reklama

Kde je ukrytá pravá Žena?

Žena vytvára vesmír, je aj telom tohoto vesmíru. Žena je oporou troch svetov, je podstatou nášho tela. Neexistuje iné blaho ako to spôsobené ženou. Nie je druhá cesta - iba Žena nás môže otvoriť. Nikdy, ani včera, ani dnes, ani zajtra neexistovalo a nebude existovať iné šťastie ako Žena, ani kráľovstvo, ani pútnické miesto, ani jóga, ani modlitba, ani mantra, ani askéza, ani naplnenie iné ako to, čo štedro rozdáva Žena. Šaktisangamatantra II.52 Citované v André van Lysebeth: Tantra, kult ženského principu aneb jiný pohled na sex.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Žena je v tantre bohyňou, najvyššou bytosťou, ktorá jediná dokáže človeka zasvetiť do života. Tantrici však na druhej strane upozorňujú, že už takmer vyhynula, že muž (a ním stvorený patriarchálny systém) ju vytlačil. Aby som sa nezamotal, použijem slovo žena pre fyzickú bytosť a slovo Žena ako synonymum k ženskému princípu, k ženskosti.

Keď sa človek neolitu začal sám seba pýtať, odkiaľ pochádza, jednoznačne mu vyšlo, že zo ženy, matky. Následne sa opýtal, odkiaľ pochádza matka. Išiel postupne po línii predkýň, až usúdil, že na začiatku musela byť Pramatka. Táto prvá žena symbolizovala všetko, čo ženu robí Ženou. Keďže žene sa prisudzovala plodnosť, človek bol vtedy poľnohospodár a jeho prežitie záviselo od toho, ako plodná bude zem, stotožnil Ženu so zemou, s prírodou. Žena teda bola vo všetkom živom a rovnako aj naopak, v Žene sa spájal život celej prírody.

V každej žene sa nachádza niečo zo Ženy. Nemusí byť ľahké to nájsť a zjavne mnohé ženy po tom ani netúžia. My muži sme v dávnych časoch pokorili prírodu a s ňou aj ženu a odvtedy v tom pokračujeme. Je aj na nás, aby sme prijali Ženu, ktorá je aj vo vašej dcére, matke, sestre, manželke, priateľke, susedke, tete za priehradkou (či aj vo vás, milé dámy). Neznamená to podriadiť sa moci žien (vymeniť v patriarchálnom systéme ženu za muža), ale prijať Ženu (poetickejšie: splynúť so ženským princípom).

Toto je (veľmi zjednodušene) jedným z cieľov tantry. Vnímanie božského aspektu Ženy, a teda aj ženy, ktorá v sebe našla Ženu, je podmienkou k maithune, posvetnému sexuálnemu spojeniu. Tantru zvyknú odporúčať aj psychológovia párom, ktorých sexuálny život upadol. Predpokladá totiž posvetný charakter každého aktu, pri ktorom dôjde k prepojeniu dvoch svetov, ženského a mužského princípu, Šakti a Šivu. Ide o dokonalé splynutie nielen na fyzickej ale aj psychickej úrovni. O niečo popri čom je dvojnásobný orgazmus len predohrou.

Tantra považuje sexuálnu energiu za jednu z najdôležitejších, avšak nie je ani zďaleka len o sexe (na ktorý ju mnohí zjednodušujú). Je hlavne o Ženách. Dalo by sa o tom písať dlho predlho a verím, že mi odpustíte moju neúplnosť (a schematickosť), avšak nechcem unudiť Ženskú časť v každom z nás, pre ktorú je to samozrejmé.

A teda odpoveď na otázku z nadpisu: tá pravá Žena sa nachádza v každej jednej žene.

P.S.: Nie som tantrik, i keď s niektorými princípmi sa viem stotožniť.

Martin Mojzeš

Martin Mojzeš

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Celý dospelý život sa venujem rozvoju mládeže. Zoznam autorových rubrík:  AhaMalý krokHľadanieĎakujemSúkromnéAkože technikaOstatné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu