reklama

Sumhuram

Už čakám ako na spasenie na moment, keď si sadnem na gauč, zapálim si sviečku, kadidlo alebo prinajmenšom najnovšiu vonnú lampu a otvorím knihu. Patrím k tým čitateľom, ktorí si vychutnávajú knihu v knižnej podobe, majú radi šuchot stránok a vôňu papiera. Na druhej strane chápem aj tých, ktorí dnes uprednostňujú čítačky elektronických kníh a aj preto moja prvotina „Arabský svet – Iná planéta?“ už figuruje na zozname kníh, ktoré sa dajú kúpiť i v tejto podobe. Ale späť k mojej podvečernej atmosfére. Neskorá jeseň a zima mi navodzujú náladu na niečo z iného sveta. Niečo čarovné, mystické. A práve do toho mi pekne zapadá aj moja najnovšia publikácia „Príbehy zo Sumhuramu. Počuli ste o nej? Že nie? Tak tu je čosi o tom, ako vznikala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Keď som raz tak žila v Dubaji, nadobudla som pocit, že mi čosi chýba. V modernom meste, kde je snaha využívať najnovšie technológie, s najvyššími budovami sveta a podľa miestnych vraj s najlepšími hotelmi na svete. Nuž, bolo to tým, ale bolo to aj iným. Presadzovanie tvrdých obchodných záujmov mi kontrastovalo s inoarabskými prejavmi, ktoré sa snažia do verejného života vtesnať predovšetkým národné, nielen náboženské tradície. Preto práve v Dubaji vznikla myšlienka napísať knihu rozprávok či príbehov, v ktorých by som sa utiahla k hrejivým pocitom z viac či menej obyčajných osudov ľudí, ale i nadprirodzených bytostí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo práve ománske motívy? Lebo Omán bol hneď vedľa a rada som ho navštevovala. Je to pre mňa jedna z najkrajších arabských krajín, ktorá je ešte stále málo zasiahnutá turistickým ruchom. Navyše, dostalo si ku mne zopár krátkych legiend, tak prečo ich nevyužiť?

I začala som písať. Aj na základe legiend, aj na základe toho, čo v Ománe reálne existuje a čo pekne vykresľuje arabsko-ománsku spoločnosť. Príbehy z arabského staroveku, stredoveku, ale aj moderných dejín. Príbehy mystické, kde sa čaruje na plné obrátky a čary aj fungujú. No nielen to. Čarovať môže každý, kto má na to. A to je každý, kto chce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako píšem vo svojej „Inej planéte?“, jeden môj kuvajtský kamarát, keď sa dozvedel, že ideme na výlet do ománskych miest Nizwa a Bahla, skoro skamenel. Zľakol sa, či sa z tých miest vôbec vrátime. Nizwa a Bahla sú totiž začarované mestá. Oddávna sa vie, že ich obyvatelia ovládajú mágiu a nielen Ománci, ale žiadni Arabi do nich ešte v polovici 20. storočia nohu nevložili! Hovorí sa, že kto vošiel do Nizwy, ten sa veru živý nevrátil. Preto nás náš kuvajtský kamarát úprimne prehováral, aby sme ta za žiadnu cenu nešli. My sme neposlúchli, a mestá sme si náležite vychutnali. Okrem iného práve tým, že za každým Nizwanom sme videli čarodeja :-) Nizwa bola vskutku magická. Dala mi prvotnú inšpiráciu a čarovala v pozadí až do úplného záveru. A keď ešte Dávid Ursiny k mystickým, voňavým a korenistým príbehom dodal nádherné ilustrácie, na duši ma skutočne zahrialo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Emíre Khidayer

Kniha vyšla vo vydavateľstve Marenčin PT.

Niečo z Dávidových ilustrácií:

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Orient

Orient

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spája nás FascinÁzia; kultúry a krajiny Orientu sa stali súčasťou našich životov. Spolupracujeme v rámci OZ Pro Oriente (www.prooriente.sk) Zoznam autorových rubrík:  Blízky východĎaleký východIndiaJuhovýchodná ÁziaVšeobecnéSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu