reklama

Dajte šancu introvertom!

Pomaly sa stáva všeobecným pravidlom deliť ľudí na introvertov a extravertov. Tí prví sú orientovaní smerom dovnútra, uzavretejší, rozhodne vám nezačnú len tak hneď dôverovať a rozprávať čriepky zo svojho života. Tí druhí sú naopak orientovaní smerom von. Sú poväčšine otvorení a veľmi často aj bezprostrednejší. Možno aj hlučnejší, a i takí, ktorí problém so sebaprezentáciou nemajú. Samozrejme neexistuje čistý typ a v každom z nás je rôzny pomer introverta a extraverta. Mnoho psychologických škôl popisuje tieto dva typy podrobnejšie (rozhodne viac ako ja v tomto článku) a existuje mnoho typov delení a osobnostných dotazníkov, kde si môžete zistiť (ak to doteraz neviete), akým typom ste vy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

A tu prichádza problém. Žijeme uponáhľaným spôsobom a pretekáme sa navzájom. Cieľ je jednoduchý- dosiahnuť ho a následne si zvoliť ďalší cieľ a utekať za ním. Je to doba rýchlych reakcií a prvého dojmu. Viete aké ťažké je pre introverta vytvoriť pamätania hodný prvý dojem?!
Sedíte niekde v bare alebo v kaviarni (na pohlaví nezáleží) a kto vás skôr zaujme? Na stoličke sediaca tichá osôbka alebo bezprostredný človek, ktorý nemá problém sa ozvať aj k cudzím ľuďom a takmer okamžite sa s nimi bratríčkovať?! Taký človek nielen skôr zaujme, ale aj skôr si vytvorí kontakty, hoci rôznej kvality. Nie nadarmo sa hovorí, že extraverti majú desať kamarátov na každý prst, kým introverti si svojich priateľov spočítajú na prstoch jednej ruky.
V práci je prvý dojem ešte dôležitejší. Veď ako inak si nájsť prácu, keď sa človek nedokáže dobre predať a to hneď na začiatku? Poznala som introvertov, ktorých na istú pracovnú pozíciu nezobrali s odôvodnením, že neboli dostatočne otvorení a bezprostrední , na rozdiel od súpera, ktorého zobrali, pretože okamžite od začiatku bol otvorený a bezprostredný a na pohovore sa správal akoby sa so svojimi budúcimi nadriadenými poznal minimálne 100 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo zostáva teda introvertom? Vyzliecť sa z kože a hrať sa na niekoho iného? Na niekoho, kým introvert nie je? Lenže, pri introvertoch sa zabúda na jednu dôležitú vec. Pozorujte ich, keď sú medzi svojimi priateľmi alebo rodinou alebo niekde , kde ich ľudia poznajú a oni poznajú ich. Vtedy sú rovnako družní, blázniví a bezprostrední ako ich kolegovia- extraverti.
Odporúčanie? Dajte introvertom čas na rozvinutie potenciálu. Možno sa nezdajú zaujímavými na prvý pohľad a dokonca nezaujali okamžite, ale sú cenným prínosom do každej spoločnosti alebo firmy....

P.s.: Viem, že existuje mnoho profesií, kde je vhodné byť skôr introvertovo zameraným a dokonca viem, že v mnohých profesiách je absolútne jedno, či sa jedná o introverta alebo extraverta. Avšak, momentálne si hľadám prácu a chcela som sa podeliť o svoju skúsenosť z tejto oblasti.

Adriána Moré

Adriána Moré

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Na ceste životom blúdiaca osôbka... Zoznam autorových rubrík:  Letom-svetomSúkromnéNezaradenéPoviedka I

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu