reklama

Čo mám variť cez víkend?

Tak takáto otázka padne vždy koncom týždňa vo väčšine rodín. Slovenská klasika, rezne na sto a jeden spôsobov už lezú krkom, podobne ako guláše, sviečková alebo fašírky. Vyhrabal som z pamäte recept mojej mamy, ktorý z času na čas úspešne uvediem do rodinného života. Kuracina "ala Tabacco".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Čas ktorý budeme potrebovať na prípravu nie je o nič dlhší ako jeden z krátkych programov automatickej práčky, teda pokojne môžeme dať aj prať. Okrem prášku na pranie budeme na dnešný deň potrebovať kuracie stehná, zemiaky, cesnak, soľ a nepostrádateľnú vodu tak v kúpeľni ako aj v kuchyni.

Stehná rozdelíme na horné a dolné. Môžeme použiť ostrý nôž, odvážnejší sekáčik, ten koho "volajú zahradník" aj motorovú píľu.

Pohľad na takéto stehienka nie je veľkým stimulátorom chuti, čo len v tých hydinárniach robia, keď nič nerobia? Musíme sa tejto žltej povrchovej kože zbaviť sami. Obhrýzanie chrupaviek je mojou verejne známou tajnou vášňou, dokonale ohlodané kosti z môjho taniera už nechcel ani náš rozmaznaný pes.



Keď v malej nádobe zovrie voda, stačí konce stehienok na päť - desať sekúnd ponoriť a ...



voalá ... koža, ktorú by ste nedali dole ani šmirgľom sa poslušne odlepí od spodnej vrstvy. Tak, teraz mám dušu na mieste, poďme už konečne začať variť.



Stehná horné, dolné (škoda, že kura nemá aj také isté bočné), pozdĺžne narežeme, osolíme a rozotrený cesnak (môže byť aj pretlačený), votrieme do rozďavených rán.



Rany plné cesnaku zatvoríme, nezašívame. Nie sme chirurgovia a kura nejdeme vyliečiť, ale zjesť. Halabala ich uložíme na panvicu do studeného oleja a sformujeme tak, aby stred panvice tvoril podložku pre veľký hrniec.



Najväčší hrniec, ktorého dno sa zmestí do vnútra panvice naplníme horúcou vodou. Počul som, že niektorí na zaťaženie namiesto vody používajú aj dlažobnú kocku. Keďže u nás je všade len asfalt, ktorý by mohol dodať celej kuchyni zvláštnu arómu, používam horúcu vodu, ktorá okrem svojej váhy udržuje v panvici aj potrebné teplo. Bytom sa začína šíriť prenikavá vôňa, na to pozor! Z izieb vyliezajú rodinní príslušníci, naťahujú do nosov arómu a chodia obzerať hrnce. Ak by sa pridali aj susedia, máte čo robiť, aby ste kuchyňu uchránili pred votrelcami.



Približne po desiatich minútach od zapálenia plynu, teda po ôsmych minútach pečenia, odlepíme pokrútením zo strany na stranu hrniec a stehná otočíme. Sú krásne placaté, keby nemali v sebe kosť, boli by vylisované ako kvietky v herbári. Neskúšal som podobný postup s vykosteným kuracím mäskom, nemám rád pečené podošvy s príchuťou mäsa. Práve kosti v mäse zabezpečia, aby sa hrniec nechoval ako parný valec, ale aby len sčasti tlačil na pečené mäso.



Nuž a tu máme finálny produkt. Povrch stehien je upečený do chrumkava a vnútri je mäso nádherne šťavnaté.

Milujem zemiakové pyré. To pravé, nie práškové. Uvarené zemiaky scedíme tak, aby v hrnci ostalo cca 0,5 cm vody v ktorej sa varili. Pridáme kopcovú polievkovú lyžicu pravého masla, žiadnu "pramu" ani "pierlu", musí to byť ozajstné maslo, a necháme ho na povrchu práve scedených zemiakov pod pokrievkou rozpustiť. Následne zemiaky popučíme "pučidlom" s rúčkou. Ak také nemáte, pýtajte si v domácich potrebách "pučidlo", nezabudnite upresniť, že na zemiaky!
Popučené zemiaky rozmixujeme mixérom, čím iným však? Počas mixáže prilievame mlieko, kým hmota nedosiahne vláčnu, ale lepiacu sa konzistenciu.

Na oblohu, resp. prílohu som v dnešnej pohnutej dobe spôsobenej celosvetovou ekonomickou krízou a počasím vonku použil zásoby z komory. Ak sa však rozhodnete pre kapary a olivy, čierny kaviár, čerstvé bambusové výhonky alebo ananás máčaný v pomarančovej šťave, chuti podávaného jedla to len prospeje.

Prajem Vám dobrú chuť a veľa nápadov pri experimentovaní v kuchyni, ktorá síce býva doménou žien, no šikovný chlap by sa v nej nikdy nemal stratiť.



pavel ondera

pavel ondera

Bloger 
  • Počet článkov:  256
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Egoista, ale už s tým bojujem, optimista, ale s realistickým pohľadom, snílek s nohami na zemi. Zoznam autorových rubrík:  Sranda musí byťTaxikárske storyRealita životaKresťanstvo včera a dnesCez objektívDutá vŕbaPoviedkyReceptyNázoryBratislavské kostoly

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu