reklama

Neznášam futbal, aj keď ho pozerám a hrám (návrh zmien pravidiel)

Futbal je droga. Neviem si to ináč vysvetliť. Neznášam ho a napriek tomu sa ho nedokážem vzdať. Keď náhodou v televízii prepnem na futbal, už neprepínam ďalej. Som prisatý k obrazovke a pozerám. Je jedno kto hrá a ako kvalitne. Ja sa proste nádejám, že sa ten zápas zlepší, že začnú niečo hrať, že im vyjde nejaká akcia. Čakám až do úplného konca a potom si poviem: to bol ale zabitý čas. Na upresnenie musím ale dodať, že futbal oveľa častejšie hrám ako pozerám. V zápasoch skončených Majstrovstviev Európy 2008 väčšinou nebola núdza o pozitívne zážitky. Počas pozerania som si zapisoval návrhy zmien pravidiel, ktoré by podľa mňa spravili z futbalu spravodlivejší a divácky atraktívnejší šport. V článku je uvedených cca 15 návrhov zmien v pravidlách futbalu. Uvedomujem si, že vás, čitateľov, môže ich čítanie unaviť resp. dokonca negatívne naladiť a odmietnete ich ako celok. Je to daň za to, že som sa ich rozhodol publikovať v jednom článku a nie osobitne. Obsah článku: A. Návrhy pravidiel pre väčšiu spravodlivosť vo futbale B. Návrhy pravidiel pre väčšiu atraktivitu futbalu C. Návrhy pravidiel, na ktoré nemám vyhranený názor

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)
Obrázok blogu
(zdroj: Wikimedia Commons)

A. Pravidlá pre väčšiu spravodlivosť vo futbale
(pozn.:Väčšina tu spomenutých návrhov pravidiel si vyžaduje dodatočné finančné(technika) alebo ľudské ( viac rozhodcov) zdroje. Je preto určená lenpre vrcholové podujatia: Reprezentačné zápasy a záverečnú fázukontinentálnych pohárov. Pri týchto podujatiach je aj viac divákov,ktorý si zaslúžia nebyť oklamaní a vidieť spravodlivý priebehstretnutia.)

1. Video-rozhodca

 Veľmi často sa pri sporných situáciách volá po video-rozhodcovi. Dal by sa použiť pri:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • fauloch, ktorérozhodcovia nepostrehli (resp. opačne: fauly, ktoré neboli)

  • pri sporných góloch,

  • ofsajdoch

Je na diskusiu, či by video-rozhodca mal právomocť rozhodnúť osituácii, alebo by mal len poradný hlas. Je na diskusiu, či by sihlavný rozhodca kontaktoval videorozhodcu alebo by tak mohlospraviť poškodené družstvo niekoľko krát za zápas.

Video 1: Nepriamy kop zahraný bez nahrávky. Poškodené mužstvo by si mohlo vyžiadať posúdenie od videorozhodcu.

2. Dodatočné tresty za nepovšimnuté priestupky

  • závažnejšie fauly

  • simulovanie zranenia

  • predstieranie faulu

Rozhodca a jeho asistenti závažný faul niekedy dobre nevidia, aleopakovaný televízny záber ho vidí jasne. Rozhodca si všimne faul alenevšimne si jeho závažnosť, čiže ho nepotrestá kartou. Takisto niekedyujdú pozornosti rozhodcusimulovania zranenia a predstieranie(filmovanie, anglicky "diving" - pozri google) faulu, sú nešportovésprávania vsnahe získať rozhodnutie rozhodcu na svoju stranu, resp. zmierniťjeho rozhodnutie.
Ak by bol previnilec v televíznom prenoseodhalený, dodatočne by od rozhodcovskej komisie/organizátora turnajamal dostať žltú alebo červenú kartu, resp. iný trest (stop na viaczápasov). Analogicky, ak sa preukáže, že rozhodca potrestal hráča neprávom, jeho trest by sa mal anulovať.

Mimochodom, kto sa rád pozerá na simulantov?Snáď len na youtube, ale v normálnom zápase nie. Pekne popísalsimulantov Daniel Kristian .

