj - štvornásobnú úrodu,obilie bolo veľmi drahé a nedostupné aj pre šľachtické rody. Dávka jačmeňa pre jednu sliepku na štyri dnisa rovnala cene jednej sliepky (zdroj - Starý národ, mladý štát. NBS vovydavateľstve LITERA 1994). Je jasné, že jesť obilie, ani zdravé kuracie mäsosi nemohli dovoliť ani na najbohatšom panovníckom dvore. Nebolo peňazí ani naboj s Frankami. Museli si ich nahradiť riedke kúsky plátna: plátno - platiť(ten istý výnimočný zdroj z dielne bývalého viceguvernéra NBS pána Tkáča, ktorý si zhromaždil pod svojimi krídlami velikánov prostonárodnej histórie - Milana Ferka a Imricha Kružliaka).
Preto na panovníckom stole prevládali lacné a nezdravémastné mäsité jedlá. Slanina sa zajedala slaninou, lebo chlieb bol drahý.Bryndzové halušky boli iba so slaninou bez múky a bryndze, lebo tú staríSlovania nepoznali. Doviezli ju k nám v stredoveku počas valašskej kolonizácie rumunskí Valasi. Zemiakové pirohy plnené tučným mäsom sa varili bezzemiakov, lebo zemiaky doviezli až z Ameriky a podobne.
Všetky jedlá mali nadbytok cholesterolu, ktorý je jedným zrizikových činiteľov sklerotického procesu. Tým sa konečne vysvetľujú neuváženépolitické kroky, vedúce k zániku Moravy. Čiže žiadne sváry Svätoplukovýchsynov. Ich pokročilá skleróza neumožňovala normálne vladárske rozhodnutia. SámSvätopluk bol natoľko sklerotický, že jedného zo synov dal pokrstiť dva krát zasebou. Nazval ho Braslav - Predslav. Nečudo, že tohto syna nik nebral vážne, lebo ostaní vtedajší Slovania mali iba jedno meno. Odedičstvo po otcovi sa museli poklbčiť ďalší Svätoplukovi synovia Mojmír II. a Svätopluk II. Ichmama Svätožízňa mala pôvodne iné meno - Smutava. Nové si získala preto, lebo po mastnej cholesterom nabitej straveju strašne smädilo. Keďže bola sklerotická, tak si nepamätala, či si už zahnalasmäd. Pila stále, všetko a všade. Nepohrdla ani svätenou vodu, preto tá Svätožízňa. A to je jediná askutočná pravda o zániku Veľkej Moravy.