reklama

Špania Dolina - zelené návraty

O tejto malebnej dedinke uprostred očarujúcej prírody na zlome Veľkej Fatry a Nízkych tatier som už párkrát písal. Bol som tam na jeseň i v zime a neodolal som vybrať sa tam teraz, keď sa príroda ukázala v celej svojej zelenej nádhere. Prajem príjemný - zelený návrat ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Málokto sa ešte nájde, kto ešte neprechádzal Donovalmi. Možno si niektorí aj všimli pár kilometrov za Banskou Bystricou v smere na Ružomberok, odbočku na Španiu Dolinu. Možno si pomysleli, čo to len môže byť za zapadákov. Ja som si to tiež prvýkrát myslel, až kým ... som tam jedného dňa neodbočil. Ak tam zájdete aj Vy, sľubujem Vám, že neoľutujete, nech je jar, leto, jeseň či zima . Dedinka je to maličká, ale čo do krásy, ktorou oplýva, nemá páru široko-ďaleko.

V jednu nedeľu som sem vzal svojich kamošov. Vracali sme sa z Tatier z Podbanského z hotela Permon (****). Chcel som nech si užijú trošku iné prostredie - vzal som ich rovno do krčmy, keďže ju práve otvárali ako sme dorazili. Keď dorazila krčmárka, už tam čakala hŕstka miestnych štamgastov. Dali sme si po kofole a vyšli na "pľac" - bolo teplo - prečo nie? Miestni vyniesli na priedomie dlhú lavicu, tak sme si sadli. Nikto nečakal, že nám tam vynesú aj obrovský dubový stôl a prestrú obrus a položia kvety na stôl. Kolegovci sa nestačili čudovať. Krčma pôsobila fakt, fakt domácky :-) Dobrá kofola, usmiata krčmárka, prívetiví štamgasti - pohoda. Lepšia atmosféra ako v 4 hviezdičkovom hoteli. Krčmu som si nestihol cvaknúť, lebo dofrčal pred krčmu traktor aj s vlečkou a už to nebol dobrý pohľad :-)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vybrali sme sa teda na prechádzku.

Obrázok blogu

Zaujímavosťou je, domáci nemajú ulice - hehe - pomenovania ulíc. Táto ulička je v smere od Helepantrov :-) keď sa otočíte späť, tak do Helepantrov. Ale to nie je všetko ... keby ste išli k Jožkovi Mrkvičkovi, tak sa povedalo idem do Fajtlíkov.. a keby ste išli k Zuze Fľaškovej, povedalo by sa, že idete do Kafkov a oni môžu bývať na rovnakej ulici. Orientácia podľa prímení - dosť komplikované - ale domácim to nerobí problém :-)

Radšej si poďme všimnúť detaily - aj obyčajné okno je tam krásne.

Obrázok blogu

a pod oknom kvietok

Obrázok blogu

v záhradke trpaslík

Obrázok blogu

a hneď vedľa studnička

Obrázok blogu

na dvore výtvor šikovných rúk :-) Taký Jeep sa môže tíško v kúte hanbiť :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Z pľacu sme sa teda vybrali vľavo, smer do Halapantrov a keď pokračujeme ďalej, dostaneme sa k cintorínu. Pri ňom sa nachádza kaplnka sv. Anny. Dodnes sa v nej konajú sv. omše.

Obrázok blogu

Vraciame sa teda kúsok naspäť a potom do kopečka. Prekvapenie na seba nenechá dlho čakať.

Obrázok blogu

Tak takúto dopravnú značku by ste márne hľadali, vari na celom svete nieto takej :-) A vidíte ... my ju máme :-) Ktovie prečo práve takáto značka. Podľa vzhľadu domov však usudzujeme prečo asi - domy vyzerajú byť nie tak dávno stavané. A možno tam voľakedy chodievali pod briezky mladí trošku sa obveseliť ... :-)

Ideme však ďalej, lesným chodníčkom ponad dedinu až sa dostaneme takmer na opačný koniec dediny. Pozerať tam nie je na čo, ale zmoknúť v lese môžte - tak ako my. Do poslednej nitky. Do lesa sme vošli suchí a z lesa mokrí. O krúpach a že namiesto chodníka z ničoho nič bola rieka nevraviac :-) Ale čo, dážď ustal, my sme uschli. To čo nás čakalo na opačnej strane však stálo za to.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dedinku strážia na každom rohu všetci svätí. Podchvíľou narazíte na kríž, potom kaplnku ...

Obrázok blogu

Už len pár krokov nás delilo od toho za čím sme sa vybrali lesom - aby sme sa dostali na najväčšiu zachovalú haldu šachty Maximilián (405 510 m3 hlušiny). Odiaľ je aj skvelý výhľad na celú obec, okolité hory a zazrieť v pozadí aj Kremnické hory.

Obrázok blogu

dominantou dediny je prekrásny kostol, ktorého svätyňa bola postavená v roku 1254, loď kostola bola pristavená v 1593 a v roku 1723 dokončili vežu

Obrázok blogu

... ale dosť bolo výhliadky, ideme nadol - smer do Beličkov ...

Obrázok blogu
Obrázok blogu

... zdá sa, že zimy tu bývajú tuhé ... zásoba dreva sa vždy zíde ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

... a keď sa pozriete pomedzi polená, možno zazrieme aj niečo pekné ...

Obrázok blogu
Obrázok blogu

A už sme tu - u Beličkov. Zdá sa že domáci pán sa rád zabáva s drevom. Krásny mostík - keď si pomyslím, na ten náš doma - železobetónový a železnú bránu ... hneď by som menil ...

Obrázok blogu

Z potôčika je voda odvádzaná do žiabku a ten do grantu ... ako málo stačí aby bol svet krajší :-)

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ale poďme ďalej. Táto dedinka je výnimočná detailami. Má niečo cez 100 obyvateľov, ale toľko hrdosti a oddanosti tomuto miestečku sa málokde nájde. Každý dvor je niečim krásny a zajímavý ...

Obrázok blogu
Obrázok blogu

... stačí sa len poobzerať okolo seba ...

Obrázok blogu

Cestou späť na pľac by ste už máločo čakali - no predsa, znovu Misionárska kaplnka, a snáď zaujímavejšie - vstup do Dennej - Cisárskej štôlne. Ráno sa pred ňou baníci pomodlili a potom fárali do jednotlivých šácht. Štôlňa končí až v Starých horách.

Obrázok blogu

Na námestí sa nachádza snáď najznámejšia budova banských čias - Klopačka - pred pár storočiami bola sídlom banskej správy - dnes je tátohistorická budova zreštaurovaná, slúži ako penzión a konajú sa v nejmnohé kultúrne podujatia. Treba tu aj spomenúť nádhernú výstavu paličkovaných čipiek z tohto regiónu. Akoby to nestačilo - na námestí je prekrásny banský orloj, ktorý sa z mohutným banským dunením otvára každú hodinu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pri orloji je umiestnený aj staručký banský vláčik.

Obrázok blogu

Poviete si - na maličkú dedinu je toho hodne. Mýlite sa ... ešte stále je čo obdivovať. Táto dedinka je známa aj tým, že tu už v 15. storočí bol vybudovaný vodovod, ktorý bol funkčný až do 20. storočia. Dnes je tu už len ako torzo - maličké jazierko.

Obrázok blogu

Poslednou zaujímavosťou, ktorú sa oplatí kuknúť sú "schody do neba" - unikátne drevené schodíky vedúce ku kostolu.

Obrázok blogu

Dokopy 161 drevených schodov + 1 betónový :-)

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Príjemná je predstava, keď v nedeľu odchádzate z kostola, zídete dole po schodoch a prvé čo Vám udrie do očí, keď výjdete na pľac ... je krčma :-)

Dúfam, že Vás tieto fotografie aspoň trochu navnadili sa tam na víkend zastaviť :-) Dovi ... v krčme :-)

Ján Ontkoc

Ján Ontkoc

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  On my mindVzťahySnaha o poeziuPostrehyTúlavé topánkyNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu