Čas ktorý budeme potrebovať na prípravu nie je o nič dlhší ako jeden z krátkych programov automatickej práčky, teda pokojne môžeme dať aj prať. Okrem prášku na pranie budeme na dnešný deň potrebovať kuracie stehná, zemiaky, cesnak, soľ a nepostrádateľnú vodu tak v kúpeľni ako aj v kuchyni.
Stehná rozdelíme na horné a dolné. Môžeme použiť ostrý nôž, odvážnejší sekáčik, ten koho "volajú zahradník" aj motorovú píľu.
Pohľad na takéto stehienka nie je veľkým stimulátorom chuti, čo len v tých hydinárniach robia, keď nič nerobia? Musíme sa tejto žltej povrchovej kože zbaviť sami. Obhrýzanie chrupaviek je mojou verejne známou tajnou vášňou, dokonale ohlodané kosti z môjho taniera už nechcel ani náš rozmaznaný pes. |
Keď v malej nádobe zovrie voda, stačí konce stehienok na päť - desať sekúnd ponoriť a ... |
voalá ... koža, ktorú by ste nedali dole ani šmirgľom sa poslušne odlepí od spodnej vrstvy. Tak, teraz mám dušu na mieste, poďme už konečne začať variť. |
Stehná horné, dolné (škoda, že kura nemá aj také isté bočné), pozdĺžne narežeme, osolíme a rozotrený cesnak (môže byť aj pretlačený), votrieme do rozďavených rán. |
Rany plné cesnaku zatvoríme, nezašívame. Nie sme chirurgovia a kura nejdeme vyliečiť, ale zjesť. Halabala ich uložíme na panvicu do studeného oleja a sformujeme tak, aby stred panvice tvoril podložku pre veľký hrniec. |
Najväčší hrniec, ktorého dno sa zmestí do vnútra panvice naplníme horúcou vodou. Počul som, že niektorí na zaťaženie namiesto vody používajú aj dlažobnú kocku. Keďže u nás je všade len asfalt, ktorý by mohol dodať celej kuchyni zvláštnu arómu, používam horúcu vodu, ktorá okrem svojej váhy udržuje v panvici aj potrebné teplo. Bytom sa začína šíriť prenikavá vôňa, na to pozor! Z izieb vyliezajú rodinní príslušníci, naťahujú do nosov arómu a chodia obzerať hrnce. Ak by sa pridali aj susedia, máte čo robiť, aby ste kuchyňu uchránili pred votrelcami. |
Približne po desiatich minútach od zapálenia plynu, teda po ôsmych minútach pečenia, odlepíme pokrútením zo strany na stranu hrniec a stehná otočíme. Sú krásne placaté, keby nemali v sebe kosť, boli by vylisované ako kvietky v herbári. Neskúšal som podobný postup s vykosteným kuracím mäskom, nemám rád pečené podošvy s príchuťou mäsa. Práve kosti v mäse zabezpečia, aby sa hrniec nechoval ako parný valec, ale aby len sčasti tlačil na pečené mäso. |
Nuž a tu máme finálny produkt. Povrch stehien je upečený do chrumkava a vnútri je mäso nádherne šťavnaté. |