Odpoveď znie: nakupovať v malých potravinách, teda ak ešte vo vašom bydlisku nejaké nájdete.
Zeleninu a ovocie si zadovážiť z trhovísk.
Na trhovisku sa pozerate priamo do očí tomu kto vám tovar predal a možno i vypestoval. Kdežto v hypermarkete ten človek tam už zajtra nemusí byť. A obchod bude bežať ďalej. Máte aj väčšiu istotu, že sa budete stravovať zdravšie. Čím ušetríte neskôr na liekoch.
Takýmto spôsobom by sa oživili malé obchodiky, presne také ako môžete vidieť všade vo vyspelej západnej európe. Všeobecne sa tvrdí, že boom hyper-super marketov je prinesený zo západu. Ale nemyslím si že je to pravda. Je to len o kultúre podnikania na Slovensku.
Všimnite si napríklad v Rakúsku hoci akú malú dedinku, všade najdete okrem bežných obchodov so základnými potrebami aj obchody s elektronikou oblečením či službami. Pretože to všetko ide ruka v ruke spolu.
U nás maximálne tak krčmu a potraviny. Preto sa nemôžeme čudovať, že z dedín odchádzajú mladí ľudia a je tam vysoká nezamestnanosť. Ak by sa dokázali oživiť malé lokálne pekárne, mliekárne či iné výrobne i v obciach by sme mohli očakávať nárast zamestnanosti. Mnoho poľnohospodárských družstiev by malo šancu pozviechať sa.
A to by stačilo tak málo podporiť malých obchodníkov. Veď čo z toho, že ušetríte na mlieku 4 koruny (0,13 EUR) keď nebudete mať prácu.