reklama

Prinesie do Cirkvi nové členenie aj čerstvý závan Ducha?

Ja som z toho tak príjemne mimo. Už asi tri - štyri hodiny nedokážem myslieť na nič iné ako na reorganizáciu rímskokatolíckých diecéz na Slovensku, teda najmä v západnej provincii. Je pravda, že nás východniarov sa to až tak netýka (až na Brezno, čo od Bánskej Bystrice pripadlo ku Rožňave - taký minivetríček).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)
Obrázok blogu
(zdroj: www.rimkat.sk)

Rada sa sem tam nechám prepadnúť eufórii. A teraz to, na čo mnoho ľudítak dlho čakalo, o čom mnohé roky snívalo. Potichu a bez kriku. Terazsa to stalo. Na sviatok Cyrila a Metoda. 1145 rokov od ich príchodukdesi do tohto priestoru.

Stalo sa vôbec niečo? A v akej, či akých rovinách? Kardinál Tomko, biskup Baláž rozprávali o pastoračnej potrebe. Aby bol biskup v centre diania svojej diecézy, ľahko dostupný veriacim.

Bolo jasné komukoľvek kto sa zahľadel na staré členenie, že územné rozdelenie je dosť divné. Najmä Nitra a Bratislava-Trnava mali veľmi zvláštne hranice. Teraz to je pekné, súmerné. Každý kto pozná juh Slovenska vie, že pekné a súmerné sa to maďarským politikom nemôže zdať. Keby som mala mierne podozrievavé myšlienky, tak by som povedala, že niekomu išlo len o to rozdeliť slovenských maďarov čo najviac. Ale ktokoľvek hľadí na Slovensko ako na súvislé územie bez ohľadu na to, ktoré územie obýva ktorá menšina, z ohľadom na geografické reálie a historické okolnosti, môže si povedať, je to OK. Neodškriepiteľne nastal škrt cez rozpočet úvahám o maďarskej autonómii. Maďari na Slovensku od dnes územne patria do šiestich diecéz. Ja si myslím, že pre Slovensko je to dobré. Že tu nie je potrebné vytvárať čokoľvek na etnickom princípe. Zároveň verím, že naši biskupi maďarským veriacim dostatočne vysvetlia celú situáciu a neodbijú to nejakými frázami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ostať len pri území, by bolo povrchné. Čosi sa udialo. Čosi veľké. Zavial veľmi silný nový "vietor". Čo prinesie? My východniari budeme hľadieť zopodiaľ? Myslím si, že u nás územne nebolo potrebné niečo meniť, až na ten zvláštny kúsok obkolesený Moldavou nad Bodvou, Turňou a Jasovom.

Keď sa človek premiestňuje a sťahuje vyhadzuje nepotrebné a nanovo upratuje. Keď sa dejú zmeny viditeľné akosi prirodzene vplývajú aj na to čo je "neviditeľné".

Po rozume mi chodí pieseň od kapucínov "daj preč to staré, obleč si nové, to Boh rozdáva..."

Ja viem, je to len eufória podobná tej z novembra ´89. Ale aj tak som rada, že sú ešte veci, ktoré vo mne vedia, pravdepodobne krátkodobo, vyvolať tak úžasné pocity. Som šťastná. A nie je to šťastie len osobné je to taká radosť "spoločenská", možno kúsok toho "communio" ktoré spomínal kardinál Tomko biskupom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dalo by sa ešte veľa, ale už je neskoro. Tak len blahoželám všetkým bratislavčanom a žilinčanom k novým biskupom. To stojí minimálne za jednu fľašu skvelého vína.

P.S. Čo myslíte stane sa niekto zajtra novým českým prezidentom? :)

Lenka Nalevanková

Lenka Nalevanková

Bloger 
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada chodím do prírody. Fascinuje ma stvorený svet a najviac človek. Páči sa mi definícia slobody ako schopnosti konať pravdu v láske. Teším sa, že som v živote stretla ľudí, ktorí sú mojimi priateľmi. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáľudiavieranázorkultúrapríbehprírodavtip

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu