
K plusom bravčových ustanovizní patrí vysoká kvalita mäsa a prípravy, k mínusom fanatická fixovanosť na všetko prasačie. Najväčšími favoritmi sú miesta, ktoré sa objavujú v časopisoch. Ľudia stoja frontu aby dostali flek pri malinkom zle osvetlenom stole, ktorý si delia s hipstrami v obtiahnutých rifličkách a flanelových košeliach za 200 dolárov. (Počítam, ze nebude dlho trvať kým sa ich tenké nohy zmenia na bravčové a skinny jeans pôjdu do výpredaja Armády spásy). NYC - tour de slanina.Porchetta, 7. ulica medzi 1. a avenue AMalinký sebák – obchod, kde vám do mäsiarskeho papiera zabalia bravčové alebo bagetu s bravčovým. Jedlo ako od talianskej mamy, tie najfajnejšie kúsky prasaťa ešte obalené do neúdenej šunky. O tomto sa musí snívať všetkým ortodoxným židom a moslimom zo susedstva, ktorí cestou domov zacítia vôňu prasaťa pečúceho sa nad ohňom.The Redhead, 13. ulica medzi 1. a 2. avenueČervenovláska má barovú atmosféru (aj odér), a tiež je miláčikom food kritikov. V každom 1,5-oltom jedle je zašité bravčové v nejakej forme, profilovým tovarom ostáva menší zavárací pohárik zvaný bacon peanut brittle. Vnútri na váš čakajú oškvarky a buráky zlepené dohromady javorovým sirupom. Javorový je tam zrejme pre svoje detoxikačné účinky. Frank Bruni z NY Times: „The bacon peanut brittle, (…), is an instant classic.“Freemans, koniec Freemans Alley Masívne obľúbený podniček. Hipster paradizo, bez klobúčika a/alebo vypchatého šanghajského jaguára sa ani nepokúšajte preraziť cez trpasličieho uvádzača-usádzača (ktorý je, prirodzene, v klobúku, veste, čiernych skinny jeans incl, kerka 5x). Súčasťou popularity je aj dekor, vďaka ktorému sa Slovák hneď cíti ako v Poľovníckej reštaurácii v Liptovskom M. Bola by som odprisahala, že včera, keď ponúkali ako dennú polievku „slaninový krém,“ sa hlava diviaka pozerala zo steny smutnejšie ako obyčajne. Momofuku alias impérium Davida Changa, 2. ave. a 13. ul., a 1. ave. a 10. ul.S heslom „pretože všetko chutí lepšie so slaninou“ sa mladý Američan kórejského pôvodu pustil do podnikania v gastronómii. Momentálne má už tri reštaurácie, jednu pekáreň, a vďaka nespočetným oslavným článkom v najprestížnejších novinách status rockovej hviezdy. Ja som si naposledy dala obedové menúčko. Slaninu ozaj dokázal prepasírovať do všetkých chodov okrem dezertu (dúfam). Ako predjedlo som naivne zvolila „šalát z kimchi a jablka.“ Bol poliaty lahodnou majonézou a na vrchu ešte šušťali čerstvo opražené plátky slaniny. Hlavné jedlo opäť diétne – rybka. „Grilled branzini“ bola podávaná s kapustou s fliačkami slaniny. Taký rybací sege guláš, ktorý z nejakého bizarného dôvodu funguje.Prasačích podnikov je v meste omnoho viac, výhodou týchto štyroch je lokalita. Za pár hodín by som pokojne mohla všetky obehnúť a privodiť si instantný infarkt. Nikde by som si ale nemohla zapáliť, a to je hlavné. Na prvom mieste predsa musí byť zdravie.