Video 2:Červená karta za nič, brankár vylúčený neprávom. Po zápase malibrankárovi kartu zrušiť, a tomu útočníkovi ju naopak dodatočne dať.Samozrejme výsledok zápasu sa už nezmení, lepší by bol videorozhodca.
3. Trestať strkanice pri priamych kopoch a rohoch

V situáciách, keď sa zahráva priamy kop z boku alebo rohový kop, vidímeasi najviac faulov pokope. Viacero hráčov čakajúcich na center sa sáče,držia alebo ťahajúsa za dres alebo za vlastné telá. Tietomasírovačky sú väčšinounepotrestané,lebo sú obojstranné a časté. Ako keby sa to už stalo bežnou vecou vsulade s pravidlami.Naposledy to zapískal Angličan v neprospechPoliakov v závere zápasu proti Rakúšanom na ME2008, dokonca v pokutovomúzemí, a potom po zápase radšej zažiadal opolicajnú ochranu. Tento bod píšem hlavne z pozície hráča, ktorý tozažíva na vlastnej koži a vadí mu to. Divák neprotestuje, lebo toväčšinou robia obe strany a možno si dokonca myslí, že to nie je protipravidlám.

Navrhujemnemilosrdne pískať v týchto situáciách buď útočné fauly alebo nepriamykop v prípade previnenia brániaceho hráča. Evidentné previnenia trestať aj kartou.

4. Trestať chytanie za dres

Kebysom bolo ja rozhodca, za každéchytenie dresuby som dával žltú kartu. Často krát sa hráči v súboji držia obajanavzájom, rozhodca to nechá bez trestu. Ja by som dal žltú kartu obom.

B. Pravidlá pre väčšiu atraktivitu futbalu
(dúfam, že nielen pre mňa)

1. Hrať čistý čas 2x30 minút

Neľakajtesa. Zápas by trval stále zhruba 90 minút, ale meral by sa čistý čas.Táto relatívne prevratná zmena v pravidlách by vyriešila mnohosituácií, keď jedno z družstiev zdržuje:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • zakopávanie lopty,

  • simulovanie,

  • striedanie v posledných sekundách/minútach

Je odmerané, že hráči hrajú zhruba za zápas 60 minút a 30 minút súprestoje (pripravovanie sa na zahratie lopty do hry, ošetrovanie,diskutovanie a podobne). Schválne si skúste pozrieť niektorý futbalovýzápas so stopkami v rukách. Nameriate cca 60 minút čistého času. Ak bysa teda hral čistý čas, nič by sa nezmenilo, zápas bystále trval +- 90 minút, ale meral by sa čistý čas60 minút. Čo je podstatné, zdržovania by sa vovýraznej miere zredukovali, resp. by neposobili negatívne.

2. Prísnejšie tresty za taktické fauly

 Určitepoznáte tzv.taktické fauly. Ja ich priam neznášam. Za tie by som okamžite dávalžltékarty. Je jedno, že to nebol nebezpečný faul, ale zastavilakciu, zastavilhru, väčšina hráčovsa rozbehla, diváci sú vovytržení, schyľujesa k brejku, k prečísleniu a súperzastaví hru faulovaním súpera. Úmyselne prerušiť hru faulovaním súperapovažujem za nešportové. Zaužíval sa pre to termín "taktický"faul. Dokonca to tréneri učia hráčov. Ide ma poraziť. Rozhodcaodpíska priamykop. NAČO je niekde na vlastnej polovici družstvu priamy kop? Čo z tohomá? Kým ho rozohrajú,súper sa stihnevrátiť. V hokeji je z toho 2 minúty presilovka, v basketbale sa hádžutrestné koše a vo futbale má faulované družstvo možnosť rozohraťloptu z vlastnej polovice. To nie je žiadna výhoda.
Problém vidím v tom, že rozhodca môže mať problém rozlíšiť taktickýnešportový faul od faulu vyplývajúceho zo súboja o loptu.

Video 3:Taktický faul na zastavenie kontraútoku. Tu dostal faulujúci len žltúkartu, zrejme sa rozhodca nevedel rozhodnúť, kto vlastne fauloval a taknechcel príliš poškodiť ;)
Bohužial som nenašiel lepší príklad, kde by sa netrestalo kartou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


3. Väčší trest za viac faulov

Futbalové pravidlá nejasne riešia situáciu, keď jeden hráč alebo jednodružstvo fauluje výrazne častejšie ako ostatní. Je to na rozhodcovi, čipremotivovaného alebo nedisciplinovaného hráča ukľudní žltou kartou.Aby to nezáležalo na subjektívnom názore rozhodcu, pripadá mi lepšie každémuhráčovi počítať fauly a kto nazbiera 5 faulov, dostane žltú kartu.

Prísnejším trestaním faulov je snaha im zamedziť v prospechneprerušenej dynamickej hry. Faulovať má byť nevýhoda a nie výhoda.Teraz sú fauly na súperovej polovici (pozri aj vyššie - taktické fauly)nepotrestané. Takisto zdržiavacie fauly, keď družstvo vyhráva arobí malé fauly, ktoré nie je možné trestať kartou, ale vďaka nim sahra kúskuje a čas postupne vyprší (toto by riešilo aj pravidlo o čistomčase). Celkovo je potrebné si myslím očistiť futbal od faulov a chrániťtvorivých hráčov a podporovať čistú hru.

4. Ofsajd - buď posudzovať voľnejšie alebo úplne presne

 Pravidlo o ofsajde veľmikúskujehru. Ofsajdovú pascu považujem za antifutbalový prvok Je toniečo akohra na naháňačku. Som za to, aby sa ofsajd posudzoval voľnejšie.Zaviedol by som buďniečo na spôsob pásiem ako v hokeji (Pásiem by bolo viac samozrejme.).Súčasný systém posudzovania poskytujepriestor na závažné omyly a veľké vášne. V prípade, že by existovalvideorozhodca, tak môže ostať pravidlo o ofsajde nezmenené. Len čospraviť v tých prípadoch, ak rozhodca odpíska ofsajd a ofsajd nebol.Rozhodca by mal zrejme pred odpískaním počkať na informáciu odvideorozhodcu. Aj pre postranných rozhodcov by to bol menšínápor.

Video 4: Ukážka zlého posúdenia ofsajdu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Zákaz pre brankára chytiť akúkoľvek nahrávku od spoluhráča, čiže aj prihrávku hlavou

 Keď pridali zákaz prihrávky brankárovi, ktorý bola odohraná od kolenanižšie, bola to veľká revolúcia a táto zmena futbalu pomohla. Nedarí sami nájsť video zápasu zo starých čias, keď si brankár a obranca nahrávaliloptu opakovane a súper im ju nemohol zobrať, lebo brankár ju vždyzovrel do ruky. Dnes už ale obrancovia nemajú problém prihrať loptusvojmu brankárovi hruďou alebo hlavou a tým zastaviť možný útok alebonapádanie súpera. Jednoducho by som zakázal brankárovi chytiť akúkoľvek nahrávku od spoluhráča vprospech väčšej dynamiky futbalu.

C. Návrhy pravidiel, na ktoré nemám vyhranený názor

1. Pasivita/Aktivita - Po nerozhodnom výsledku by nerozhodli 11metrové kopy, ale to, kto bol aktívnejší

Zrejmeste videli štvrťfinále ME 2008 medzi Španielskom a Talianskom. Anijednému družstvu sa nechcelo hrať, nakoniec skončilo 0:0 aj predĺženie akopali sa penalty. Platini dokonca navrhol, že budúce majstrovská budúkoncom augusta, lebo takto po sezóne sú hráči unavení. Pozerajúcspomínaný zápas mi napadlo, či by sa nedala pasivita/aktivita družstievnejako merať a pri nerozhodnom výsledku by nerozhodovali penalty.Vyhral by ten, kto bol viac aktívny. Proste by sa bral do úvahy početstriel na bránu, počet rohov, faulov, držanie lopty alebo iný atribút,ktorý vyjadruje aktivitu. Keby toto družstvá vedeli od začiatku, zápasby mal určite vyšie tempo a prinieslo by to aj viac šancí. Na toto sommal aj pozitívne aj negatívne ohlasy. Nakoniec sme sa vďalšej diskusii zhodli na tom, že meranie aktivity by bolo veľmisubjektívne a mohlo by sa zneužívať(hráči by hrali na aktivitu anesnažili by sa streliť gól). Preto to nakoniec navrhujem nechať po starom, žetakéto pasívne výkony sú vizitky družstiev a jednotlivých hráčov a je nanich, či si pokazia meno.

2. Penalta a červená karta - Dvojitý trest ?

 Už samotný inštitút penalty je na diskusiu. Pokutový kop ako trest sa zrejme zaviedol preto, lebo kopať priamekopy blízko brány pri postavení múru, nie je výhoda. A tak pri súčasnomsystéme hrá útočník buď na pád v šestnástke alebo pred ňou.

Špeciálny prípad je vtedy, ak brániaci hráč fauluje útočiaceho vtedy,keď už ide sám na brankára. Vtedy faulujúci hráč má dostať podľasúčasných pravidiel aj červenú kartu. Toto odpískal Micheľ natohtoročných ME2008 Francúzom v zápase proti Talianom už v 10 minúte a vylúčilAbidala. Vzniklo veľa vášní a diskusií, že to malrozhodca citlivejšie posúdiť, že zabil zápas a podobne.
Rozhodcapritom konal podľa pravidiel, takže mu to nemajme za zlé a skôr saobráťme na autorov pravidiel, ak sa nám to nepáči. Po diskusii o tomto problémesa prikláňam k názoru, že v týchto situáciách obranca nemá vôbec faulovať, má to nechať na brankára.

3. Modrá karta

 Modrá karta by znamenala vylúčenie hráča na 10 minút. Pri opakovanýchmenších fauloch, nešportovom správaní atď. Niečo ako osobný trest, naukľudnenie. Pri rozmýšlaní o tomto pravidle neprevážilipozitíva nad negatívami a preto ho nechávam otvorené na diskusiu.

4. Dvaja hlavní rozhodcovia

Toto pravidlo už bolo testované v minulosti. Hlavní rozhodcovia súsi rovnocenní a aby si navzájom neodporovali, každý rozhoduje na svojejpolovici ihriska.
Nakoľkopostranní rozhodcovia, po novom volaní asistenti, majú väčšieprávomoci, nie je podľa mňa druhý hlavný rozhodca nutný. Ak je medzinimi dobrá komunikácia, asistenti vedia hlavnému rozhodcovivýrazne pomôcť. Uvítam ďalšie názory pre aj proti.

5. Možnosť kopať auty

 Situácia, hráč zakopne loptu do autu na súperovej polovici ihriska.Vhodiť aut z takejto pozície nepovažujem za výhodu. Rukou sa loptapresne nedá hodiť ďaleko (ak nie sme Roberto Carlos). Auty by sa pretomohli na vlastnej polovici AJ kopať (platilo by alevtedy pravidlo o ofsajde). Bolo by to na rozhodnutí hráča, ktorý autzahráva.

Niekoľkomenej podstatných alebo naopak príliš prevratných návrhov zmien somradšej neuviedol, aby som udržal článok v serióznom duchu. Ak budezáujem, može byť ďalší článok aj o nich.

Ak získam priniektorých návrhoch suhlas/podporu čitateľov (čo by bol znak, že si tonemyslím jediný ja na svete), oslovil by som postupne odborníkov medzihráčmi, trénermi, rozhodcami a pod. Takisto možno SFZ, UEFA, FIFA. Niesom naivný, nemyslím si, že niečo zmením. Chcel by som ale poznať ichnázor a potom ho publikovať.

Podstatné je podľa mňa ale to, čo sihlavne myslia diváci a fanúškovia. Ak sa vám nechce písať do diskusie(čomu by som bol ale veľmi vďačný), zahlasujte aspoň v ankete podčlánkom (Môžete hlasovať za viac možností). Anketa od BlueBoard.cz

Pavol Pálfy

Pavol Pálfy

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  12x

aktívny občan, informatik, športovec Zoznam autorových rubrík:  BratislavaITŠportLegislatívaByrokraciaNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu