reklama

Inšpirovaná dnešným Krajcerom

Už som chcela ísť spať. Ale zapla som si ešte Krajcera. Už je to dávno čo ma diskusia politikov vedela zaujať. Kedysi som sledovaním politických správ, diskusií trávila more času. Pamätám si, že ako dieťa keď prišli prvé slobodné voľby poznala som každý volebný šot (komunisti mali čerešničky:) a čakala som len na to kedy pôjde ďalší aby mi ani jedna strana neunikla a mohla som si vybrať. Závidela som dospelým, že to čo si vybrali môžu hodiť do volebnej urny. Porovnávala som kandidátov. A nevedela sa dočkať, kedy budem aj ja môcť. Najviac ma štvalo, že nemôžem prejaviť svoj názor keď sa delila republika. Aj preto, že veľmi veľká časť našej rodiny žije na Morave. Sledovať som to prestala v minulom volebnom období. O nič v podstate nešlo. A teraz už je tá mašinéria tak rozjetá, že je úplne zbytočné snažiť sa ju pochopiť, zastaviť, ovplyvniť. A už ani nie som malé naivné decko. Ale tie dve dámy ma dnes napriek tomu zaujali. Až tak, že ma napadlo pár myšlienok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)
Obrázok blogu

Právo na život nenarodeného počatého ľudského dieťaťa? plodu? verzus moc ženy. A zákony.

Pápež Ján Pavol II. sa k tejto téme veľa vyjadroval. Ja si narýchlo spomínam na jeho encykliku Evangelium Vitae. Nie je žiadnou novinkou. V nej tlmočí stanovisko špičkových genetikov jednoduchým spôsobom. Že totiž oplodnené vajíčko nemá tú istú genetickú informáciu ako jeho nositeľka (matka).

Ja z toho odvodzujem, že zhluk daných buniek nie je prirodzenou súčasťou tela matky (nie je to súčasť jej tkaniva). Od úplného počiatku je to "parazit". Čosi nové. Čo neprežije bez toho aby bolo vyživované jej organizmom niekoľko mesiacov. Ale ak sa to zbaví možnosti vyvinúť sa tak sa to nevyvinie. Zahynie to. Nebude.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na veľmi veľa vecí máme zákony. Prečo? Jednoduché. Nejde nám to bez nich. Sme takí. Vraždíme sa (teraz myslím narodení narodených, okrádame sa atď.) Nie všetci. Možno len menšina. Ale aj takí sme. Potrebujeme zákony, aby sme si ubližovali čo najmenej. Aby sme neuprednostňovali viac seba ako druhých. Kto z nás je taký dokonalý, že nepoužije moc ktorú má? Žena a život nenarodeného v jej lone. Kto má väčšiu moc rozhodnúť o tom druhom? Nie právo. Ale moc.

Zákony sú celospoločenskou normou. Menia sa. V čase a priestore hľadia a riešia ten istý problém rôzne. Prečo a ako vznikli tie čo umožňujú potraty? (rečnícka otázka)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ako je to s právom? Existuje vôbec nejaké prirodzené právo na život? Kto ho kedy ustanovil? Kde je také právo zapísané? Absolútne nemenné právo. Právo bez ohľadu na ľudský názor, ľudský zákon či moc silnejšieho. (rečnícke otázky)

A čo je prirodzené? Sme schopní to pomenovať? Je to nemenné?

Poznámka: Je to teoretická úvaha. Preto nie je vhodné zaťahovať do nej biopsysociálne podmienky tehotnej ženy.

Dalo by sa o tom ešte veľa, ale už len jeden tip na záver. Kniha Jana Vaniera Škandál služby. Nie je to o potratoch. Je to o tom ako slabí (postihnutí) dávajú silu silným, lebo tí sú od nich často slabší. Je o ľuďoch, ktorí sa stávajú ľuďmi. Ľuďmi lásky, ktorá je nad každým zákonom.

Lenka Nalevanková

Lenka Nalevanková

Bloger 
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada chodím do prírody. Fascinuje ma stvorený svet a najviac človek. Páči sa mi definícia slobody ako schopnosti konať pravdu v láske. Teším sa, že som v živote stretla ľudí, ktorí sú mojimi priateľmi. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáľudiavieranázorkultúrapríbehprírodavtip

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu