reklama

Ani Ty nemáš čas, čo?

Či 52 alebo 13, žena či chlapec, skladník či právnička, kresťanka či ateista, zaľubený alebo čerstvo rozvedená. "Nemôžem, nemám čas." Veta, ktorú používame asi všetci najčastejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Najprv som si to uvedomil na sebe. Doteraz mi to prišlo samozrejmé. Mám veľa záľub. Vkuse niekde behám, tak je prirodzené, že na niečo ďaľšie sa už nie vždy nájde čas. Ja za to ani nemôžem, situácia je jednoducho taká. A naozaj by som chcel prísť. Vážne si chcem už mesiac upratať izbu. Ale nedá sa, nestíham. Nemám čas.

Pravda je však úplne iná.

Mám toho dosť - to bezpochyby. Ale naozaj je toho toľko? Nebásnicky si aj odpoviem - nie je. Fenomén "nemám čas" zasiahol aj mňa. Prijali sme ho veľmi rýchlo a ešte rýchlejšie sa šíri ďalej. Veď o koľko príjemnejšie a ľahšie je povedať "nemôžem, nemám čas", ako "nechce sa mi", "som na to lenivý", či "chcem robiť niečo iné". Takto sami sebe nahovoríme, že naozaj nemáme čas a nájdeme si nejakú činorodú činnosť ako pozeranie filmu, hranie sa hier na počítači, icq/msn/skype, nadávanie na to, že nemáme čas na nič, a podobne. Pritom to často je len o divných ľuďoch, ktorí budú na tej party, či nudnej povinnosti, pri ktorej nikto neuvidí, akí sme zaneprázdnení.

Aby sme však vyzerali dôveryhodne, musíme tomu, že nemáme čas, naozaj uveriť. Keď tomu uveríme, sami seba dostaneme do stresu, lebo predsa nič nestíhame. A tak jednoducho vznikne stres z ničoho. Teda presnejšie - z neúprimnosti k sebe samému.

Nehovorím, že vždy máme čas na všetko. Hovorím len toľko, že si nahovárame, že nemáme čas často aj vtedy, keď je to o úplne niečom inom.

Deň má 24 hodín a náš život je otázkou priorít. Ide teda o to, ako si ich postavíme. Aj nám by oveľa viac prospelo, ak by sme si povedali, že niečo nechceme a nie nemôžeme.

Malý príklad - myslíte si, že nemáte čas na mnohé veci? Skúste napr. menej čítať blogy (môžete začať tým, že si ma vyradíte zo zoznamu blogerov). Pokiaľ s tým prestať nechcete, tak si stačí pripustiť, že je to o chcení a nie musení.

Martin Mojzeš

Martin Mojzeš

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Celý dospelý život sa venujem rozvoju mládeže. Zoznam autorových rubrík:  AhaMalý krokHľadanieĎakujemSúkromnéAkože technikaOstatné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu