reklama

Kričať a hádať sa na Vianoce zakázané!

Čo by ste nespravili pre pokojné Vianoce. Ja som napríklad zaviedla toto pravidlo v našej rodine pred rokmi a veľmi sa mi osvedčilo. Teraz ho rok čo rok pripomínajú samé deti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Sme taká neštandardná viacdetná rodina. Ja, manžel, dvaja vysokoškoláci, dvaja stredoškoláci a dvaja drobci.

A teraz vám dovolím nahliadnuť do súkromia našej rodiny v čase vianočnom.

Prípravy:

Je to niečo ako rituál – všetci pomáhajú... Dokonca aj tá najmladšia si pýta „lobotu“. Z nezbedných tínedžerov sa stávajú vzorné deti. Dokonca im nemusím ani hovoriť, čo treba robiť. Z kuchyne ma dokonca vyháňajú, lebo chcú piecť sami. Až do chvíle, kým nezistia, že potrebujú poradiť...

Na zdobení stromčeka sa tiež podieľajú všetky deti. Najstarší preberá technické záležitosti a ostatní sú „zdobiči“. Raz-dva je to hotové. Ja pomaly nemám čo robiť! J No, vlastne treba ešte navariť a pripraviť zemiakový šalát... ale aj s tým mi pomôžu...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štedrú večeru pripravuje už tradične pán Domáci. Do toho sa mu radšej nepletiem. Veď on to vie najlepšie. Spomínam si na Vianoce, keď ho operovali na slepák a mne sa nepodarili ani tie rezne. Ešte, že ho máme!

Takže z tohto vychádzam ako tá najneužitočnejšia. Ale je to naozaj tak? Z čoho som potom taká unavená? Žeby z ničnerobenia?

Deň „D“

Spoločná večera, spoločná modlitba – ešte pár fotiek na zvečnenie tejto chvíle. A prichádzajú na rad darčeky: Jééj! Híkajú pre istotu všetci, keď vojdeme do izby. Najmladší rozdávajú... Rozbaľujeme jeden po druhom od najmenšieho po najväčšieho, aby nám nič neuniklo – kto čo dostal a ako sa zatvári pri tom jeho darčeku. Darčekov je neúrekom – hlavne takých maličkých – pretože obdarúva každý každého (až na drobcov). A nakoniec treba tie darčeky vyskúšať!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nastáva módna prehliadka obliekacích darčekov, montovanie technických darčekov, upratovanie obalov z darčekov... A napokon zistíme, že sa vlastne všetci hráme... Je u nás tak veselo, že nepotrebujeme ani telku, ani rádio, ani počítač (ten mimochodom bol dnes vypnutý celý deň)

A ja beriem do ruky kameru, aby som túto neopakovateľnú chvíľu zachytila, aby som mala na čo spomínať, keď už nebudeme v plnom počte.

Tak a teraz vy – nepriatelia Vianoc – môžete nadávať ďalej na Vianoce!

Pravdepodobne to nezmení ani tento môj článok.

Ale jedno viem iste: Ten príjemný pocit, ktorý mi zostal po Vianociach mi nikto nevezme!

Daniela Nemčoková

Daniela Nemčoková

Bloger 
  • Počet článkov:  125
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som obyčajná žena-matka veľkej rodiny. Zoznam autorových rubrík:  detivieraosobné príbehypríbehy inýchsocializmuspostrehySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu